Konya Havzasında Tarım Zararlılarına Karşı Baykuş Desteği - Son Dakika
Güncel

Konya Havzasında Tarım Zararlılarına Karşı Baykuş Desteği

Konya havzasında tarım zararlılarına karşı baykuş desteği Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi Konya'da uygulanan proje kapsamında rüzgar perdesi ve tarım zararlılarıyla biyolojik mücadelenin yanı sıra kurulan kuş evlerine yerleşen baykuş ve kerkenezler tarlalarda ekinlere büyük zarar veren...

17.10.2017 18:33

Konya havzasında tarım zararlılarına karşı baykuş desteği

Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi Konya'da uygulanan proje kapsamında rüzgar perdesi ve tarım zararlılarıyla biyolojik mücadelenin yanı sıra kurulan kuş evlerine yerleşen baykuş ve kerkenezler tarlalarda ekinlere büyük zarar veren tarla fareleri ile etkin mücadele edecek

KONYA - Konya Havzasında hayata geçirilen iklim dostu yenilikçi tarım uygulamalarının yer aldığı 'Geleceğin Tarımı' projesi tanıtıldı. Proje kapsamında kurulan kuş evine yerleşen baykuş ve kerkenezler tarlalarda ekinlere büyük zarar veren tarla fareleri ile etkin mücadele edecek.

Coca-Cola Hayata Artı Vakfı tarafından desteklenen ve Doğa Koruma Merkezi tarafından Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi Konya havzasında hayata geçirilen "Geleceğin Tarımı" projesi ile anıza doğrudan ekim, rüzgar perdesi ve tarım zararlılarıyla biyolojik mücadele yöntemleri kullanılarak toprağın yapısının ve su miktarıyla kalitesinin korunması hedefleniyor.

2013 yılında Konya'nın Karapınar ilçesi ile başlayan, Sarayönü, Ilgın, Güneysınır, Cihanbeyli ve Kadınhanı ilçelerini de kapsayacak şekilde genişleyen proje kapsamında, 15 bin dekar arazide anıza doğrudan ekim yapıldı ve 200 bin fidan dikilerek doğal rüzgar perdeleri yerleştirildi. Biyolojik mücadele kapsamında ise zehirli ilaçlar yerine, tarım zararlıları ile mücadelede baykuş ve kerkenezlerden faydalanılmaya başlandı. Bu kuş türlerinin tarım alanlarına yakın yerlerde barınması için şimdiye kadar 150 adet kuş evi dikildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Doğa Koruma Merkezi arasında imzalanmış olan protokol kapsamında hayata geçirilen "Geleceğin Tarımı" projesi, Konya'nın Ilgın ilçesine bağlı Kapaklı köyünde yapılan toplantıyla tanıtıldı.

Doğa Korum Merkezi Toprak ve Su Programı Koordinatörü Melike Kuş, tarımsal üretimin daha doğa dostu hale getirilmesi amacıyla proje alanında, zehirli ilaçlar yerine, tarım zararlıları ile mücadelede, baykuş ve kerkenezlerden faydalanıldığını söyledi. Arazilere yerleştirilen kuş yuvalarına gelen baykuş ve kerkenezlerin tarla zararlılarına karşı etkin mücadele ettiğini anlatan Melike Kuş, "Baykuşların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanmış bir yuva. Kerkenez yuvalarını da birazdan göstereceğiz, onlara göre daha büyük daha geniş. Girişi yukarıda, yavrular içeride alt kısımda olacaklar. Sundurması, çatısı yavruların düşüp ölmesini engelleyecek şekilde tasarlandı. Burada rüzgar yönünün tersine doğru girişi var. Baykuşlar gece avlanan hayvanlar, dolayısıyla baykuşlar gece çalışırken, kerkenezlerde gündüz avlanarak tarlada ki fare popülasyonunu azaltıyorlar. Proje kapsamında 150 tane 6 ilçemizin arazilerinde pilot alanlarda kurduk. Ancak şuanda talep çok fazla, daha da sayıyı artırmak istiyoruz" dedi.

Melike Kuş, kuş yuvalarına önümüzdeki günlerde yerleştirilecek foto kapan ve kameralar yardımıyla istatistik bilgilerinde kendine ulaşacağını sözlerine ekledi.

Konya Havzasında Tarım Zararlılarına Karşı Baykuş Desteği
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Konya Havzasında Tarım Zararlılarına Karşı Baykuş Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement