Kuzey Biga Madencilik Sondaj Sahalarını Basına Açtı - Son Dakika
Yerel

Kuzey Biga Madencilik Sondaj Sahalarını Basına Açtı

Kuzey Biga Madencilik Sondaj Sahalarını Basına Açtı

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Kirazlı köyü yakınlarında faaliyetlerini sürdüren Kuzey Biga Madencilik, sondaj sahalarını basına açtı.

20.04.2013 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Kirazlı köyü yakınlarında faaliyetlerini sürdüren Kuzey Biga Madencilik, sondaj sahalarını basına açtı.

Kuzey Biga Madencilik, Kirazlı köyü yakınlarındaki sondaj lokasyonunda gazetecileri ağırladı. Kuzey Biga Madencilik Arama Müdürü Jeolog Mehtap Özcan tarafından sondaj tekniği hakkında kısa bir bilgi verildi. Sondajın kabaca yerkabuğunun delinmesi işlemi olduğunu belirten Özcan, "Amerika'da da, Kanada'da, Avrupa'da benzer sondaj makineleri ile benzer işlemler yapılır. Zeminin özelliklerine göre farklı teknikler kullanılabilir. Mesela sert kaya zeminlerde hava sirkülasyonlu, yumuşak zeminlerde çamur sirkülasyonlu sondaj yapılır. Ancak bütün madenlerin arama sondajları, su sondajları, petrol sondajları, zemin etüt sondajları aynı şekildedir. Hatta günlerce Çanakkale merkezde liman karşısında gördüğünüz sondaj makinesinden çok farklı çalışmazlar" dedi.

Özcan, "Sondaj çalışmaları ile yer altındaki ekonomik değerin varlığı ortaya çıkarılır. Yer altının jeolojik yapısı öğrenilir, cevherin derinliği, mevkii ve miktarı hakkında bilgi edinilir. Sondajda tehlikeli kimyasal kullanılmaz. Örneğin burada gördüğünüz sondaj suyunun rengi gridir. Çünkü sondaj yapılan yer bu renktedir. Sondaj makinesinin hemen yanında gördüğümüz karot örneği ile aynı renktedir. Ancak bu farklı yorumlanmakta ve farklı anlatılmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.

Maden Mühendisi Elif Yalçın ise "Öncelikle arama faaliyeti yapabilmeniz için Enerji Bakanlığı'ndan alınmış ruhsatlarını olması gerekir. Bunun dışında çalışma yapacağınız alana bağlı olarak farklı kurumlardan izinler, onaylar almanız gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan kaç adet sondaj yapacaksanız hepsi için ayrı ayrı izin almalısınız. Saha orman alanında ise koordinatlarına göre izinler almalısınız. Tüm faaliyetlerimiz, ilgili yönetmeliklere çerçevesinde kamu kurumları tarafından sıkı bir şekilde denetlenir" dedi.

Gazetecilerin Karaköy yakınlarındaki sondaj çamurunun dereye akması sonucu verilen ceza konusundaki sorusunu ise, firma yetkilileri, "Sondaj faaliyeti için Çevre Bakanlığı'ndan yaklaşık 400 metrekarelik bir alanda çalışma izni alınır. Tüm faaliyet bu alanda sınırlıdır. Bu alanda üretilen mesken atıkları ya da sondaj çamurunun nasıl bertaraf edileceği ilgili yönetmelikler tarafından belirlenir. Buna uyulmaması durumunda ceza verilir. Karaköy'de yaşanan olayda sondajda tehlikeli kimyasal kullanılmadığı bağımsız laboratuar sonuçları ile ispatlanmıştır. Sondaj çamurunun izinli alan dışına çıkması yüzünden ceza alınmıştır" şeklinde cevapladı. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuzey Biga Madencilik Sondaj Sahalarını Basına Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement