Niğde 'Patatesin Yurt Dışına Satışı Teşvik Edilmeli' - Son Dakika
Güncel

Niğde 'Patatesin Yurt Dışına Satışı Teşvik Edilmeli'

Niğde \'Patatesin Yurt Dışına Satışı Teşvik Edilmeli\'

'Patatesin yurt dışına satışı teşvik edilmeli'CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patatesin maliyetinin 50 kuruş olduğunu ancak tarlada 15 kuruşa alıcı bulmasından dolayı üreticilerin yoğun bir mağduriyet yaşadığını belirterek, "Bununla ilgili tek çözüm hükümetin çok acil sürede geçen yıl verdiği 50 lira teşvik yerine 50 dolarlık teşvik vererek patatesin yurt dışına satışını sağlamaktır.

16.08.2016 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Patatesin yurt dışına satışı teşvik edilmeli'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patatesin maliyetinin 50 kuruş olduğunu ancak tarlada 15 kuruşa alıcı bulmasından dolayı üreticilerin yoğun bir mağduriyet yaşadığını belirterek, "Bununla ilgili tek çözüm hükümetin çok acil sürede geçen yıl verdiği 50 lira teşvik yerine 50 dolarlık teşvik vererek patatesin yurt dışına satışını sağlamaktır. Yurt dışı satımının biran önce açılması gerekmektedir" dedi.

Türkiye'nin patates deposu' olarak tanınan, üretimin 5'te 1'ini karşılayan Niğde'de yazlık patates hasadı devam ederken, milletvekili Ömer Fethi Gürer de Altunhisar İlçesi'nde çiftçileri tarlada ziyaret etti. Onlarla sohbet edip sorunlarını dinleyen Gürer, kayıt dışı yapılan ekimlerle birlikte Niğde'de geçen yıl 970 bin ton patates üretildiğini ve bunun 200 bin tonunun alıcı olmadığı için depoda çürüdüğünü söyledi. Bölgenin en verimli ürününün patates olmasından dolayı çiftçilerin bu yıl da patates ekimi yaptığını belirten Gürer, şunları söyledi:

"Ancak yaz sezonunda sökümü yapılması gereken patates, tüccar bölgeye gelmediğinden ürünü almadığı için tarlada kalmıştır. Sökümü yapılamayan tarlalarda ürün beklemektedir. Ürünün şu an ki maliyeti 40-50 kuruş olmasına rağmen 10-15 kuruştan tüccar almaktadır. Üretici yoğun bir mağduriyet yaşamaktadır. Bu ürünün 200 ila 300 tonu yazlık ekim olduğu için geriye kalan ürününde eylül ayında hasadı yapılacak olması nedeniyle geçen yılda daha vahim bir durumda olan patates üreticisi sıkıntıya düşecektir. Bununla ilgili tek çözüm hükümetin çok acil sürede geçen yıl verdiği 50 lira teşvik yerine 50 dolarlık teşvik vererek patatesin yurt dışına satışını sağlamaktır. Yurt dışı satımının biran önce açılması gerekmektedir. Bu konuda hükümetin girişimlerde bulunmasını diliyoruz. Ayrıca patateste kalıcı bir çözüm için bölgeye mutlaka entegre bir tesisin kurulmalıdır. Eğer Niğde- Nevşehir bölgesini kapsayacak ürünlerini değerlendirecek bir entegre tesis kurulursa sorun çözecektir. Üreticilerin daha fazla mağdur olmaması yeni göçlere neden olmaması için biran önce sorunun halkımız adına da üreticimiz adına da talep ediyoruz. Üreticimizin mağduriyeti devam ederse kentteki esnafımızın da işi bozulacaktır."

Vatandaşların 'Tarlada patates 15 kuruş biz alıyoruz 2 liraya' dediğini ifade eden Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bu da Türkiye'de tarım politikalarının doğru geliştirilmemesinin bir sonucudur. Aracılık sistemi mutlaka gözden geçirilmelidir. Üretici ürettiğini satamayarak mağdur oluyor tüketicide bağlı ürün alarak mağdur oluyor. Bu aradaki mağduriyeti giderecek sistemin Türkiye'de biran önce değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Niğde 'Patatesin Yurt Dışına Satışı Teşvik Edilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement