On Beş'liler 15 Temmuz Mili İrade Derneği'nde - Son Dakika
Güncel

On Beş'liler 15 Temmuz Mili İrade Derneği'nde

On Beş\'liler 15 Temmuz Mili İrade Derneği\'nde

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'nin 103 yıl sonra aynı ruhu yaşatmak için Tokat'ın Turhal İlçesi'nden Çanakkale'ye gitmek için yola çıkan 15-16-17 yaşlarındaki gençlerden oluşan ekip, Sakarya Tokatlılar Derneği'nin misafiri olarak geldiği Adapazarı'nda 15 Temmuz Mili İrade Derneği'ni de ziyaret etti.

19.03.2018 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Tokatlılar Derneği'nin girişimleri ile Çanakkale öncesi Sakarya'ya gelen Tokat'ın Turhal İlçesi'nde okuyan 15-16-17 yaşlarındaki gençler; giydikleri o döneme ait askeri kıyafetlerle Yenicami Bulvarı'ndan Kent Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirerek; 1315 doğumlu o dönemin çocuklarının ruhunu yaşattı. Yürüyüşleri öncesinde Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, Sakarya Tokatlılar Dernek Başkanı Yıldırım Akgül ve beraberindeki dernek yöneticileri ile birlikte Sakarya 15 Temmuz Mili İrade Derneği'ni o döneme ait kıyafetlerle ve ellerindeki silahlarla ziyaret eden Tokatlı gençler; 15 Temmuz Darbe girişimi hakkında dernek Başkanı Ali İnci ve Başkan Yardımcısı Yunus Özçelik'ten bilgi aldı.

Hey On beşli on beşli Tokat Yolları taşlı,

On Beşliler gidiyor, kızların gözü yaşlı

Konuyla ilgili açıklama yapan Dernek Başkanı Yıldırım Akgül; "Malumunuz 18 Mart Çanakkale Zafer'i öncesinde Osmanlı Ordumuz Meydan Muharebelerinde bir destan yazılmıştır. Kısıtlı imkânlarla adeta yedi düvele karsı vermiş olduğumuz, bu amansız mücadelede sırasında yüz binlerce vatan şehit olmuş ve zaruret karsısında eski tarihe göre 1315 doğumlu olup, o donem henüz 16-17 yaşında olan çocuklar askere alınmış ve bu çocukların şahadetleri pahasına kelimelerle anlatılamayacak bir zafer kazanılmıştır.

O dönem henüz 15-16-17 yaşlarında olan bu askerlerin ardından anneleri- babalan yarenleri tarafından destanlar ve ağıtlar yazılmıştır. 'Hey On beşli on beşli Tokat Yolları taşlı, on beşliler gidiyor, kızların gözü yaşlı' şeklinde başlayan bir ağıtta, dönemin sembol ve kavramlarından biri olarak günümüze kadar gelmiştir. Şimdilerde ise her 18 Mart yıldönümü dolasıyla etkinlikler düzenlenmekte, basta On Beşliler olmak üzere vatan uğruna şehit olmuş Mehmetçikler anılmakta ve bir takım etkinlikler düzenlenmektedir. Tokat/Turhal İlçemiz Belediye Başkanlığı tarafından ilçede öğrenim gören ve yaşları 15-16-17 civarında olan gençlerden oluşturulan bir ekip, dönemim askeri kıyafetlerini dönemin silah ve mühimmatlarıyla donatılmış olarak bu görevde yer almaktadır. Bu vesile ile ziyaret ettiğimiz Sakarya 15 Temmuz Mili İrade Derneği'ne teşekkür ederiz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel On Beş'liler 15 Temmuz Mili İrade Derneği'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement