Midyat Adli Yıl Açılış Töreni - Son Dakika
Yerel

Midyat Adli Yıl Açılış Töreni

Midyat Adli Yıl Açılış Töreni

Mardin'in Midyat ilçe Cumhuriyet Başsavcılığı ve Midyat Baro Temsilciliği tarafından 2013-2014 adli açılış yılı kapsamında program düzenlendi.

03.09.2013 16:49

Mardin'in Midyat ilçe Cumhuriyet Başsavcılığı ve Midyat Baro Temsilciliği tarafından 2013-2014 adli açılış yılı kapsamında program düzenlendi.

Midyat Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Küçükyumuk, konuşmasının başında geçen yıl hayatını kaybeden cumhuriyet savcıları Hakan Kılıç ve Murat Uzun'u rahmetle andıklarını belirtti. Ülkenin huzurlu bir dönem geçirmesi temmenisinde bulunan Küçükyumuk, "Son dönemlerde yargının olumsuz şekilde gündeme getirildiğini üzüntüyle izlemekteyiz. Öyle ki cumhuriyet savcılarımızın ve hakimlerimizin yargısal faaliyetleri eksik bilgilerle kamuoyuna yansıtılmakta bu durum da çoğu kimse tarafından hakim ve cumhuriyet savcılarımızın haksız yere suçlanmasına neden olmaktadır. Bu konuda özellikle basın mensuplarına büyük görev düşmektedir. Yine son dönemde yargının yavaş işlediği ve yargıya olan güvenin çok düşük oranlarda olduğu dile getirilmektedir. Bu anlayışın olmasında hakim ve cumhuriyet savcıları olarak bizlerin de olumsuz yönde katkısı olabileceğini düşünmekle birlikte, bu eleştirilerin de haksız olduğunu dile getirmek istiyorum. Çünkü hakimiyle, cumhuriyet savcısıyla, müdürüyle, zabıt katibiyle, mübaşiriyle tüm adliye çalışanları ellerinden geldiğince yoğun mesai harcamaktadır" ifadelerini kullandı.

Yapılan yeni düzenleme ile Midyat Adliyesi Kadastro Mahkemesi merkezi kabul edildiğinden merkez ve bağlanan ilçelerin kadastro davalarınının Midyat' ta görüleceğini belirten Midyat Adalet Komisyonu Başkanı Sezgin Güverçin "Son dönemlerde yapılan yasal düzenlemeler, yeni adliye sarayları, yargıda UYAP aracılığıyla teknolojinin üst seviyede kullanılması, personel sayısının artırıması ile yargı daha hızlı ve etkili hale gelmiştir. Bunda iş yüküne rağmen fedakar bir şekilde çalışan yargı mensuplarının da katkısı unutulmamalıdır. Adil ve hızlı bir yargının olmadığı yerde, insanlar haklarını başka şekilde almaya çalışacak ve haksızlıklar oluşacaktır. Bu da toplumun huzurunu bozacaktır. Bu nedenle yargının hızlı, tarafsız ve bağımsız olması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açılan davalar sonucu hak ihlallerinde Türkiye'nin birinci sırada olduğunu kaydeden Midyat Baro Temsilcisi Halil Altunkaynak ise Türkiye aleyhine 2011 yılında 15 bin 950, 2012 yılında 16 bin 876 dava açıldığını söyledi. Altunkaynak, "2004 ile 2012 tarihleri arasında biten davalardan mahkum olduğumuz tazminat miktarı 190 milyon lira. 2011 yılında hak ihlallerinde ilişkin davalarda Türkiye birinci sıradadır. 2012 yılında ikinci sıraya düşüyor. Yani ya birinciyiz ya ikinciyiz. Ülkemiz ve komşu ülkeler çok önemli bir süreçten geçiyorlar. Bu ülkelerde katliamlar yaşanıyor. Kimyasal silah kullanımları, göçler, sürgünler, cinayetler çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Eğer bu ülkelerde işleyen bir adalet mekanizması olsaydı, hakka, hukuka riayet eden bir yönetim olsaydı biz bu sıkıntıların yaşanmayacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla ülkemizde adalet sistemimize aksak işleyen adalet sistemimize yapılan eleştirilerin bizce hoş karşılanması gerekmektedir. Çünkü; yapılan eleştirilerle hukuk sistemimiz daha işler hale gelecek. Bize göre bir devletin dininin şu veya bu oluşunun hiçbir önemi yoktur. Bize göre bir devletin dininin hak olması lazım, adalet olması lazım, insan olması lazım" ifadelerini kullandı.

Program verilen kokteylin ardından sona erdi. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Midyat Adli Yıl Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement