Muhammet'in korneaları Konya'da iki çocuğa ışık oldu - Son Dakika
Sağlık

Muhammet'in korneaları Konya'da iki çocuğa ışık oldu

Muhammet\'in korneaları Konya\'da iki çocuğa ışık oldu

Karaman'da elma ağacından düştükten sonra kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 12 yaşındaki Muhammet Düzgüner'in kornealarından biri aynı yaştaki Derya Aldanma'ya, diğeri ise 16...

25.10.2013 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman'da elma ağacından düştükten sonra kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 12 yaşındaki Muhammet Düzgüner'in kornealarından biri aynı yaştaki Derya Aldanma'ya, diğeri ise 16 yaşındaki Hüseyin Yıldız'a nakledildi.

Konya Numune Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fehmi Özkan, ameliyat sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce doktorların, yapılan muayeneler sonucu Derya'da, ileri derecede görme bozukluğu olan "keratokonus" hastalığının bulunduğunu teşhis ettiklerini söyledi.

Hastalığın tedavi edilmediği takdirde Derya'nın görme yetisinin kaybolacağını belirten Özkan, yapılan muayeneler sonucu küçük kıza göz nakli yapmaya karar verdiklerini ifade etti.

Muhammet'ten alınan korneanın, tetkikler sonucunda uyum sağladığının belirlenmesi üzerine 40 dakika süren operasyonla Derya'nın sağ gözüne nakledildiğini anlatan Özkan, şunları kaydetti:

"Ameliyat çok başarılı geçti. İyi sonuç alacağımıza inanıyorum. Hastamızın sağ gözü iyileştikten sonra, önümüzdeki aylarda sol gözü de ameliyat edilecek. Derya'nın gözünü yarın açacağız ve birkaç gün sonra taburcu olacak. Bize geldiğinde sadece bir buçuk metre ilerisini görebiliyordu. Ailesinin ve öğretmeninin isteği üzerine nakli gerçekleştirdik. Muhammet'ten alınan diğer kornea ise daha önce başka bir merkezde göz nakli yapılmış, fakat dokuyu 6 ay sonra reddetmiş olan Hüseyin Yıldız'a nakledildi."

- "Allah onlardan razı olsun"

Derya'nın babası Tahir Aldanma ise organları bağışlayan aileye baş sağlığı dileyerek, "Ailesine en içten dileklerimle teşekkür ediyorum. Allah onlardan azı olsun" dedi.

Sol gözünden kornea nakli yapılan Hüseyin'in annesi Saniye Yıldız da doğuştan katarakt rahatsızlığı bulunan oğlunun iki gözünde de ileri derecede görme bozukluğu olduğunu aktardı.

Hüseyin'e 3 yıl önce İstanbul'da göz nakli yapıldığını, fakat gözünün dokuyu reddettiğini anlatan anne Yıldız, "Hüseyin 6. sınıf öğrencisi ve özel eğitim görüyor. Doğduğunda göz kaslarında sorun vardı. Daha önce sol gözüne nakil yapıldı, fakat bir faydası olmadı. Sağ gözü de ameliyat olmuştu. 3 yıl aradan sonra çok şükür sol gözüne yeniden nakil yapıldı" diye konuştu.

Karaman'da elma toplamak için çıktığı ağaçtan düşen ve hastanedeki 15 günlük yaşam mücadelesini kaybeden 12 yaşındaki Muhammet Düzgüner'in organları ailesi tarafından bağışlanmış, çocuğun kalbi İzmir, böbrekleri Antalya, karaciğeri İstanbul ve korneaları da Konya'ya gönderilmişti.

- Op. Dr. Fehmi Özkan'ın açıklamaları

- Baba Tahir Aldanma'nın açıklamaları

- İkinci ameliyatın yapıldığı Hüseyin Yıldız

- Annesi Saniye Yıldız'ın konuşması

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Muhammet'in korneaları Konya'da iki çocuğa ışık oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement