Lefkoşa: Tc Lefkoşa Büyükelçisi Karahan'ın Görev Süresi Sona Erdi - Son Dakika
Dünya

Lefkoşa: Tc Lefkoşa Büyükelçisi Karahan'ın Görev Süresi Sona Erdi

Tc Lefkoşa Büyükelçisi Aydan Karahan Görev Süresinin Sona Ermesi ve Emekliye Ayrılacak Olması Sebebiyle Son Kez Basın Mensupları ile Biraraya Geldi. Kıbrıs'a İlişkin Değerlendirmelerde Bulunan Karahan, Türkiye'nin Limanlarını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne Açması Konusunda Bir Sürpriz Beklemediğini Söyledi. Karahan, Limanların Açılması Konusunda Getirilmeye Çalışılan Şarta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Gereken Yanıtı Verdiğine de Dikkat Çekti.

23.11.2006 01:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TC Lefkoşa Büyükelçisi Aydan Karahan görev süresinin sona ermesi ve emekliye ayrılacak olması sebebiyle son kez basın mensupları ile biraraya geldi. Kıbrıs'a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karahan, Türkiye'nin limanlarını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne açması konusunda bir sürpriz beklemediğini söyledi. Karahan, limanların açılması konusunda getirilmeye çalışılan şarta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün gereken yanıtı verdiğine de dikkat çekti.

TC Lefokşa Büyükelçisi Aydan Karahan, görevini sona ermesi ile birlikte emekliye ayrılıyor. Elçilik binasında basın mensupları ile vedalaşan Büyükelçi Aydan Karahan, Kıbrıs'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çalışan bir demokrasinin oluştuğu KKTC'nin bölgedeki sayılı demokratik ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Karahan, Türk limanlarının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne açılması konusunda bir sürpriz beklemediğini ifade etti. Rumların Kıbrıslı Türkleri tutuklamak için yasa hazırlığı yapmalarını, "hasmane" tutum olarak değerlendiren Büyükelçi Karahan, bu davranışa karşı da yine hukuk yoluyla cevap verileceğini ifade etti.

KKTC'den bu ay sonunda ayrılacak olan Karahan, Büyükelçilik binasında gerçekleşen toplantıda, çok sayıda basın ve medya kuruluşu temsilcisi ile biraraya geldi. Toplantıda TC Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı İbrahim Mete Yağlı ile Basın Müşaviri Züleyha Karaoğlu da hazır bulundu. Büyükelçi Karahan politika, ekomik konular, Türkiye'nin KKTC'ye yaptığı destek ve meslek yaşamı ile bundan sonraki emeklilik yaşamıyla ilgili soruları yanıtladı. Aydan Karahan, KKTC'de toplam 8 yıl olmak üzere çok farklı dönemlerde görev yaptığına dikkat çekti. KKTC'de görev yapmanın kendisi için çok büyük tecrübe olduğunu belirterek, elinden geleni yaptığını kaydeden Karahan, geride faydalı bir çalışma bıraktığını umut ettiğini belirtti. Karahan, "1977-78 bambaşka bir dönem, burada Kıbrıs Türk Federe Devleti var. 1981'de ayrıldım. Türkiye'de askeri yönetim var. 90'lı yılların ortasında geldim. Çok farklı bir hava vardı. Şimdiki gelişimde ise durum çok daha farklı" dedi.

Görev yaptığı ilk yıllarda Kıbrıs Türkünün devletleşme çalışmaları içinde olduğunu kaydeden Karahan, "Niye federe devlet oldu o zaman, keşke KKTC olarak ilan edilse ne fark edecekti? Yine Türkiye'ye ambargo uygulanmış" şeklinde konuştu.

KKTC'nin demokratik anlamda bölgenin en gelişmiş ülkelerinden olduğunu söyleyen Karahan, "Düşünün ki 50 yıldır siyaset sahnesinde olan bir lider, seçimlerle koltuğunu bırakıp gidiyor. Bu benim için de çok büyük bir gelişme. Bölgede İsrail ve Türkiye dışında böyle bir yer var mı?" dedi. Karahan şöyle devam etti; "Bazı cumhuriyetlerde bile idare babadan oğula geçiyor. Sayın Denktaş, seçimlere girmedi bile. Girseydi kazanır mıydı, kaybeder miydi ayrı bir konu ama girmedi bile. Yerini Sayın Talat'a bıraktı. Bu, benim dış tayinlerimde karşılaştığım üçüncü önemi olaydır. Hollanda'da Euro'ya geçişe, Macaristan'da da AB'a girişe tanık olmuştum" dedi. Karahan, referandum sonrasında geldiği KKTC'de de çok büyük bir olay gördüğü, Cumhurbaşkanlığı düzeyindeki değişikliği yaşadığını söyledi. Karahan, "Görmediğim şey kalmadı. Yangın gördüm. Şu odada deprem gördüm" ifadelerini kullandı.

- TÜRKİYE'NİN KATKILARI

Büyükelçi Karahan, KKTC'ye yapılan katkılarla ilgili sorulara verdiği yanıtlarda, Türkiye'den KKTC'ye maddi desteğin her geçen yıl arttığını, bunun da hem Türkiye'nin olanaklarının gücünün artmasından hem de KKTC'deki gelişme isteği ve alt yapıların geliştirilmesi gereğinden kaynaklandığını dile getirdi.

Başbakan Soyer'in isteği üzerine cari bütçeyle ilgili yardımlarda her geçen yıl azalmalar olduğunu bu konuda azalmanın daha da devam edeceğini belirten Karahan, bazı yatırım bütçelerine ayrılan paraların da KKTC'de projelerin hazırlanmaması veya bürokratik sistemin yavaş çalışmasından dolayı kullanılmadığını örneklerle açıkladı. Türkiye'den Kıbrıs'a su ve elektrik getirilmesi çalışmalarının da sürdürüldüğünü ancak bu konuda da Rumların engellemeleriyle karşı karşıya kalındığını belirten Karahan engellemelere karşın su konusundaki çalışmaların sürdüğünü ALARKO şirketinin proje üzerinde çalıştığını anlattı.Karahan'ın açıklamalarına göre, yabancı gemilerin KKTC karasularına girmesine çıkarılan engel dolayısıyla deniz altından elektrik getirilmesi projesi hayata geçirilemiyor. Bunun yerine 17.5 megavatlık elektrik santralarının kurulması çalışmaları ve rüzgar enerjisinden elektrik sağlanması yönünde proje hazırlama girişimleri devam ediyor.

Medyaya yapılan desteği de yaygınlaştırmak istediklerini kaydeden Karahan bu konuda da örgüt kurulması durumunda özel kuruluşlara da desteğin verileceğini ifade etti. Toplantıda Dış Basın Birliği Başkanı Mesut Günsev, Karahan'a görev süresince gösterdiği ilgiden dolayı plaket verdi. Gazeteci-yazar Arslan Mengüç de Büyükelçi Karahan'a kitabını hediye etti.

Gazeteciler, toplantının sonunda Karahan ile toplu fotoğraf çektirdi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Lefkoşa: Tc Lefkoşa Büyükelçisi Karahan'ın Görev Süresi Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement