Kocadere Şehitleri Anıldı - Son Dakika
Güncel

Kocadere Şehitleri Anıldı

Kocadere Şehitleri Anıldı

Yalova'nın Çınarcık İlçesi'ne bağlı Kocadere Beldesi'nde, Kurtuluş Savaşı sırasında Rum çetelerince katledilen yüzlerce kişi törenle anıldı.

29.04.2011 19:05

Yalova'nın Çınarcık İlçesi'ne bağlı Kocadere Beldesi'nde, Kurtuluş Savaşı sırasında Rum çetelerince katledilen yüzlerce kişi törenle anıldı.

Sakarya Meydan Savaşı'nda yenilen Yunan Ordusu, 29 Nisan 1921 tarihinde çekilirken Çınarcık'a bağlı Kocadere'yi basmış ve Ermeni ile Rum çetelerinin de yardımıyla çoğu kadın ve küçük çocuk olmak üzere 830 kişiyi katletmişti.

Çoğunluğu evlere ve camilere doldurularak diri diri yakılan 830 kişi için her yıl olduğu gibi bu yıl da anma töreni düzenlendi. Şehitler için yaptırılan anıtta düzenlenen törene Yalova Valisi Osman Çapalı'nın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Yalova'nın Bağımsız Belediye Başkanı Yakup Koçal, İl Jandarma Komutanı Albay Ahmet Çelik, Çınarcık Kaymakamı Levent Elmacıoğlu, Kocadere Belediye Başkanı İlhan Aslan, Esenköy Belediye Başkanı Özer Kaptan, Teşvikiye Belediye Başkanı Fikret Öztürk, partilerin milletvekili adayları katıldı.

Tören, Kocadere İlköğretim Okulu önünde toplanan kortejin, Kocadere Şehitliği'ne kadar yürümesiyle başladı. Burada saygı durnuşunda bulunup İstiklal marşının okunup anıta çelenk konulmasının ardından konuşan Kocadere Belediye Başkanı İlhan Aslan, "Yaşlı, kadın ve çocukların, camilere doldurularak yakılması, bir insanlık ayıbı olarak tarihteki yerini koruyor. Bugün Ermenilerin 'Soykırım' olarak tanınması için uğraştıkları o yalanı gören dünya devletleri, nedense burada yaşanan vahşeti görmezden geliyorlar. Biz burada ki gerçeklerin tüm dünya tarafından bilinmesini istiyoruz" dedi.

Çınarcık Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu da yaptığı konuşmada, "90 yıl önce Yunan işgal kuvvetlerinin, Rum çeteleri ile birlikte bu halka yaptığı vahşetin acılarını halen içimizde hissediyoruz. Kocadere halkı, 830 kişinin katledildiği bu olayı asla unutmadı. Bu olay sürekli anlatıldı. Yaşananlar çocuklarımız tarafından da daha sonraki kuşaklara aktarılacak. Bizler öyle bir milletin torunlarıyız ki bizimle yaşayan her millet güven içerisinde olmuştur. Biz vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi bastığımız yeri toprak deyip geçmiyor ve bu vatan için toprağın altına girmiş şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" diye konuştu.

Kocadere Merkez Camii'nde de şehitler için okutulan mevlidin ardından törenler davetlilere ikram edilen pilav ile sona erdi. - Yalova/ Cinarcik

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocadere Şehitleri Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement