Mısır'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam

Mısır'ın geçici Cumhurbaşkanı Danışmanı Hicazi: "Aşırı güçler tarafından her gün teröre dönüştürülen bir savaşla karşı karşıyayız" "Mısır zayıf ve uydu devleti değil, bağımsız bir devlettir" "Mısır'da çalışan partiler ya yasal parametrelerde olacak ya da yasaklanacak. Hiç bir yasa dışı oluşuma göz yummamız mümkün değil" "Adeviyye Meydanı'nın boşaltılmasında güvenlik güçlerimiz çok temkinli ve profesyonelce davrandı"

17.08.2013 21:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'ın geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un siyasi danışmanı Mustafa Hicazi, ülke genelindeki darbe karşıtı gösterilerde emniyet güçlerinin gerçek mermi kullanmasıyla ilgili, "Aşırı güçler tarafından yürütülen bir savaşla karşı karşıyayız" dedi.

Darbe karşıtı kitlesel eylemlerin kanlı bir şekilde sonlandırılmasının dördüncü gününde düzenlenen basın toplantısında konuşan Hicazi, Mısır toplumunun ayrıştığına dair yorumlara ilişkin, "Bugün Mısır'da siyasi bir ayrışma yaşamıyoruz. Aşırı güçler tarafından her gün teröre dönüştürülen bir savaşla karşı karşıyayız. Bize Mısırlılar tarafından verilen yetkiyle tüm Mısırlılarla ve Mısırlılar için yol haritasını uygulamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Şiddete başvurmayan tüm grupların Mısır'ın geleceğinde yer alabileceğini aktaran Hicazi, "Mısır'da aşırı dinciliğin karşısında duranlar için, aşırı dincilikle yasalar çerçevesinde mücadele edeceğiz" ifadesini kullandı.

"Mısır uydu devleti değil, bağımsız bir devlettir"

Hicazi, Katar'ın, Mısır'da yaşanan olayları tetiklediğine ilişkiyi soruyu "Mısır zayıf ve uydu devleti değildir, bağımsız bir devlettir. Mısır kimin yanında olup, kimin karşısında olduğunu kaydediyor. Gereken kararları gerektiği zamanda alacağız" şeklinde yanıtladı.

Mustafa Hicazi, uluslararası basının olayları yansıtma biçimini şu sözlerle eleştirdi:

"Mısırlılar olarak, uluslararası basının Mısır'daki olayların yansıtılma biçiminden büyük üzüntü duyuyoruz. Basın ve haber ajanslarının olayları taraflı yansıtışından dolayı kırgınız. Yanan kiliseler, vahşice öldürülen polisler, Malavi Müzesi'ndeki eserlere yapılan saldırılarla ilgili haberler nerede? Uluslararası basında bunlar neden yok? Sadece barışçıl gösteriler var. Ben sadece makineli tüfeklerin sivillere karşı kullanıldığı haberlerini görüyorum. Kadın ve çocukların canlı kalkan olarak kullanıldığı haberler yok."

Müslüman Kardeşler'in Mısır'da yasaklanması

Başbakan Hazim Biblavi'nin bugün hükümete "Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın yasaklanmasıyla" ilgili sunduğu öneri sorulduğunda Hicazi, "Mısır'da çalışan partiler ya yasal parametrelerde olacak ya da yasaklanacak. Hiç bir yasadışı oluşuma göz yummamız mümkün değildir. İhvan'ı terkedip, Mısır'ın geleceğine katılan çok sayıda insan var" değerlendirmesinde bulundu.

Adeviyye Meydanı'nın dağıtılması

Danışman Hicazi, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nın dağıtılmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Şeffaf insan hakları örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını uygulanan prosedürleri takip etmeleri için davet ettik. Adeviyye Meydanı'nın tepesinde keskin nişancılar vardı. Bizim üç polisimiz başından ve göğsünden vuruldu. Adeviyye Meydanı'nın boşaltılmasında güvenlik güçlerimiz çok temkinli ve profesyonelce davrandı. Her türlü aşırı güç kullanımı soruşturmaya tabi tutulacaktır. Biz yeni devlet düzenimizi doğruluk ve adalet üzerine kuruyoruz. Polisimiz kendini savunmak için güç kullanmıştır."

"Taliban'ın Mısır'da yaşananlarla ilgili yaptığı açıklama ve El-Kaide'nin Mısır'da görülen bayrakları, gidişatı gözler önüne sermektedir" diyen Hicazi, basın mensuplarından birinin kiliselerdeki yangınların zamanlamasıyla ilgili soruya "Siz bu olayların İhvan Sözcüsü Ahmed Arif'in söylediği gibi devlet tarafından sahnelendiğini öne sürüyorsunuz ancak Muhammed Biltaci'nin yaptığı açıklamalar bunları yalanlıyor" karşılığını verdi.

Hicazi, hükümetin, "Baltacı" isimli suç gruplarını silahlı kuvvetler ve polis teşkilatını, İhvan'a karşı şiddet kullanmaya teşvik ettiği yönündeki iddiaları "Yasanın dışında kalan sivillerin yardımı kabul edilemez. Polis veya silahlı kuvvetlerin dışında yapılan hiçbir hareketi kabul etmeyiz" ifadeleri ile yalanladı. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement