Konya On Bin Yıl Önce İlk Beyin Ameliyatı Yapılan Kafatası İlgi Görüyor Hd - Son Dakika
Güncel

Konya On Bin Yıl Önce İlk Beyin Ameliyatı Yapılan Kafatası İlgi Görüyor Hd

Kapadokya bölgesinde 10 bin yıllık yerleşim yeri olan Aşıklı Höyük'te yapılan kazı çalışmalarında bulunan tarihin ilk beyin ameliyatının yapıldığı kafatası, Aksaray'da müzede sergileniyor.

07.08.2018 16:18

Kapadokya bölgesinde 10 bin yıllık yerleşim yeri olan Aşıklı Höyük'te yapılan kazı çalışmalarında bulunan tarihin ilk beyin ameliyatının yapıldığı kafatası, Aksaray'da müzede sergileniyor. Ameliyatta kullanılan tıbbi malzemelerinde yer aldığı sergi ilgi görüyor. Kafatasının 20-25 yaşlarında bir kadına ait olduğunun düşünüldüğünü ifade eden Azmi Milli Müzesi Müdürü araştırmacı tarihçi Mustafa Fırat Gül, Mısır'da özellikle firavunlara yapıldığı düşünülen beyin ameliyatı ya da kafatasına yapılan müdahalenin çok daha öncesinin Aşıklı Höyük'te yapıldığını görüyoruz. dedi.

Orta Anadolu ve Kapadokya'nın ilk yerleşim yeri olarak bilinen Aşıklı Höyük'teki kazı çalışmalarında bulunan ve tarihin ilk beyin ameliyatının yapıldığı kafatası tarihe ışık tutuyor. Prof Dr. Mihriban Özbaşaran başkanlığında yeni dönem kazı çalışmalarında 20-25 yaşlarında, çömelmiş halde bulunan bir kadına ait kafatası bilim dünyasının en önemli buluşları arasında bulunuyor. Laboratuar ortamında incelenen kafatasında obsidyen ve kemik parçalarıyla beyin ameliyatı yapıldığı, kafatasında oluşan dokularla Neolitik dönemi kadınının bu ameliyat sonrası 10 gün kadar daha yaşadığı tespit edilmişti. Aksaray Müzesinde sergilenen kafatası yoğun ilgi görüyor. Kafatası ile birlikte Neolitik çağ da yapılan kemik ve volkan camından ameliyat malzemeleri de sergileniyor.

Aşıklı Höyük'ün tarihe ışık tutan bir yer olması nedeniyle bilim insanlarını meraklandıran bir yer olduğunu ifade eden, Azmi Milli Müzesi Müdürü araştırmacı tarihçi Mustafa Fırat Gül Aşıklı Höyük Türkiye'deki en eski en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Aynı zamanda Kapadokya'nın Orta Anadolu'nun en eski köyüdür. Hayvancılık ve Tarımcılık yönünden de çok ilklere sahne olmuş bir yer Aşıklı Höyük. Uzun zamandan beri kazı devam ediyor. Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran hocamız kazılara devam ediyor. Onun ekibi ve yurt dışından gelen katılımcılar var. Onların tespit ettiği çok orijinal bilgilerde var. Obsidyen taşından yapılan orakla, hububat hasadı yapıldığını öğreniyoruz. Buranın en önemlisi belki literatüre en önemli katkıda bulunan bilgisi, 20 25 yaşlarında bir kadın Kafatası bulunmuştu. Burada o kafatası Aksaray Müzesi'nde ziyaretçilere açık bir şekilde sergileniyor. Mısır'da özellikle firavunlara yapıldığı düşünülen beyin ameliyatı ya da kafatasına yapılan müdahalenin çok daha öncesinin burada yapıldığını aşıklı Höyük'te yapıldığını öğreniyoruz. Bu bakımdan aşıklı Höyük ziyadesiyle çok önemli bir yer dedi.

Konya On Bin Yıl Önce İlk Beyin Ameliyatı Yapılan Kafatası İlgi Görüyor Hd
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya On Bin Yıl Önce İlk Beyin Ameliyatı Yapılan Kafatası İlgi Görüyor Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement