Krv Eyaletinde Cenaze ve Mezarlıklar Yasası Değişiyor - Son Dakika
Güncel

Krv Eyaletinde Cenaze ve Mezarlıklar Yasası Değişiyor

Krv Eyaletinde Cenaze ve Mezarlıklar Yasası Değişiyor

Almanya'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti hükümetinin üzerinde çalıştığı yeni yasa taslağına göre Türkiye'ye cenaze gönderme süreleri kısalacak.

26.09.2014 12:33

Almanya'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti hükümetinin üzerinde çalıştığı yeni yasa taslağına göre Türkiye'ye cenaze gönderme süreleri kısalacak. Daha önce cemaat olarak kabul edilmedikleri için mezarlık açamayan Müslümanlar belediye ile anlaşarak kendilerine ait mezarlıkları işletebilecek. Çocukların mezar taşı işçiliğinde çalıştırılmasının önüne geçilecek.

CENAZELERİN NAKLİ HIZLANACAK

Konuyla ilgili bilgi veren KRV'de hükümet ortağı Yeşiller Partisi'nin Milletvekili Arif Ünal şunları söyledi: 'Türkiye'den gelen birinci nesil artık yaşlandı. Şimdiye kadar vefat eden birinci nesil genelde Türkiye'de defnediliyordu; dolayısıyla bunların Türkiye'ye götürülmelerinde belirli gecikmeler yaşanıyordu. Bunun da sebebi eyalet yasasına göre yurtdışına çıkarılan cenazelerde ve yakılmalarda ikinci bir muayenenin yapılması gerekiyor. Bu da özel bu iş için eğitilmiş doktorlar ya da sağlık daireleri tarafından yapılıyordu. Vefat eden bir kişinin Türkiye'ye gönderilmesi bazen bir haftaya kadar aksayabiliyordu. Birincisi bu problemi ortadan kaldırmak için kolaylıklar getiren yasanın değişmesi gerekiyordu. Yani Türkiye'ye gönderilen cenazelerin daha az bürokrasi engeline takılarak daha hızlı gönderilmelerini sağlamak. Burada biliyorsunuz cenazeyi en erken 48 saat sonra defnedebiliyorsunuz. Bu da yine beyin ölümleriyle ilgili tıbbi bir meseleydi. Ancak Müslümanlarda mümkün olduğu kadar çabuk defnedilmesi gerektiği için bu süreyi de 48'den 24 saate indiriyoruz.'

HRİSTİYAN VE YAHUDİLER MEZARLIK AÇABİLİYORDU

Bir diğer önemli maddenin ise Müslümanlara mezarlık açıp işletme hakkının verilmesi olduğunu belirten Arif Ünal sözlerine şöyle devam etti: 'İkinci nokta da birinci nesil her ne kadar Türkiye'de defnedilmek istiyorsa da artık yavaş yavaş Almanya'da defnetmeye de ilgi artıyor. Çünkü tüm ailesi burada, Türkiye'de mezarlığını ziyaret edecek kimsesi bile olmayabiliyordu. Dolayısıyla buradaki defnedilme olaylarında bazı sorunlar vardı. Örneğin cenazenin İslami usullere göre defnedilmesiyle ilgili sorunlar vardı; ancak bunları yönetmeliklerle belediyeler düzenliyorlar. Biz ise aslında şunu istiyoruz, burada nasıl ki, Katolik, Protestan, Yahudi cemaatleri kendi mezarlıklarını kurup kendi dini adetlerine göre defnediliyorlarsa Müslümanlara da bu olanağı sağlamak istiyoruz. Ancak buna yönelik bir yasal engel vardı. Buradaki yasal engel ya dini cemaat ya da belediyeler mezarlık kurup işletebiliyor, Müslüman grupların hiç biri de henüz cemaat olarak tanınmadığı için, o süreç bu eyalette devam ediyor; dolayısıyla mezarlık kurup işetemiyorlardı. Bu soruna biz geçici olarak çözüm bulabilmek için bu yasayla beraber şunu getiriyoruz. Belediye isterse ve bir cami kuruluşuyla anlaşırsa mezarlığın bir bölümünü bu camiye 99 yıllığına ipotek edebilir. Dolayısıyla cami cemaati artık orayı kendi mezarlığı gibi işletebilir. Bu yasal değişikliklerle biz bu sorunun önünü açmış oluyoruz.'

ÇOCUK SÖMÜRÜSÜNÜN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yasada yapılacak değişikliklerden bir diğer değişikliğin ise mezar taşı sektöründe çocuk işçiliğinin önüne geçmek olduğunu vurgulayan Milletvekili Ünal, 'Çünkü Almanya'da bu taşlar ucuz olduğu için Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden de getiriliyor ve bunların birçoğunda da küçük çocuklar çalıştırılıyor. Çocuk sömürüsünün de önünü almak için mezar taşı üreticilerinin çocuk çalıştırmadığına dair belirli bir sertifika getirmesi gerekiyor. Bu üç konuda kolaylıklar getiren eyalet yasasını değiştiriyoruz. Bu yasanın yerel olarak uygulanması için de bir takım toplantılar olacak ve konu dini cemaatlere de anlatılacak' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Krv Eyaletinde Cenaze ve Mezarlıklar Yasası Değişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement