Nadas Alanları Aspir ile Azaltılacak - Son Dakika
Yerel

Nadas Alanları Aspir ile Azaltılacak

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dallı: "Antalya'da 382 bin 196 dekar nadas alanı var. Bunun tarım arazisi içindeki oranı yüzde 10,48. Amacımız Antalya'da nadas alanlarının daraltılması"

30.04.2014 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan "Bioyakıt ve Tarım Ürünleriyle İlgili İşbirliği Protokolü" çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çalışmalara başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, yaptığı yazılı açıklamada, protokolle aspir bitkisinin nadas alanlarında sözleşmeli model ile üretiminin teşvik edilmesinin amaçlandığını bildirdi. İl müdürlüğü olarak üreticilerin nadas alanlarında aspir bitkisi yetiştirmeleri için çalışmalara başladıklarını belirten Dallı, açıklamasında, " Antalya'da 382 bin 196 dekar nadas alanı var. Bunun tarım arazisi içindeki oranı yüzde 10,48. Amacımız Antalya'da nadas alanlarının daraltılması" ifadesini kullandı.

Aspirin kuraklığa dayanıklı, kıraç ve verimsiz arazilerde yetişebilen bir bitki olduğunu vurgulayan Dallı, bitkinin ayrıca, biodizel yapımında ve bitkisel yağ olarak da kullanılabildiğine değindi. Aspir bitkisinin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın alım garantisinde olduğuna dikkati çeken Dallı, sözleşmeli üretim ile üreticilerin ürünlerini nereye satacağının belli olacağını açıkladı.

Dallı, aspir üretiminin desteklendiğini de belirttiği açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

"2014 yılında aspir üretiminde sertifikalı tohum üretim desteği olarak kilogram başına 50 kuruş ve fark ödemesi 45 kuruş verilecek. Üreticilerimize toprak analizi yaptırması durumunda toprak analiz desteği olarak dekara 2,5 lira, mazot desteği 7,5 lira ve gübre desteği olarak 7,5 lira ve sertifikalı tohum desteği olarak 4 lira ödenecek."

Protokol kapsamında Antalya'da çalışmaların yürütüldüğüne işaret eden Dallı, Korkuteli ilçesi Yesiloba köyünde 7,5 dekar alanda balcı çeşidi, 7,5 dekar alanda dinçer çeşidi aspir bitkisi demonstrasyonu kurulduğunu kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Nadas Alanları Aspir ile Azaltılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement