Pandemi günlerinde, gezginler için "Bir Pera Masalı" - Son Dakika
Magazin

Pandemi günlerinde, gezginler için "Bir Pera Masalı"

Pandemi günlerinde, gezginler için "Bir Pera Masalı"

Pandemi nedeniyle evde kalan gezginleri içerdiği hikayelerle zamanda ve Pera'nın sokaklarında yolculuğa çıkaran kitapta, her gün binlerce insanın önünden geçip gittiği tarihi mekanlara, bilinen salt bilgilerinin dışında, o mekanda yaşanmış veya yaşanmış olabilecek kısa hikayelerle yeni...

19.05.2020 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pandemi nedeniyle evde kalan gezginleri içerdiği hikayelerle zamanda ve Pera'nın sokaklarında yolculuğa çıkaran kitapta, her gün binlerce insanın önünden geçip gittiği tarihi mekanlara, bilinen salt bilgilerinin dışında, o mekanda yaşanmış veya yaşanmış olabilecek kısa hikayelerle yeni anlamlar yüklenmiş. Gündelik hayata dair tarihsel fragmanlar niteliğindeki bu hikayelerle, gezgin okuyucuların mekanlara daha farklı gözle bakması amaçlanmış.

TARİHİN SIRADAN KAHRAMANLARI Fatma Berber, Sümeyra Teltik, Selçuk Eracun tarafından hazırlanan gezi kitabının önsözünde, insanların önünden çekip gittiği tarihi yapıların kültürel hafızamızdaki önemi hatırlatılmış.

Okuyucu, sayfalar arasında, mekanlarla ilişkili ünlü isimlerin yanı sıra, geçmişte Pera'nın Arnavut kaldırımlarında yürümüş sıradan insanlarla da karşılaşıyor.

İşte 216 sayfalık eserde hikayelerde yer alan o isimlerden bazıları:

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın açılış gününde meydanda, Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Ziya ile aynı kalabalıkta bulunan kahveci Kirkor. Babası "Sekiz günlük ömrün varsa dokuz gün çalışacaksın" dediği için 100 yaşını geçmiş olmasına rağmen hamallığa devam eden Şerif Ağa. Ağa Camii Vakfı'nın 86 yaşındaki mütevellisi Ahmet Kemalettin Bey. İleriki yıllarda Melek Sineması'nda yapılacak ülkemizin ilk güzellik yarışmasını kazanacak olan, fakat öncesinde Melek Sineması'nda yer gösterici olarak çalışan Araksi Çetinyan. Lokumcu Hacı Bekir'in kalfası İsmail. Zoğrafyon Rum Lisesi'nden uzaklaştırılan Bayan Efthalia. Tokatlıyan Oteli'nin eski uşağı yeni sahibi Nazi hayranı Medovitch. 1870 büyük Beyoğlu yangınını Galatasay Lisesi'nin önünden çaresizce izlemek durumunda kalan London Standart gazetesi muhabiri. Hamursuz Ekmek Fırını'na mayasız ekmek için un taşıyan Yosef ve Pera'yı 30 yıl kendini adeta hapsettiği evinin penceresinden izleyen Naum Duhani.

Pandemi günlerinde, gezginler için

ŞEHRİN MARKALARI

Kitapta, 125. yaşını kutlayan efsane Rebul'un, bir dönem dillere pelesenk olan "Her şey güzeldir" sloganının mekanı Lebon'un, profiterolleri ile efsaneleşen İnci Pastanesi'nin, Bolşevik İhtilali'nin İstanbul'daki izi Rejans'ın geçmiş anlarına tanıklık etmek de mümkün.

Pandemi günlerinde, gezginler için

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Pandemi günlerinde, gezginler için 'Bir Pera Masalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement