Koçarlı'ya İpek Üretiminin Geleceği İçin 600 Dut Fidanı Dikildi - Son Dakika
Güncel

Koçarlı'ya İpek Üretiminin Geleceği İçin 600 Dut Fidanı Dikildi

Koçarlı\'ya İpek Üretiminin Geleceği İçin 600 Dut Fidanı Dikildi

Koçarlı'ya ipek üretiminin geleceği için 600 dut fidanı dikildiAydın'ın Koçarlı İlçesi'nde geçen yıl ilk kez üretimine başlanan ipek böceği için gerekli olan dut yaprağı sıkıntısının ortadan kaldırılması amacıyla 10 dönüm araziye 600 adet dut fidanı dikildi.

29.03.2016 19:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koçarlı'ya ipek üretiminin geleceği için 600 dut fidanı dikildi

Aydın'ın Koçarlı İlçesi'nde geçen yıl ilk kez üretimine başlanan ipek böceği için gerekli olan dut yaprağı sıkıntısının ortadan kaldırılması amacıyla 10 dönüm araziye 600 adet dut fidanı dikildi.

Koçarlı Ziraat Odası tarafından geçen yıl Çakırbeyli Mahallesi'nde Türkan Demir aracılığıyla başlanılan İpek böceği yetiştiriciliği yayıldı. 15 kişi kentte ipek böceği kozası üretimine başladı. İlk yılda 15 üretici, toplamda 300 kilo koza elde etti. İpek böceği yetiştiriciliği için ana madde olan dut yaprağının yetersiz olduğunun farkına varan Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, harekete geçti. Aynı zamanda Koçarlı'nın Belediye Başkanı da olan CHP'li Mutlu Öztürk, belediyeye ait 10 dönüm araziyi dut fidanı dikimi için yer ayırdı. Koçarlı'ya bağlı Gözkayası Mahallesinde bulunan araziye fidan dikimi için törenle yapıldı. Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, Koçarlı Belediye ve Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, üreticiler, mahalle muhtarları ve vatandaşlar törene katıldı. İlk fidanı Kaymakam Fırat Çelik ve Başkan Mutlu Öztürk, üreticilerle birlikte dikti. Kaymakam Fırat Çelik dut fidanlarının ipek böceği yetiştiricilerine hayırlı olmasını diledi.

"İPEK BÖCEĞİNDE MARKA OLACAĞIZ"

Konuşma yapan Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Öztürk, "Geçen yıl başladığımız ipek böceği projemize devam ediyoruz. Bu bölgede yaklaşık 15 üretici ipek böceği yetiştiriciliği yaparak aile ekonomisine katkı sağlamaya başladı. 10 dönümlük bu arazi Koçarlı Belediyesi'ne ait bizde ipek böceği yetiştiriciliğini daha ileriye götürmek için buraya 600 adet dut fidanı dikimi gerçekleştirdik. Mart ayının son haftası Orman Haftası olması nedeniyle fidan dikimi gerçekleştirdik. Bir yıl içerisinde dut ağaçlarının yapraklarından ipek böceği üreticileri yararlanmaya başlayacak. İlerleyen yıllarda bu ağaçlar bu bölgede ipek böceği üreticiliği yapacak olan üreticilere bol bol yetecek. İpek böceğinden üretilen kozaları Koza Birlik alıyor, bunla ilgili sıkıntı yok. Tek sıkıntımız ipek böcekçiliğinin ana gereksinimi olan dut ağacı yaprağıydı. İpek böceği üreticiliği yapan üreticiler dut yaprağı yetersiz olduğu için dut ağacı kiralamaya başladı. Biz de Ziraat Odası olarak bu işin böyle olmayacağı kanısına vararak dut fidanı dikimini törenle gerçekleştirdik. Bu projedeki en büyük amacımız mahallede evdeki kadınların kendi gelirlerini kendilerinin elde etmesidir. Buradan elde edilecek gelirler çok büyük olmasa da bir evin ufak tefek ihtiyacını karşılamaya yetecek şekilde olacaktır. Neden Bursa'da olsun da Aydın'ın Koçarlı ilçesinde olmasın. Burada ipek böceğinden üretilen kozaların bir marka haline gelmesini sağlamaya çalışacağız" dedi.

İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLERİ MEMNUN

Kentte ipek böceği üretimine öncülük eden Türkan Demir, "Bu bölgede ipek böceği üretimi yapan üreticiler bu dut ağaçlarından faydalanacak. Amacımız burada bu işi markalaştırmak olacak. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Bu işi herkese sevdirmek olacak" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Koçarlı'ya İpek Üretiminin Geleceği İçin 600 Dut Fidanı Dikildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement