Nesli Tükenen Turnalar İçin Sanatçılardan Gitme Turnam Sergisi - Son Dakika
Güncel

Nesli Tükenen Turnalar İçin Sanatçılardan Gitme Turnam Sergisi

Nesli Tükenen Turnalar İçin Sanatçılardan Gitme Turnam Sergisi

Doğu ve Orta Anadolu'daki sazlıklarda yaşayan, aşırı otlatma, konvansiyonel tarım uygulamaları ve sulak alanların kurutulması sonucunda yaşam alanları yok edilen turnaların neslinin tükenme riskine dikkat çekmek amacıyla resim sanatçıları el ele...

28.10.2013 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu ve Orta Anadolu'daki sazlıklarda yaşayan, aşırı otlatma, konvansiyonel tarım uygulamaları ve sulak alanların kurutulması sonucunda yaşam alanları yok edilen turnaların neslinin tükenme riskine dikkat çekmek amacıyla resim sanatçıları el ele verdi. Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği, bu konuda farkındalık yaratmak, halkı bilgilendirmek ve Doğa Derneği'nin Turna Koruma Projesine kaynak sağlamak amacıyla, sanatçıların katılımıyla ve Işık Galeri'nin desteğiyle "Gitme Turnam' adlı bir karma sergi düzenledi. Karma sergiye katılacak sanatçılar Mevlüt Akyıldız, Mustafa Ata, Ertuğrul Ateş, Zahit Büyükişliyen, Adil Can, Ahmet Çerkez, Handan Figen, Ergin İnan, Fevzi Karakoç, Şirin İskit Kanberi, Gülveli Kaya, Ekrem Kahraman, Gülsün Karamustafa, Komet, Bihrat Mavitan, Bahar Oskay, Erman Özbaşaran, Süleyman Saim Tekcan isimlerinden oluşuyor.

Doğa Derneği'nden sergiyle ilgili yapılan açıklamada "On binlerce yıldır Anadolu'da yaşamakta olan Telli Turna (Grus virgo) artık bu topraklarda üremiyor. Dünyada sadece 20 çiftten az kalmış olan Anadolu Dağ Turnasını (Grus grus archibaldi) ise bizden sonraki nesiller göremeyebilir. Oysa ki turnalar, Anadolu'nun ta kendisi, Anadolu'nun kültürüdür. 14 bin sene önce, göbekli tepedeki sütunlara nakşedilen, türkülerimizde, masallarımızda, halk edebiyatında sevgiliye haber uçuran, tarlaya bereket getiren, vefanın, sevginin sembolü olan turnaların yok olmasıyla koskoca bir kültür de yok oluyor. Doğayı yok ettiğimizde sanatı da yok ediyoruz" denildi.

Sergide ayrıca, doğa korumaya ve yok olmak üzere olan kelaynaklara dikkat çeken ilk isimlerden, "kuş ressamı' olarak bilinen Salih Acar'ın da bir eserine yer verilecek.FMV Galeri Işık'ta (Teşvikiye Caddesi No:6 Nişantaşı) 31 Ekim'de açılacak sergi 16 Kasım 2013 tarihine kadar gezilebilecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Nesli Tükenen Turnalar İçin Sanatçılardan Gitme Turnam Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement