Türkiye'yi düşman ilan eden Hafter'in askeri üssünde Fransız füzeleri bulundu - Son Dakika
Güncel
BBC

Türkiye'yi düşman ilan eden Hafter'in askeri üssünde Fransız füzeleri bulundu

Türkiye'yi düşman ilan eden Libya'da isyancı General Halife Hafter'e ait bir üste, Fransa'ya ait dört Amerikan yapımı tanksavar füzesi bulundu.

10.07.2019 13:59  Güncelleme: 15:38

Libya'da isyancı general Halife Hafter'e ait bir üste, Fransa'ya ait dört tanksavar füzesinin bulundu. Fransız hükümeti Birleşmiş Milletler'in (BM) silah ambargosunu ihlal ettiği iddialarını reddetti. Hafter, Türkiye'yi düşman ilan edip 6 Türk denizcisini rehin almıştı.

BM destekli hükümete bağlı güçlerin geçen ay ele geçirdiği kampta bulunan füzelerle ilgili olarak, Washington'da da bir soruşturma başlatıldı. Füzelerin Fransa'ya ait olduğu ortaya çıktı.

FRANSA DA KABUL ETTİ

Fransa, tanklara ve diğer zırhlı araçlara karşı kullanılabilecek füzelerin kendisine ait olduğunu kabul etti. Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında "Bu silahlar, istihbarat ve terörle mücadele görevlerini yerine getiren güçlerin koruması içindi" denildi.

Açıklamada ayrıca füzelerin "hasarlı ve kullanılamaz durumda oldukları" savunulurken, "tahrip edilmeleri öncesinde geçici olarak depoda tutuldukları" iddia edildi.

AMBARGOYU DELDİĞİNİ İDDİALARINI KABUL ETMEMİŞTİ

Fransa, daha önce de General Hafter'e destek vermekle suçlanmış, BM'nin 2011'de koyduğu silah ambargosuna uyarınca, silah yardımında bulunulduğu iddiasını hep reddetmişti.

HAFTER LİBYA'DA NE YAPIYOR?

Libya'da, ülkeyi uzun süre yöneten Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinden sonra, şiddet ve bölünme hakim oldu. Ülkede hiç bir grup tam anlamıyla hakimiyeti sağlayamadı ve belli siyasi ve askeri gruplar arasında bölünmüş durumda. Başlıca iki grup ise General Hafter ve Başbakan Fayez Mustafa el Sarraj'a bağlı.

General Hafter'e bağlı güçler, başkent Trablus'u ele geçirmek için savaşıyor. Uluslararası alanda tanınan Libya hükümetinin bulunduğu Trablus'u ele geçirmek için girişilen çatışmalar, Hafter güçlerinin Nisan ayındaki saldırısıyla başladı ve o dönemden bu yana yüzlerce kişi öldü.

TÜRKİYE'Yİ DÜŞMAN İLAN ETMİŞTİ

General Hafter, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Türkiye'yi "düşman" ilan etmişti. Hafter, sözcüsü Ahmet el Mesmari aracılığıyla yaptığı açıklamada, Libya hava sahasının Türk uçaklarına kapatıldığını belirterek, komuta ettiği birliklerine bölgedeki Türk gemilerine ve tesislerine saldırmaları emrini vermişti.

Bu açıklamanın ardından Hafter'e bağlı güçler, 6 Türk denizcisini rehin almıştı. Türkiye'nin sert tepkisinin ardından Hafter'e bağlı güçler, 6 Türk vatandaşını serbest bırakmıştı.

Türkiye\'yi düşman ilan eden Hafter\'in askeri üssünde Fransız füzeleri bulundu
Kaynak: BBC

Son Dakika Güncel Türkiye'yi düşman ilan eden Hafter'in askeri üssünde Fransız füzeleri bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement