Kesme Çiçekte Organize Talebi - Son Dakika
Ekonomi

Kesme Çiçekte Organize Talebi

Kesme Çiçekte Organize Talebi

Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği, Isparta'nın Kesme Çiçek Üretim Alanlarının Büyümesi ve Çeşitliliğin Artması İçin Isparta'da Organize Tarım Alanları Kurulmasını İstedi.

13.08.2007 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği, Isparta'nın kesme çiçek üretim alanlarının büyümesi ve çeşitliliğin artması için Isparta'da organize tarım alanları kurulmasını istedi.

Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Isparta Ticaret Borsası'nın davetlisi olarak 'Yayla Şartlarında Kesme Çiçek Üretimi ve Sektörel Bilgi' konulu bir toplantı için Isparta'ya geldi. Bağdatlıoğlu, Isparta'da kesme çiçek üretiminin artması için organize tarım alanları kurulmasının şart olduğunu söyledi.

Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 2000'li yıllarda 20 dekarla başlayan karanfil üretiminin ihracatçı firmaların çalışmaları ile 8 yıl gibi kısa sürede 500 dekara çıktığını söyledi. Bağdatlıoğlu, daha önce Antalya 8 ay ihracat yapıyor iken Isparta'da da üretim yapılmaya başlanmasıyla ihracatın 11 aya çıktığını anlattı. Antalya ve Isparta'nın karşılıklı istihdam yaratmasının önemli olduğunu belirten Osman Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu: "İhracatçı olarak bakıldığında

Isparta'nın adını gülden sonra karanfil ile dünyaya duyurmuş bulunuyoruz. Ama biz bu gelişmeyi yeterli bulmuyoruz. Çünkü Isparta'da karanfil dışında diğer kesme çiçek türlerinin de üretilmesi ve ihraç edilmesi gerekir. Ayrıca üretim alanlarının büyümesi, çeşitliliğin artması desteklenmeli."

İhracatçılar olarak karanfilin önemini duyurmak için Isparta Ticaret Borsası'nın davetlisi olarak buraya geldiklerini anlatan Bağdatlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Isparta'da şimdi karanfil üretimi yapılan sahada toprak yapısı başta karanfil olmak üzere çok sayıda çiçeğin üretimine elverişlidir. Bu bölgenin mutlaka korunması ve muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bunun önlemleri şimdiden alınmalı. Üretim döneminde binlerce insan seralarda çalışmaktadır. Bu yönden bakıldığı zaman Isparta'nın önemi daha

da ortaya çıkmaktadır. Toprağı tarıma çok elverişli olan Isparta'da üretim yapmak isteyen firmalara yer bulunmalı ve yeni üretim alanları oluşturulmalı. Isparta'dan yapılan ihracattan yıllık 4 milyon dolar gelir elde ediliyor. Hedefimiz, yeni üretim alanları ve çeşitliliğin desteklenmesiyle bu rakamın kat kat üzerine çıkmaktır."

Basın toplantısında konuşan Isparta Ticaret Borsası (ITB) Başkanı Murat Dolmacı, Isparta'da 1998 -1999 yıllarında deneme üretimiyle başlayan karanfilin geçen yıllar itibariyle büyük bir gelişme gösterdiğini söyledi.

Üretim alanları itibariyle 500 dekara, bu alanlardan elde edilen üretim miktarı olarak da 65 milyon dal karanfile ulaşıldığını anlatan Dolmacı, şöyle konuştu: "Yaklaşık 8 yıllık üretim geçmişiyle 4 milyon dolara ulaşan karanfil sektörü ilimize yarattığı katma değer ve işsizliğe sağladığı olumlu katkı ile Isparta'mızın ekonomik gelişimine çok önemli katkı yapmaktadır. Çünkü karanfil üretimi yapısal özellik itibariyle işçilik yoğun bir tarımsal üretim biçimidir ve az yatırımla çok istihdam yaratan bir

alan. Türkiye'de yaklaşık 12 bin dekarlık alanda yapılan kesme çiçek ve süs bitkileri üretiminin yüzde 34'lük kısmı Antalya yüzde 3'lük kısmı da Isparta'da üretilmektedir. Bu alanlardan elde edilen ürünlerin ihraç rakamları 2006 yılı itibariyle 23 milyon 500 bin dolar. Bununda 20 milyon 500 bin dolarlık kısmı karanfilden elde edilen gelirdir. Yani Antalya ve Isparta'dan elde edilen karanfil ihraç edilmesi ile oluşan rakamdır."

Karanfil sektörünün Antalya ve Isparta için vazgeçilmez bir gelir kaynağı olduğunu anlatan Dolmacı, şöyle konuştu: "Karanfil sektörü ve kesme çiçek sektörünün ilimizde şu an geldiği boyut memnuniyet vericidir. Ama yeterli değil. Çünkü ilimiz toprak, iklim ve tarımsal alt yapı itibariyle daha çok üretim alanlarına sahip. Bu alanların korunması ve geliştirilerek daha çok yatırımcının ilimize çekilmesi bizlerin elindedir. Bu da ancak tarım alanlarının korunması ve organize tarım alanlarının kurulması ile

mümkün olacaktır."

Toplantı öncesi Isparta Valisi Şemsettin Uzun'u da ziyaret den heyet, Vali Uzun'dan destek aldı.

(OB-SÇ-HO-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kesme Çiçekte Organize Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement