Otomobilde "Can"Imızı Taşırken Dikkat - Son Dakika
Basın Bültenleri

Otomobilde "Can"Imızı Taşırken Dikkat

Otomobilde "Can"Imızı Taşırken Dikkat

"Bebeğimle uzun yola çıkabilir miyim" sorusu annelerin en çok merak ettiği soruların başında geliyor.

16.12.2013 12:19

"Bebeğimle uzun yola çıkabilir miyim" sorusu annelerin en çok merak ettiği soruların başında geliyor. Bizler de bu sorunun cevabını almak üzere uzman hekimlere ve direksiyon başındaki annelere sorduk. Uzmanlar, ailelerin çocuklarının karnını doyurup, alt bezini değiştirdikten sonra, uyku saatlerini dikkate alarak yola çıkmaları gerektiğini söylüyorlar. Uzman Doktor Kıpçak Tunçel, bebek koltuğuyla yolculuğun daha güvenli olduğuna dikkat çekerken, Hürriyet Gazetesi Ek Yayınlar Görsel Yönetmeni Nilgün Kıdır Özpeynirci ise anneleri hız yapmamaları konusunda uyarıyor.

Tunçel: "bebek koltuğu şart"

Otomobilde seyahat ederken "önce çocuk güvenliği" diyen İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Doktor Kıpçak Tunçel,"Gazetelerdeki ve ana haber bültenlerine konu olan trafik kazalarında da görüldüğü gibi, kaza anında çocukların refleksleri ve dirayeti yetişkinlere oranla tam olarak gelişmediği için en fazla etkilenen onlar oluyor. En fazla yapılan yanlışlıklardan biri de ebeveyn kucağında seyahattir. Bebeğin ani fren yapma durumlarında başını aracın herhangi bir yerine çarpma ihtimali vardır. Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde yaşayanların trafikte bu tehlikeyle karşılaşma ihtimalini gözardı etmemesi gerekiyor. Dolayısıyla ne kadar kısa mesafe olursa olsun, şayet araçta çocuk varsa, mutlaka onlar için geliştirilen oto koltuklarının kullanılması gerekiyor" uyarısında bulundu. Tunçel, yapılan araştırmalarda güvenlik altına alınmayan çocuklar alınanlara oranla 7 kat daha fazla ölüm riski altında bulunduğunu ve gelişmiş ülkelerde 10 yaşın altındaki tüm çocuklar için bu kural zorunlu olarak uygulandığını hatırlattı.

Çocuk koltuğu seçerken yaş ve kiloya dikkat

Bebek koltuğu satın alırken çocuğun yaşı, kilosu gibi kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Türkiye'nin önde gelen bebek ürünleri firması Kraft'tan aldığımız bilgiler ise şöyle:

Kulak basıncı için tuzlu su

Kıpçak Tunçel uzun yolculuklarda çocuklarda sıkça rastlanan kulak basıncı konusunda bizlere şu bilgileri verdi: "Gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra bebeğinizin tabi altının temiz karnının tok olması gerekiyor. Kısacası bize keyifli bir yolculuk sunması için öncelikle bebeğinizin neşeli olması gerekiyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken püf nokta ise inişli çıkışlı seyahat ettiğimiz uzun yolculuklarda çocuğunuzda meydana gelen kulak basınçını önlemek için çocuğunuzun burnunun açık olması gerekiyor. Deniz suyu ve burun damlaları, serum fizyolojik (tuzlu su) ile burnu açmak kulak basıncını azaltır ve yol süresince de tekrarlanabilir. Öte yandan alerjenlere dikkat edilmesi, oda spreyler parfüm ve deodorantlar sorun teşkil edebilir."

Hürriyet Gazetesi Ek Yayınlar Görsel Yönetmeni Nilgün Kıdır Özpeynirci

"Eşime göre hızlı kendime göre çok seri otomobil kullanıyorum"

HÜRRİYET Gazetesi Ek Yayınlar Görsel Yönetmeni olan "tecrübeli anne" ve aynı zamanda "tecrübeli şoför" Nilgün Kıdır Özpeynirci ile 'otomobil ve çocuk' konusunda kısa bir söyleşi yaptık. Hürriyet Gazetesi Otomotiv Editörü Emre Özpeynirci'yle evli olan Nilgün Kıdır Özpeynirci, çok uzun süredir şoför koltuğunda olduğunu belirterek, "Hem de büyük bir zevkle. Eşime göre hızlı otomobil kullanıyorum ama bana göre hızlı değil seri. Çünkü trafikte hiç tahammül edemediğim tipler ne yapacağına bir türlü karar veremeyen ağır ve korkak tipler. Erkeklerin kadınlar dediğini duyuyorum ama bunun kadını erkeği yok emin olun" yorumunu yaptı. Nilgün Kıdır Özpeynirci sorularımızı şöyle cevaplandırdı:

Otomobil kullanırken çocuğunuz için ne gibi güvenlik önlemleri alıyorsunuz?

Çocuğum olmadan önce otomobilin müsaade ettiği kadran oranında çok daha seriydim evet. Ama kızım doğduktan sonra bu hız epeyyy düştü. Özellikle kızım 'Deniz' araçtayken 70-80 üzerine çıkmamaya zor olsa da sağ şeritte seyretmeye özen gösterir oldum. Alabileceğimiz en iyi çocuk koltuğunu aldım. Yetmedi. Otomobilimiz küçük sınıftayken hiç hoşlanmadığım halde aile otomobiline geçtim. Uzun yolda canı sıkılmasın diye bin numara çektiğimiz için olayın vahametini hafifletmek amacıyla bir dvd player aldım (Kesinlikle edinin der şiddetle tavsiye ederim ufaklık en az 1,2 saat iptal). Uzun süre klimalarla savaştım. Hasta olmaması için mutlaka o arabadayken bir derece tutturdum ve hep orda kaldım. Güneşten korumak için Öyle şık güneşlikler var ki sevdiği karakterlerle ilgili bir tane aldım ve camına taktım. ve hiç bir zaman aracın bakım periyodunu kaçırmadım.

Eğer gideceğiniz yol uzun ise bunu çocuk için nasıl eğlenceli ama aynı zamanda güvenli hale getiriyorsunuz?

Deniz artık 7 yaşında şimdi beraber yaptıklarımız var: Deniz mutlaka benim arkamda ki koltukta oturur. (Çocukluğumdan kalma babamdan çıkma bir söz hep kulaklarımda. Şoför çarpma anında refleks olarak kendi tarafını sağlama alır.) Otomobil hareket etmeden ortadaki ıvır zıvır bagaja konur biliriz ki çarpma esnasında ağırlığının yüzlerce katına çıkar o ıvır zıvır, sadece bir yumuşak oyuncağa izin var. Yol uzunsa bir kaç film torpido gözünde. ve müziğimiz. Anne kız kemerlerimizi takıp yola koyuluruz. Meyve ve içecek bir şeyleri unutmadan tabii, çünkü İstanbul'da en yakın mesafe bile bazen saatler sürebiliyor.

Bugüne kadar yaşadığınız unutkanlığınızdan dolayı "bu da bana ders olsun" dediğiniz bir şey var mı?

Söylemiştim ya ben gerçek bir otomobilseverim. Kullanırken rahatlarım, Canımın çok sıkkın olduğu bir gün kendimi otobana atmış, terapi parçam Queen'in We Will Rock You'su sonuna kadar açık ve ben bağıra bağıra söylerken orta aynada deli gibi selektör yapan ambulansı gördüm.Ses o kadar açık ve ben o kadar kopmuştum ki siren sesini de duymamıştım Kendimi nasıl kenara attım bilmiyorum, bittiğim andı. Duyduğum korku ve utancın ölçüsü yok. Bu bana öyle bir ders oldu ki artık asla sesi sonuna kadar açmıyorum, hatta ambulansın karşı şeritten geldiğini görsem bile şerit değiştiriyorum. Kendime ceza verdim her şeyi dinliyorum ama We Will Rock You hariç

"Bagajda mutlaka poşet ıslak mendil su, yedek giysi taşırım"

Bir diğer aklımdan çıkmayan anekdot ise şöyle: Deniz'in doktor kontrolü vardı. Yola çıktık, akşamüstü trafiği. Anne midem bulandı demeye başladı, camı açtım hava alması için, ama yeterli olmadı ve şiddetli bir şekilde istifra etmeye başladı. Otomobil kullanırken soğukkanlı biri olmama rağmen işin içine çocuk girince panik oldum. Üstü başı ve arabanın içi berbattı, sağa çektim onu sakinleştirmeye ve üzerindekileri temizlemeye çalıştım. Bu bana ders oldu. Artık Deniz 7 yaşında olsa da bagajda mutlaka poşet, ıslak mendil, su ve yedek giysilerin olduğu bir küçük çanta bulunuyor. Ceylan Anık: "Güvenlik ilk planda"

Toplamda 12 yıl ve İstanbul gibi bir metropolde 6 yılı aşkın bir süredir otomobil kullandığını söyleyen hurriyetoto.com Portal Müdürü Ceylan Anık, bayan sürücülerin öncelikle güvenlik önlemini almaları gerektiğini söyledi. Anık, "uzun yola çıkmadan önce mutlaka yetkili servise uğrayıp, otomobilin periyodik bakımını çocuğunuzun ve kendinizin güvenliği için yaptırmanız gerekiyor" dedi. Sema Ceylan Anık, hem bebek güveliği hem de kapıların dışardan açılmaması için yol boyunca mutlaka kapıların kilitli olması ve emniyet kemerinin takılı olması gerektiğinin altını çizerek, araçlarında mutlaka yangın söndürücü ilk yardım çantası, reflektör, çekme halatı gibi ekipmanların olması gerektiğini sözlerine ekledi.

"Direksiyon başında şık olmaya gerek yok"

Özellikle uzun yol seyahatlerinde direksiyon başında şık kıyafetten ziyade rahat kıyafetlerin daha kullanışlı olduğunu söyleyen Anık," Sürüş güvenliği ve direksiyon başında rahat hareket edebilmek için mutlaka spor ya da babet tarzı düz tabanlı ayakkabı ve rahatsız etmeyecek tarzda giysiler giyilmelidir. Rahatsızlık vermeyecek hafif yiyecekler, uyku getirmeye içecekler tüketilmemelidir" dedi. Teknolojiyi sevmek lazım

Sema Ceylan Anık, "Biz bayanlar, otomobillere bazı zamanlar erkekler kadar hakim olamıyoruz. ve sonucunda uzun yolda bazen sapağı kaçırmış olabilir yada kendimizi yol çalışması olan bir yolda seyrederken bulabiliyoruz. İşte böyle ufak çaplı aksilikleri önlemek için artık günümüz teknolojilerini otomobilimizde barındırmamızda fayda var. Artık yeni otomobillerde donanım olarak sunulan navigasyon cihazları oldukça işe yarıyor. Özellikle uzun yollarda navigasyon sayesinde yanlış yolda kilometrelerce ilerlememiş oluruz. Eğer teknolojiyle aranız yoksa da yola çıkmadan önce gideceğiniz güzergah ile ilgili bilgi alabilir, yanınızda taşıyacağınız haritayla da doğru yolda gittinizden emin olabilirsiniz." dedi. Anık ayrıca, gerekli yol yardım servislerinin telefonlarının yanımızda bulundurmamız gerektiğini hatırlattı.

Oto Koltuğu Seçerken Bunlara Dikkat!:

Oto güvenlik koltuğu alırken ve kullanırken bu noktaları atlamayın

0 - 12 yaş arası taşınabilir modellerde bebek omuz emniyet kemerinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol edin.

Sabit emniyet kemeri ile araca bağlanmayıp, sadece takılan ürünleri kesinlikle tercih etmeyin.

Çocuğunuza oto koltuğu alırken değerlendirmede tek kriteriniz güvenlik olsun. Onun hayatını kurtaracak olanın; koltuğun deseni ya da rengi değil, gelişmiş güvenlik teknolojisi olduğunu unutmayın.

0 - 12 ay arası modellerin aracın kendi emniyet kemeri ile ters olarak bağlanacağını aklınızdan çıkarmayın.

Hava yastığı olan koltuklara kesinlikle araba güvenlik koltuğu bağlamayın.

Oto koltuğu kumaşının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına özen gösterin.

Avrupa kalite ve standart belgesi olmayan ürünleri kullanmamaya çalışın.

Hangi çocuk oto koltuğunu kullanacağınız çocuğunuzun tartısına bağlı olduğunu unutmayın.

Koltuğun arabanıza ve kullanılacak olan diğer arabalara uygun olup olmadığını kontrol edin.

Kullanım kılavuzunu önceden özenle okuyun ve saklayın.

Yola çıkacağınız her defasında koltuğun doğru şekilde bağlı olup olmadığını kontrol edin. Koltuk gereksiz boşluk olmaksızın sağlamca bağla olmalı.

Her yolculuk esnasında çocuğunuzun kemerlerinin sağlamca bağlı olmasını ve diğer yolcularında kemerlerini bağlamalarını sağlayın.

Çocuk oto koltuğunu sadece aracın hareketsiz olduğu anlarda yerinden alın.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Otomobilde 'Can'Imızı Taşırken Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement