Pandemiye rağmen ev dışına çıkma oranı halen yüksek - Son Dakika
Güncel

Pandemiye rağmen ev dışına çıkma oranı halen yüksek

Ipsos Araştırma Şirketi gerçekleştirdiği "Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasının" 23 döneminde; bu çalışmanın 3. döneminden bu yana vatandaşların son 1 haftada evden dışarı çıkma davranışını mercek altına aldı.

29.09.2020 10:58  Güncelleme: 12:18

Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması ile Ipsos; Türkiye'de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymaya devam ediyor. Hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımalarını düzenli olarak takip ediyor...

. Salgının ilk dönemlerinde, Nisan ayında, dışarı çıkanların oranı karantina %63'lere kadar düştüğü görülmüştü. O dönem evden zorunlu olmayan ihtiyaçlar için dışarı çıkma oranı ise çok düşüktü, dışarı çıkanların en fazla 5'te birinin zorunlu olmayan nedenlerle dışarı çıktığı Ipsos tarafından tespit edilmişti.

ZORUNLU OLMAYAN İHTİYAÇLAR İÇİN EVDEN DIŞARI ÇIKANLAR

Evden dışarı çıkanların oranı normalleşmenin başlamasıyla beraber %80'lerin üzerine çıktı ve yaz döneminde bu oran %92'lere kadar ulaştı. Bu dönemde dışarı çıkan her 10 kişiden yaklaşık 5- 6'sı zorunlu olmayan ihtiyaçlar için de dışarı çıktığını ifade etti. Eylül ayına girmemizle beraber hem yaz döneminin sona ermesi, hem de yeni eğitim yılının başlamasıyla beraber eve dönüşler başladı. Ancak salgının ilk döneminden farklı olarak kişisel karantinanın çok yaygın olmadığını bu çalışmada görülüyor. Dışarı çıkma oranı halen yüksek (%84), elde edilen bilimsel veriler ile dışarı çıkanların yarısı zorunlu olmayan ihtiyaçlar için çıktığını işaret ediyor (%52).

TOPLUM DIŞARIDA YEME-İÇME KONUSUNDA NE KADAR ENDİŞELİ?

Temmuz ortasında yaptığımız araştırmamızda her 10 vatandaştan 7'sinin restoran-café gibi yeme-içme yerlerine halen gitmediği Ipsos araştırması tespit edilmişti. Her ne kadar yaz döneminde bu oranda kısmi azalma olsa da endişenin baki kaldığı görülüyor.Toplumun %87'si dışarıda yeme-içme konusunda halen endişeli. Hatta bu konuda endişenin oldukça güçlü olduğu söylenebilir. Vatandaşların %54'ü çok endişeli hissettiğini ifade ediyor.

EVE YEMEK SİPARİŞ ETME KONUSUNDA DA AYNI ENDİŞEYİ TAŞIYOR MUYUZ?

Dışarıdan sipariş edilen yemeğin veya ambalajın virüs taşıyacağına dair endişe bireylerin evde yemek yapma veya evde yapılan yemeği yeme eğilimini güçlendirmişti. Normalleşme ile başlayan süreçte, dışarıdan eve yemek sipariş etme oranlarında da artış görüldüğü izlendi.. Ancak dışarı yeme-içme konusunda olduğunda gibi dışarıdan eve yemek siparişinde de çoğunluk endişeli hissediyor. Her 4 kişiden 3'ü bu konuda endişesini dile getiriyor (%77). Yine de dışarıda yeme-içmeyle karşılaştırıldığında endişe seviyesinde 10 puanlık bir fark olduğunu not etmek gerekiyor.

KUAFÖRE/BERBERE GİTMEYE İLİŞKİN ENDİŞE DÜZEYİ NASIL?...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2016 verilerine göre Türkiye'de kadın ve erkek kuaförlüğü işyeri sayısı yaklaşık 86bin, esnaf ve sanatkarlar işyeri sayısında sıralamada 3. sırada yer alıyor. Sadece özel günlerde değil günlük hayatta da kuaför ve berbere gitmek toplumda oldukça yaygın bir davranış ancak salgınla beraber kuaföre-berbere gitme oranlarında ciddi düşüşler yaşandığı verilerle izleniyor.. Vatandaşların %87'si halen kuaföre-berbere gitmek konusunda endişeli hissettiğini ifade ediyor. Artan vaka sayıları nedeniyle bu endişenin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını söylemek mümkün.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Pandemiye rağmen ev dışına çıkma oranı halen yüksek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement