Kara Havacılık Komutanlığı" İddianamesi Tamamlandı (2) - Son Dakika
Güncel

Kara Havacılık Komutanlığı" İddianamesi Tamamlandı (2)

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Kara Havacılık Komutanlığındaki olaylara ilişkin 155 şüpheli hakkında hazırladığı iddianamede, Kara Havacılık Komutanlığı personelinin darbe teşebbüsü kapsamındaki faaliyetlerine yer verildi.

12.05.2017 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Kara Havacılık Komutanlığındaki olaylara ilişkin 155 şüpheli hakkında hazırladığı iddianamede, Kara Havacılık Komutanlığı personelinin darbe teşebbüsü kapsamındaki faaliyetlerine yer verildi.

İddianameye göre, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın Kara Havacılık Okulundan ayrılmasının ardından, Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak, Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç, Okul Komutanı Tuğgeneral şüpheli Ünsal Coşkun ve Alay komutanı Albay şüpheli İdris Feyzi Okan, Bakım Komutanlığı hangarından yürüyerek, Kara Havacılık Komutanlığı karargah binasına geçti.

Korgeneral Metin Gürak, Tümgeneral Hakan Atınç'a, "(darbecileri kastederek) Aman dikkatli ol, bu şerefsizlerin ne yapacakları belli olmaz" dedi. Gürak, saat 21.36'da Güvercinlik Kışlasından ayrıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanı ve beraberindeki heyetin Güvercinlik Kışlasından ayrılması üzerine şüpheliler Ünsal Coşkun, Mehmet Şahin, Özcan Karacan, Mustafa Durmuş ve Halil Gül, askeri darbe planları kapsamında emir ve talimatlar vermeye başladı.

Karacan, Durmuş Kocakurt ve Şahin, Kışla Nöbetçi Amir odasında toplanarak faaliyeti nasıl gerçekleştireceklerine dair planlama yaptı. Şüpheliler, daha sonra Hakan Atınç'ın rehin alınması için harekete geçti. Saat 21.44'te Tümgeneral Atınç, odasında bulunduğu esnada, şüpheli Fatih Karagöz, odasından çıkarak alt kata doğru işaret yaptı. Alt katta bulunan şüpheliler Karacan, Kocakurt ve Şahin, Atınç'ın makam odasının önüne geldi.

Şüpheliler Mustafa Durmuş ve Okan Kocakurt, komutan giriş kapısından silahlı olarak, Fatih Karagöz ise emir astsubayı kapısından dizliğinde silahla Atınç'ın odasına girip kapıyı kapattı.

Durmuş, elindeki silahı Hakan Atınç'a doğrulttu, Kocakurt da elindeki tabancayı müştekinin kafasına dayayarak "Ellerinizi masanın üzerine koyun, yolun sonuna geldiniz, buraya kadardı" dedi. Atınç'ın saatini çıkarıp ellerini plastik kelepçeyle önden kelepçeleyen şüphelilerden Fatih Karagöz, dışarı çıkıp tepside bir bardak su ve yanında beyaz büyük bir hap getirdi ve Hakan Atınç'tan bu hapı içmesini istedi. Bu hapı içmeyi kabul etmeyen Atınç, dinlenme odasına götürülerek sabaha kadar burada rehin tutuldu.

Nizamiyeleri kapattılar

Şüpheli Ünsal Coşkun, Hakan Atınç'ın rehin alınmasından sonra, daha sıkıyönetim direktifi mesajı Kara Havacılık Komutanlığına gelmeden, Kara Havacılık Komutanı olarak hareket ederek kışlada bulunan tüm personele emir ve talimatlar vermeye başladı. Coşkun'un emir ve talimatları, FETÖ mensubu diğer askerler tarafından sorgulanmadan uygulandı.

Coşkun, darbe planlamasını ve kendisinin darbe kapsamında Kara Havacılık ve Okul Komutanı olarak atanacağını bildiği için, silahını kuşandı ve hareketlilik olan ana nizamiye, taarruz hangarı, uçuş kulesi gibi bölgelere gidip askeri darbe faaliyeti kapsamında görevlendirilen personeli denetledi.

Güvercinlik Kışlasının komutasını ele geçiren şüpheliler Ünsal Çoşkun, Mehmet Şahin, Özcan Karacan, Uğur Kapan, Mustafa Durmuş ve Halil Gül, FETÖ mensubu diğer askerlere planlama doğrultusunda harekete geçilmesi talimatı verdi, darbeciler, bu talimatlar uyarınca önceden yapılan planlamalar doğrultusunda harekete geçti.

İddianamede, şüphelilerin faaliyetleri ayrı başlıklar altında ele alındı. Buna göre cuntacılar, ilk olarak teğmenleri silahlandırarak kışla girişlerinde ve meydan harekat taburunda görevlendirdi.

Bu kapsamda Şüpheli Yasin Candemir, saat 21.45 sıralarında Öğrenci ve Kurslar Tabur Komutanlığı gazinosunda topladığı kursiyer teğmenleri tüfek ve mühimmatla dörtlü ve beşerli gruplar halinde sınıflandırarak, başlarına birer komutan verip nizamiyelere gönderdi.

Şüpheliler, saat 22.07'de Kara Havacılık Komutanlığı 1 numaralı nizamiyesini bariyerlerle araç girişine kapattı. Saat 22.09'dan itibaren sivil araçlar içeriye alınmadı, saat 23.21'de Fidanlık Nizamiyesi girişi itfaiye aracıyla kapatıldı.

Skorsky helikopterlerin uçuşa hazırlanması

İddianameye göre, şüphelilerden teknisyen Erkan Çetin, Ergün Yakut ve Emre Gürel, nöbetçi astsubay olan tanık Levent Selamoğlu ile silahlığa giderek her bir helikopter için önceden ayrılmış toplam 9 bixi makineli tüfeğini alıp A8 park alanındaki Skorsky helikopterlere dağıttı.

Şüpheliler Erdem Arıkan, Muzaffer Kartopu, Yasin Candemir ve Emre Erkan önceden helikopterlerde kullanılmak için mayonla şeride dizilerek hazırlanmış 18 kutu bixi mühimmatı depodan alıp şüpheli Arıkan'ın özel aracına yükledi. Arıkan ve Kartopu'nun bu mühimmatı helikopterlerde kullanılmak üzere park alanına götürdükleri, orada bu mühimmatın Skorsky helikopterlere dağıtıldığı belirlendi.

Helikopter başı yapılması talimatı verilen Skorsky teknisyenleri, helikopterleri uçuşa hazır hale getirdi. Ardından park alanına gelen pilotlar, planlama doğrultusunda helikopterlere bindi.

Saat 22.30'da 4 adet S-70 Skorsky helikopteri, A8 park yerinden iniş farları açık şekilde harekete başladı. Bu helikopterler, Güvercinlik meydanından kalkan ilk hava araçları oldu.

Şüpheliler Halil Gül ve Ümran Taş, 13041 kuyruk numaralı Skorsky S-70 tipi helikopterle Güvercinlik meydanından kalkarak Genelkurmay Başkanlığı binasına gitti. Pilotlar, orada rehin alınan müştekiler Hulusi Akar, Salih Zeki Çolak, Yaşar Güler, İhsan Uyar, Uğur Tarçın, Metin Gürak, Atilla Gökesaoğlu, Yunus Can, Ertuğrulgazi Özkürkçü, Göksel Sevindik ve Halil Göncü'yü 4 ayrı sefer yaparak Akıncı Hava Üssüne götürdü.

13041 kuyruk numaralı Skorsky S-70 tipi helikopterden sonra Güvercinlik meydanından ilk önce şüpheliler Mustafa Çin ve Uğur Kaplan'ın kullandıkları 13045 kuyruk numaralı Skorsky S-70 tipi helikopter, kuleden izin almadan kalkarak Akıncı Hava Üssüne gitti ve orada daha önceden belirlenmiş bir alana "Yurtta Sulh" parolasını kullanarak iniş yaptı.

Şüpheliler Uğur Kapan, Abdullah Ateştemur, Erdoğan Erdem, Sezgin Uyanık, Deniz Aldemir, Osman Çayır, Muzaffer Kartopu, Yücel Ersümer, Ahmet Sereyim, Gürçay Baylar, Yakup Yayla, İsmail Yolcu, Temür Aydın, Gökhan Çiçek, Mehmet Demirhisar, Mehmet Fatih Armağan, Vedat Seven, Mehmet Şamcı, Tekin Taşdemir, Rıza Akıncı ve Zafer Dolu diğer helikopterlerle Akıncı Hava Üssüne "Yurtta Sulh" parolasını kullanarak indi.

Bu helikopterlere şüpheliler Engin Göz, Talat Ural, Erkan Çetin, Emre Gürel, Yusuf Özcan, Engin Sarıtaş, Ömer Kızılova, Ahmet Yengil, Korkmaz Gülal, Ergün Yakut, Ertan Derin ve Kadir Bayram teknisyenlik yaptı.

"Atakanlar" adıyla bir Whatsapp grubu oluşturulduğu ve bu mesajlaşma grubu üzerinden olay gecesi pilotlar arasında haberleşme sağlandığı tespit edildi.

Taarruz helikopterlerinin faaliyetleri

Darbeci pilotlar, Akıncı Hava Üssünde Hava Görev Komutanı olarak görevlendirilen şüpheli Uğur Kapan'ın gece boyunca verdiği talimatlar üzerine faaliyette bulundu.

Şüphelilerden Rıza Akıncı ve Zafer Dolu, 10505 kuyruk numaralı Cougar AS-532 tipi genel maksat helikopterle Akıncı Hava Üssünden kalkarak MİT müsteşarının rehin alınması planını gerçekleştirmek için MİT yerleşkesinin bulunduğu bölgeye gitti, MİT mensuplarının silahla karşılık vermeleri üzerine plan gerçekleştirilemedi.

Şüpheliler Halil Gül ve Mehmet Demurhisar, Skorsky tipi helikopterle, Sezgin Uyanık ve Deniz Aldemir, 10503 kuyruk numaralı Cougar AS-532 tipi genel maksat helikopteriyle, Rıza Akıncı ve Zafer Dolu, 10505 kuyruk numaralı Cougar AS-532 tipi genel maksat helikopterle Akıncı Hava Üssünden kalkarak Harp Okuluna gitti, oradan aldıkları piyade silahları ile silahlandırılmış Harp Okulu öğrencilerini Genelkurmay Başkanlığı bahçesine taşıdı.

Şüpheliler Abdullah Ateştemur ve Erdoğan Erdem, 10984 kuyruk numaralı Skorsky S-70 tipi genel maksat helikopterle, Ahmet Sereyim ve Yakup Yayla, kuyruk numarası tespit edilemeyen Skorsky S-70 tipi helikopterle, Sezgin Uyanık ve Deniz Aldemir 10503 kuyruk numaralı Cougar AS-532 tipi genel maksat helikopterle, İsmail Yolcu ve Temür Aydın kuyruk numarası tespit edilemeyen Skorsky S-70 tipi genel maksat helikopterle, Akıncı Hava Üssünden kalkış yaparak Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığı Oğulbey Kışlasına gitti. Pilotlar, buradan aldıkları silahlı ve tam teçhizatlı Özel Kuvvetler mensubu darbeci askerleri Gölbaşı'nda bulunan TÜRKSAT Uydu Haberleşme Merkezine taşıdı.

Şüpheliler Ahmet Sereyim ve Yakup Yayla, başka bir Skorksy helikopter ile Tekin Taşdemir ve Mehmet Şamcı da daha önce uçuş gerçekleştirdikleri 10997 kuyruk numaralı Skorsky S-70 tipi helikopterle, Akıncı Hava Üssünden kalkıp Kara Harp Okuluna gitti, oradan aldıkları Hava Harp Okulu öğrencilerini 3-4 sortide Etimesgut Hava Meydanına taşıdı.

Muzaffer Kartopu ve Yücel Ersüren, kuyruk numarası tespit edilemeyen helikopterle Akıncı Hava Üssünün darbeciler açısından güvenliğini sağladı.

Gürçay Bayla ise yardımcı pilotuyla Çankaya Oran ve Gölbaşı üstünde uçtu

Tekin Taşdemir ve Mehmet Şamcı, saat 05.00 sıralarında Çankaya Köşkü yakınlarında bulunan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı olduğu değerlendirilen yerden askerleri alarak Akıncı Hava Üssüne getirdi.

Şüpheliler, helikopterlerde bixi makineli tüfeklerle uçuş gerçekleştirilen bölgelerdeki sivil kişilere, polislere, kamuya ait binalara, özel kişilere ve kamuya ait araçlara ateş açtı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kara Havacılık Komutanlığı' İddianamesi Tamamlandı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement