Malatya Verem Savaş Derneği Başkanı Alacık Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Malatya Verem Savaş Derneği Başkanı Alacık Açıklaması

Malatya Verem Savaş Derneği Başkanı Raşit Alacık, Malatya'da veremli hasta sayısının resmi rakamların en az 10 katı olduğunu ileri sürdü.

02.01.2012 17:00

Malatya Verem Savaş Derneği Başkanı Raşit Alacık, Malatya'da veremli hasta sayısının resmi rakamların en az 10 katı olduğunu ileri sürdü.

Alacık, Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada ve Türkiye'de olduğu gibi Malatya'da da tüberküloz hastalığı ve hastası olduğunu, hasta sayısının azalma yerine artış göstermesinin çeşitli nedenleri bulunduğunu belirtti.

"Günümüzde tek mikrobun yaptığı en çok öldüren bulaşıcı hastalığın verem olduğunu" belirten Alacık, şunları kaydetti:

"Ülkemizde tüberküloz hastalığı, bu yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgın yapmıştı. Bir numaralı ölüm nedeni idi. 1940'lı yıllarda her yıl bin kişiden 2-3'ü verem nedeniyle ölüyordu. Özellikle 20'inci yüzyılın üçüncü çeyreğinde yürütülen yoğun verem savaşı çabaları sonucunda durum değişmiştir. Tüberküloz artık önemli bir ölüm nedeni değildir. Ülkemizde 10 milyon ile 20 milyon arası bir nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında henüz hastalık oluşturmamış verem mikrobunun olduğu hesaplanmaktadır. Bu insanların yüzde 5 ile yüzde 10'u yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacaklardır."

Türkiye'de, yılda yaklaşık 25-30 bin tüberküloz hastasının ortaya çıktığını tahmin edebildiklerini vurgulayan Alacık, Malatya'da 2011 yılında 184 hasta tedaviye, 269 kişi korumaya alındığını belirtti. Alacık, şöyle devam etti:

"Bu hastalık, ilgili kurumlara hemen bildirilmesi gereken hastalıktır. Veremli hastalar gerek bazı doktorlar ve gerekse hasta yakınları tarafından gizli tutulmakta, ilgili kurumlara bildirilmemektedir. Malatya'da gerçek veremli sayısı resmi rakamların en az 10 katıdır. Bu tüberküloz mikrobunu taşıyanların sayısında daha büyüktür."

- MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Malatya Verem Savaş Derneği Başkanı Alacık Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement