Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, El Salvador'daki mega hapishaneyi "tecrit kampına" benzetti - Son Dakika
Güncel

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, El Salvador'daki mega hapishaneyi "tecrit kampına" benzetti

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, El Salvador\'daki mega hapishaneyi "tecrit kampına" benzetti

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, El Salvador'da bulunan ve Amerika kıtasının mega hapishanesi olarak nitelendirilen cezaevini "tecrit kampına" benzetti.

02.03.2023 11:13  Güncelleme: 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, El Salvador'da bulunan ve Amerika kıtasının mega hapishanesi olarak nitelendirilen cezaevini "tecrit kampına" benzetti.

Başkent Bogota'daki bir üniversitede konuşan Petro, "El Salvador'daki toplama kampının gençlerle dolu olduğunu sosyal medyada bulunan görüntülerde görebilirsiniz. Binlercesi hapishanede. İnsanın içini ürpertiyor." dedi.

Petro, El Salvador'un Tecoluca kasabasındaki bir vadide bulunan Amerika kıtasının mega hapishanesini "tecrit kampına" benzeterek, El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'yi, hapishane inşa ederek cinayet oranlarının düşürülemeyeceği konusunda eleştirdi.

Bukele'nin, hapishanelerdeki çete üyelerine boyun eğdirerek cinayet oranlarını düşürdüğünü kaydeden Petro, "Biz de cinayet oranlarını düşürmeyi başardık. Ancak, cinayet ve şiddet oranlarını hapishanelerle değil eğitimle düşürdük." ifadelerini kullandı.

166 hektarlık alana inşa edilen hapishane, El Salvador'un San Salvador kentine 74 kilometre mesafede bulunan Tecoluca kasabasındaki bir vadide 2 Şubat'ta, Bukele tarafından açılmıştı.

Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin talimatıyla yapılan "Terör Muhafaza Merkezi" olarak adlandırılan 40 bin kapasiteli Amerika kıtasının en büyük hapishanesine, 2 bin çete üyesi nakledilmişti.

Ülkede tüm cezaevlerinin kapasitesinin ise 30 bin civarında olduğu kaydediliyor.

Halk OHAL'den memnun

Amerikan Merkez Üniversitesinin Ekim 2022'de yayımladığı bir ankete göre, El Salvadorluların yüzde 75,9'u hükümetin olağanüstü hal (OHAL) kararını yerinde buluyor ve Bukele politikalarının suç oranlarını azalttığını düşünüyor.

Bukele, 24 Kasım 2022'deki konuşmasında, OHAL kapsamında mart ayından bu yana 60 binden fazla kişinin tutuklandığına işaret etmiş, bu tür önlemlerin cinayetle suçlanan bazı çete mensuplarının arandığı Comasagua kentinde de işe yaradığını söylemişti.

El Salvador'da alınan sıkı önlemlerin ardından 2022'nin Ocak-Ekim döneminde işlenen cinayet sayısının 2021'in aynı dönemine göre yüzde 38 azaldığı belirtiliyor.

MS13 çetesi sorumlu tutuluyor

El Salvador'da 27 Mart 2022'de bir aylığına OHAL ilan edilmiş, daha sonra bu karar her ay yenilenmişti.

Bukele, 30 Haziran'da silahlı gruplara yönelik savaşın yoğunlaşacağını söylemişti.

Ülkede mart başından bu yana çete üyelerine yönelik operasyonlarda 100'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, gözaltına alınanların sayısının 58 bini aştığı bildirilmişti.

Yetkililer, şiddetin ülkede yeniden tırmanışa geçmesinden MS13 çetesini sorumlu tutuyor.

Dünyada en yüksek cinayet oranına sahip ülkelerin başında gelen El Salvador, çetelerin ülkedeki gücü nedeniyle ciddi güvenlik sorunu yaşıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, El Salvador'daki mega hapishaneyi 'tecrit kampına' benzetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement