Makedonya'da 33. Uluslararası "Manaki Kardeşler" Film Festivali - Son Dakika
Güncel

Makedonya'da 33. Uluslararası "Manaki Kardeşler" Film Festivali

Makedonya\'da 33. Uluslararası "Manaki Kardeşler" Film Festivali

Balkanlar'ın ilk kameramanları olarak kabul edilen "Manaki Kardeşler" adına düzenlenen Uluslararası Manaki Kardeşler Festivali'nin 33'üncüsü başladı.

16.09.2012 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balkanlar'ın ilk kameramanları olarak kabul edilen "Manaki Kardeşler" adına düzenlenen Uluslararası Manaki Kardeşler Festivali'nin 33'üncüsü başladı.

Manastır'daki Kültür Evi'nde açılışı yapılan ve Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un desteğiyle gerçekleşen festivale, yurt içi ve yurt dışından seçkin konuklar katıldı.

Yönetmenliğini Darko Mitrevski'nin üstlendiği Makedon yapımı "Treto Poluvreme - The Third Half" (Üçüncü Yarı) adlı filmin gösterilmesiyle başlayan festivalde, ABD'den Çin'e, Rusya'dan İtalya'ya kadar geniş bir coğrafyadan önemli film festivallerine katılan filmler izleyiciyle buluşacak. Festival, 21 Eylül'de yine bir Makedon yapımı olan "Balkanot ne e Mırtov - Balcan is not Dead" (Balkan Ölmedi) filmi ile sona erecek.

Festivalin onur konuğu ünlü Fransız sinema ve tiyatro oyuncusu Catherine Deneuve'ye "Altın Kamera 300" ödülü verildi. Festivale katılan en meşhur sinem oyuncusu olan Deneuve, sinemaseverler ve gazetecilerle bir araya gelecek. Festivalde aynı zamanda Deneuve'nün ödüllü filmi "Son Metro" da gösterilecek.

Yerli ve yabancı 74 filmin gösterileceği festivale, 80 yabancı ve 300 civarında yerli misafir katılıyor.

Bu yılki festivalde, "Altın Kamera 300 Yaşam Ödülü" İtalyan sinemacısı Luciano Tovoli'ye verildi. Sinema sanatına katkıları dolayısıyla Avusturyalı Christian Berger ise "Özel Altın Kamera 300" ödülüne layık görüldü.

Festival kapsamında ayrıca, sergiler, seminerler, tartışmalar ve çalışma atölyeleri de düzenlenecek.

-Manaki Kardeşler-

Fotoğrafçılıkla uğraşan Yanaki ve Milton Manaki kardeşler, Balkanların ilk kameramanları olarak kabul ediliyor. İki kardeş, Yanaki Manaki'nin 1905 yılında İngiltere'den aldığı kamera ile Balkanlar'da ilk çekimleri yaptı.

Yerel olayları, gelenek ve görenekleri kaydetmeye başlayan iki kardeş, aynı zamanda son Osmanlı padişahlarından Sultan Mehmet Reşat'ın Selanik ve Manastır ziyaretini de kayda aldı. İki kardeşin çektiği, Türk televizyonlarında da kısmen yayınlanın bu görüntülerin tamamı, "Makedonya Kinoteka" arşivinde yer alıyor.

Muhabir: Mürteza Sulooca - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - MANASTIR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Makedonya'da 33. Uluslararası 'Manaki Kardeşler' Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement