Muvakkit Süleyman Murad Efendi'nin "Risale-İ Gedusi" Eserine Ulaşıldı - Son Dakika
Yerel

Muvakkit Süleyman Murad Efendi'nin "Risale-İ Gedusi" Eserine Ulaşıldı

Gedizli araştırmacı ve tarihçi Hüseyin Göksal, Gediz'in astronomi alimlerinden Muvakkit Süleyman Murad Efendi'nin "Risale-i Gedusi" adlı eserine ulaştığını bildirdi.

02.01.2012 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gedizli araştırmacı ve tarihçi Hüseyin Göksal, Gediz'in astronomi alimlerinden Muvakkit Süleyman Murad Efendi'nin "Risale-i Gedusi" adlı eserine ulaştığını bildirdi.

Göksal, gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun süredir Süleyman Murad Efendi'nin eserleriyle ilgili araştırmalar yaptığını belirtti.

İstanbul'da yaşayan bir arkadaşı aracılığıyla Süleyman Murad Efendi'nin

"Risale-i Gedusi" adlı eserine ulaştığını ifade eden Göksal, şunları kaydetti:

"Bu eser 32 sayfadan ibaret olup, mukantarat ilminden bahsetmektedir. Mukantarat, astronomide kullanılan aletlerden biridir. Süleyman Murad Efendi, eserinde bu aletin kullanımıyla ilgili detaylı bilgiler yanında bu aletin kullanılması sonucunda elde edilen bulgular hakkında açıklamalar yapmış. Eserin el yazması iki nüshası bilinmekte olup, biri Ankara Milli Kütüphanede, diğeri ise Bosna Hersek'teki Gazi Hüsrev Kütüphanesinde bulunmaktadır. Şu anda elde edilen nüshası, baskı eser olup el yazması değildir."

-Muvakkit Süleyman Murad Efendi-

Süleyman Murad Efendi, 19'uncu yüzyıl astronomi alimlerinden ve muvakkitlerinden biri olarak biliniyor.

Gediz'de doğup büyüyen Süleyman Murad Efendi'nin babasının adı Ömer, dedesinin adı ise Sadi'dir.

Hayatı ve tahsili hakkında detaylı bilgiye sahip olunmamakla birlikte kaleme almış olduğu eserlere bakılarak önemli bir astronomi alimi olduğu anlaşılmaktadır.

1859 yılında vefat eden Süleyman Murad Efendi'nin diğer eserleri, Risale-i Mukantarat, Risale-i Müsellesat, Risale-i Müceyyep ve Risale-i İrtifa'dır.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Muvakkit Süleyman Murad Efendi'nin 'Risale-İ Gedusi' Eserine Ulaşıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement