Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Açtı - Son Dakika
Yerel

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Açtı

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Açtı

Mersin Barosu, 8 Mart Dünya Kandılar Günü'nde Mersin Adliye Sarayı içinde oluşturduğu Kadın Hakları Merkezi'ni hizmete açtı.

08.03.2013 18:10

Mersin Barosu, 8 Mart Dünya Kandılar Günü'nde Mersin Adliye Sarayı içinde oluşturduğu Kadın Hakları Merkezi'ni hizmete açtı. Merkezde, şiddete uğrayan kadınlara hukuki yardım yapılacak.

Mersin Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 1-8 Mart Kadın Haftası programı bir dizi etkinlikle sona erdi. Etkinliğe, Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Turhan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut, Baro Başkanı Alpay Antmen, yazar İpek Ongun ile çok sayıda savcı, hakim, avukat ve davetli katıldı. Mersin Adliyesi içerisindeki Baro Hizmet Birimi'nde, Baro Fotoğraf Kulübü'nün kadın temalı 22 fotoğraftan oluşan sergisinin açılışının gerçekleştirildiği etkinlikte, yazar İpek Ongun da katılımcılarla bir söyleşi yaptı.

Etkinlikte, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Mersin Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Seher Yalçınkaya Çetin, dünyada her üç kadından birinin hayatının bir döneminde şiddete maruz kaldığını söyledi. Her beş kadından birinin cinsel tacize veya tecavüze uğradığını belirten Çetin, "Yeryüzünde işlerin yüzde 66'sı kadınlar tarafından görülmekte, malların ise yüzde 99'u erkeklere ait bulunmaktadır. Dünya genelinde mültecilerin yüzde 80'i kadındır. Ülkemizde de fuhuşa sürüklenen kadınların, kız çocuklarına cinsel istismar vakalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Töre cinayetleri utanç verici yüzünü bizlere göstermeye devam etmektedir. Kürtaj tartışmaları ile kadının, bedeni üzerinde dahi söz sahibi olması engellenmektedir. Kadınların karar mekanizmalarına katılma oranı düşüktür. Kadına yönelik ayrımcı yasalar, kadını dezavantajlı grup haline getirmekte, ötekileştirmektedir. Medya, toplumsal cinsiyetçi bakış açısı ile kadın kimliğini zedelemektedir" dedi.

Türkiye'de son dört yılda 181 bin çocuğun gelin olduğuna dikkat çeken Çetin, "Hemen hemen her dört evlilikten birinde çocuk gelin mevcuttur. Çarpıcıdır ki, 18 yaşından küçük kızlarını evlendirmek için dava açan aile sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 94.2 artmıştır. Toplumsal cinsiyetçi bakış açısının hakim olduğu bir düzende, uygulamada yetersizlik olduğu sürece kadının kadın olmasından dolayı yaşadığı sorunlar da devam edecektir. Örneğin; 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 08 Mart 2012 tarihinde kabul edilmiş; kanunun kabulünü izleyen nisan ayında ise kadına yönelik şiddet vakaları 2012 yılının en yüksek oranına ulaşmıştır. Tek bir şeye ihtiyaç var; farkındalık geliştirmeye" ifadelerini kullandı.

"KADINLAR, ERKEK EGEMENLİĞİNİN BASKISI ALTINDA EZİLİYOR"

Açıklamanın ardından etkinliğe katılanlar tarafından Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Baro Başkanı Alpay Antmen, burada yaptığı konuşmada, "Yapılan araştırmalara göre; Türkiye'de kadınların yoğun bir şekilde şiddete maruz kaldığı ve şiddetin çoğunlukla kadına eşi, erkek arkadaşı ya da diğer aile bireyleri tarafından uygulandığı belirtilmektedir. Aynı araştırmada, Türkiye'deki kadınların yüzde 20'si ne yazık ki okuma yazma bilmemektedir. Aile içi suçların yüzde 87'si, kadınlara karşı işlenmektedir. Gecekondu semtlerindeki kadınların yüzde 97'si aile içi şiddete maruz kalmaktadır. Eğitimli kadınların yüzde 40'ı işsizdir. Türkiye'de kadınların yüzde 40'ı görücü usulüyle evlenmekte, yüzde 20'si ise nikahsız yaşamaktadır. Bu istatistikler göstermektedir ki, ülkemizde kadınlar, ne yazık ki erkek egemenliğinin baskısı altında ezilmekte ve yaşam alanları kısıtlanmaktadır. Ülkemizde de kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetleri oranı yüzde bin 400'lere ulaşmış bulunmaktadır. Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu'nun 134 ülkeyi kapsayan yıllık kadın-erkek eşitliğini ölçen 'dünya toplumsal cinsiyet eşitliği endeksi'nin 126. sırasında yer alabilen bir ülkedir" diye konuştu.

Antmen, açılışını yaptıkları Kadın Hakları Merkezi'nde, yasa kapsamında şiddete uğrayan kadınlara hukuki yardımda bulunacaklarını bildirdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement