Retro Giyim: Hipsterlar İçin Geniş Çaplı Giyim Rehberi - Son Dakika
Komik - İlginç

Retro Giyim: Hipsterlar İçin Geniş Çaplı Giyim Rehberi

Retro Giyim: Hipsterlar İçin Geniş Çaplı Giyim Rehberi

Hipsterlar her yerde, ve hiçbir zaman tam olarak yok olmayacaklar.

25.10.2018 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hipsterlar her yerde, ve hiçbir zaman tam olarak yok olmayacaklar. Son aylarda "hipster" akımının yavaş yavaş sona erdiğine dair yazılıp çizilen sayfalar görsek de, onların yerine geçecek akımları araştırmaya başlasak da, asında bütün bu moda akımlarının temeli aynı yere dayanıyor; retro giyim… Çeşitli vintage ve retro giyim şekillerini barındıran tarzların yükselişinde hep aynı merak ve estetik unsuru barınıyor, o da retro giyimin eskilere götüren, hem nostajik hem de farklı parçaları bir araya getiren o muhteşem tarzı. Hepimizin gönlünde taht kuran, en azından dönüp de şöyle bir baktıran retro giyim tarzını sizin için detaylı olarak inceledik.

Retro Ne Demek?

"Retro" 1960'lardan beri geçmişin belirli motiflerinden ilham alan yeni yapılmış objeler anlamında kullanılıyor. Ancak bir çok insan retro terimini geçmişte yaratılan stilleri sınıflandırmak için kullanıyor. Halbuki retro demek, geçmişi ilham alan ancak günümüzde üretilmiş objeler demektir. Dermody ve Breathnach'ın 2009 yılında yayınladığı yazıya göre ise geçmişe duyulan bu özlem, günümüzde hissedilen memnuniyetsizlikten kaynaklanıyor. Yani retro, modern görünmeyen ve günümüze ait olmayan bir tarza hakim, yeni üretilmiş moda, müzik, iç mimari, grafik tasarım, sanat, video oyunları, mimari, televizyon ve yemek alanlarında kullanılabilen bir isim. Retro tarz ise bilinçli olarak yakın geçmişe olan eğilim anlamına geliyor. Müzik, trendler, moda, yaşam tarzı gibi alanlarda geçmişe öykünen şekilde kendini ifade etmek demek, tam olarak retro tarza sahip olmak demek.

Retro Giyim Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Retro giyim ile ilgili bilmeniz gereken ilk şey, vintage ile retro giyim arasındaki ayrım. Vintage, belli bir dönemden gerçekten günümüze kadar ulaşmış olan, dönemin havasını ve modasını yansıtan geçmişte üretilmiş ürünlere deniyor. Retro ise yukarıda anlattığımız gibi geçmiş esintilere sahip ancak günümüzde üretilmiş parçalara verilen isim. Vintage giyim ile ilgili bilmeniz gereken bütün bilgileri daha önceki yazımızda sizler için uzun uzun incelemiştik. Vintage ya da retro giyim hakkında bilmeniz gereken bir diğer şey ise istediğiniz kadar gösterişli ya da gösterişsiz olabilmenizdir. Tek yapmanız gereken yalnızca renkler, desenler ve kesimler ile oynamak. Retro giyim ürünlerini modern kıyafet ve aksesuarlar ile kombinlemek, farklı dönemlerden izler taşıyan parçaları birbirleri ile eşleştirmek gibi bir çok yaratıcı deneme yapılabilir. ya da yalnızca bir gözlük ya da takı gibi bir aksesuar ile retro bir hava yakalanabilmesi mümkün. Bu yüzden fazla dikkat çekeceğinizden korkmayın, eğlenmek için yapılmış bir kostüm partisine gidiyor gibi gözükmeyeceksiniz; kendi retro tarzınızı kendiniz yaratın! Retro giyim modasının son dönemlerde tekrar ortaya çıkmasının bir başka sebebi de aynı anda hem seksi hem de romantik bir görünüm sergileyebilmeleri. Üstelik günümüzde modernize edilmiş şekilde karşımıza çıkıyorlar, yani zaman makinesine binip gelmiş bir görüntü sergilemek yerine hem çağa ayak uydurmak, hem de geçmişin esintilerinden faydalanmak mümkün.

Kadınlar İçin Retro Giyim Önerileri

Klasik cazibenin dönüşü, kadın kıvrımlarının yeniden öne çıkması anlamına geliyor. Yani hatlara oturan elbiseler ve feminenliği öne çıkaran aksesuarlar kadınların retro giyim tarzına oldukça uygun detaylar. Kadın giyiminde diğer tarzlarda olduğu gibi çok daha fazla kombin seçeneğine sahip olunduğu su götürmez bir gerçek. Kadın kıyafetleri arasında elbiselerden tulumlara, ceketlerden mini eteklere kadar "RETRO" diye çığlık atan bir çok ürünle karşılaşabiliriz.

Retro Giyimde Kıyafet Seçimi

Jupon, yani iç etek retro giyim tarzında kullanılabilecek ilk detaylardan bir tanesi. Yalnızca parti elbisesi olarak kullanılabilmelerinin yanında günlük tarza da oldukça uygun şekilde kombinlenebilirler. Bedeninizi ve kıvrımlarınızı saran bu tarz elbiseler sizi hem geçmişin esintileri ile buluşturacak, hem de içinizdeki kadını tekrar ortaya çıkaracak. Annenizin ya da ananenizin gardırobunu karıştırın! Birçoğumuzun "İşe yarayacak bir parça var mıdır acaba?" diyerek didiklediği bu gardroplardan gerçekten de muhteşem retro giyim ürünleri çıkabiliyor. Bunların arasında ise elbiseler, etekler, ayakkabılar ya da mücevherler mevcut. Annenizin 70 ya da 80'lerden kalma bu parçalarından kendinize uygun olan bir tane mutlaka bulacaksınız. Süssüz bluzları Hint tarzı etekler ile kombinleyebilir, kabarık bluzları boru paça pantolonlar ile kullanabilirsiniz.

  • Harika trençkotlar retro bir giyim tarzına oldukça uygun parçalar. "Ne varsa eskilerde var" derler ya, işte aynen öyle bir durum ile karşı karşıyayız. Bu diz boyu harika dış giyim parçaları, içerisine giyilen her kıyafeti retro bir görünüme büründürmekte usta. Üstelik hafif ve özel kumaşlardan üretilen bu ceketleri bir iç mekana girdiğinizde üzerinizden çıkarmanıza gerek kalmayacak.
  • Hayvan baskıları ile puantiyeleri karıştırmak tam bir çılgınlık gibi görünüyor olabilir! Ancak farklı desenlerin birbirleri ile olan uyumuna inanamayacaksınız. Geçmiş dönemlerde oldukça moda olan bu desenler günümüzde de oldukça trend bir görüntü yaratıyor. Hele hayvan baskılı ayakkabılar bu sene çok moda! Zahmet etmeden geçmişe dönmek istiyorsanız puantiyelerden mutlaka faydalanın. Katlı ve rengarenk elbiseler ile kombinleyeceğiniz bu desenlere sahip atkılar retro giyim tarzı için oldukça pratik bir dokunuş olacaktır.

    Cömert şekilde kullanılan kumaşlar ile klasik kadınların tüm zerafet ve zenginliğini yansıtabilirsiniz. Bu kabarık elbiseler yumuşak ve esnek pamuk kumaşlardan yapıldıkları için de oldukça rahat görünüyorlar.

    Zamansız bir beyaz bluz ile retro bir eteğin kombini sizi baştan çıkaracak. Diz altı ya da ayaklara kadar uzanan kırmızı, turkuaz, fuşya, turuncu ya da yeşil gibi cesur renklere sahip etekler retro giyimin anahtarlarından bir tanesi. Sizi geçmiş günlere ışınlayacak bu feminen kombini denemeden geçmeyin.

    Geçmiş tarzda, yani retro bir ürün ile günümüz modası bir kıyafetin kombinasyonu oldukça baştan çıkarıcı olacaktır. Bir zaman makinesinden çıkmış gibi görünmekten kaçınmanın en etkili yolu bu. Tamamen retro parçalardan oluşan bir stil benimserseniz 1970'ler kostüm partisine gidiyor zannedilebilirsiniz bizden söylemesi!

    Retro Giyimde Saç, Makyaj ve Aksesuar Detayı

    Kemerler, retro giyim tarzı için unutulamayacak detaylardır. Özellikle büyük kovboy tarzı bir kemer hem pantolon-bluz kombinlerinizi hem de retro tarzı elbiselerinizi otomatik olarak retro havaya büründürecek bir aksesuar. Levis'tan satın alacağınız bir jean pantolonun üzerine kombinleyeceğiniz parlak kırmızı bir gömlek, geniş bir kovboy kemeri ile adeta geçmişe ışınlanacak. Bu kombini taçlandıracağınız bir kovboy botu ise size istediğiniz retro görüntüyü vermek için oldukça uygun bir seçenek.

    Modern bir kıyafetin retro aksesuarlar ile yapılan kombinleri günümüzde gerçekten de çok kullanılan bir eşleştirme. Zevkinize göre seçtiğiniz elbiseniz ya da kombininize yakıştıracağınız retro bir aksesuar bütün havanızı değiştirecektir. İnci, fildişi ya da gümüş detaylı retro aksesuarlar, eski zamanlardan esen bir havaya bürünmenizi oldukça kolaylaştıracaktır.

    Retro giyim tarzına uygun olacak bir diğer aksesuar önerisi ise kombinlerinizde gümüş veya beyaz altın kocaman takılar kullanmak olacaktır. Bir çift iri küpe, kocaman taşlı bir yüzük ya da bütün kolunuzu kaplayacak kadar çok iri bilezik retro giyim tarzı için aksesuar kullanımında iyi birer seçenek olacaktır. Clarie's ya da Accessories'dan bu tarz takıları rahatlıkla bulabilirsiniz.

    Ünlü Pin Up kızları gibi olmaya ne dersiniz? Bunun için retro görünümde bir saç modeline ihtiyacınız var. Dağınık bir saç ile retro bir görünüme bürünmek neredeyse imkansız. Tüyler, taçlar ya da saç bantları ise retro tarzınızı tamamlamak için mükemmel birer seçenek. 1930'lardaki o dalgalı ve tek bir tokayla tutturulmuş saçları aklınıza getirin. ya da özellikle 1950'ler ile özdeşleşmiş bandana ve saç bantları (hele ki puantiyeli olanlar) retro görünümde kullanmadan geçmemeniz gereken aksesuarlar. Puantiyelerin yanı sıra çiçek desenli saç bantlarını da es geçmeyin deriz!

    Vintage makyaj modellerini öğrenin! 1920'ler, makyajın yücelip günümüzdeki makyaj kavramına yaklaştığı yıllar, ve bundan sonra gelen her dönem kendine göre bir makyaj tarzı yaratmış. Örneği 1920'lerde sert hatlı smoky eye makyajın moda olduğuna inanamayacaksınız! 1930'lardan kalma bir makyaj istiyorsanız bol bol pembe allık kullanmanızda fayda var. 1940'lar ise ince ve belirgin kaş kullanımı ile öne çıkıyor, bol bol maskara kullanmanızı tavsiye ediyoruz! 1950'ler bize makyaj olarak iri bir eyeliner vadediyor. Bu makyajı inci küpeler ve kıpkırmızı bir ruj ile tamamlayabilirsiniz.

    Erkekler İçin Retro Giyim Önerileri

    Erkeklerde retro stil dediğimizde aklımıza 1990'lardan kalan Friends dizisi karakterleri Ross ve Chandler mı geliyor? Endişelenmenize gerek yok. Erkekler için retro giyim tarzı dediğimizde şuanda gözümüze çirkin gelen, modası geçmiş görünen parçalardan elbette ki bahsetmiyoruz.

    Özellikle 2016 senesine damga vuran uzun sakalları, dövmeleri ve boğazına kadar iliklenmiş renkli gömlekleri ile illa ki bir yerlerde karşımıza çıkmış "hipster erkekler" de bu şekilde giyinmiyorlar. Ancak onlar retro giyim tarzına sahip kişiler. Yalnızca çok basit birkaç tüyoya kulak veriyorlar. Erkeklere özel bu tüyoları biz de sizler için derledik.

    Retro Giyimde Kıyafet Seçimi

    Retro, bildiğimiz gibi yakın geçmişteki bazı moda trendlerinin günümüzde tekrar gün yüzüne çıkmasıdır. Dolayısı ile her döneme ait başla moda akımları mevcut. Öncelikle hangi dönemde neler modaydı, siz nasıl bir görüntüye bürünmek istiyorsunuz buna karar vermeniz gerekiyor. Verimli bir retro tarzı istiyorsanız 60'lar, 70'ler, 80'ler ya da 90'lar gibi farklı moda stiline sahip bir onyıl belirlemeniz gerekiyor. Dönem tarzlarını karıştırmak kadınlar için verimli bir adım olabilirken dönemleri karıştırmak modacılar tarafından erkeklere önerilen bir tüyo değil.

    Renkleri karıştırın ve yakıştırın! Renkler ile oynamak erkekler için retro giyim tüyoları arasında açık ara ile en eğlenceli olanı. Baskılı t-shirtler, rengarenk gömlekler, farklı kesimlerde ve renklerde şortlar retro bir görünüme kavuşmak isteyen erkekler için ideal seçenekler. Çoğu retro kıyafet kırmızı, turuncu, mavi gibi parlak renklere sahiptir. Bu yüzden renkler ile oynamaktan hiç korkmayın. Eğer parlak renklerde gömlek, şort ya da pantolon giymek istemiyorsanız bu renklerde çorap, evrak çantası ya da ayakkabı tercih edebilirsiniz

    Kendinize iyi bir terzi bulun. Bu, hem elinizdeki parçaları hem de yeni aldığınız retro tarzı kıyafetleri bedeninize ve istediğiniz tarza uyum sağlaması için önemli bir avantaj. Modelleri retroya çevirecek ufak dokunuşlarda istediğiniz tarza rahatça kavuşabilirsiniz. Usta bir terzi size ihtiyacınız olan hizmeti verecek, istediğiniz görünüme oldukça kısa bir şekilde kavuşmanızı sağlayacak. Birkaç düğme ve dikişin size neler kazandıracağına hayret edeceksiniz.

    Bit pazarını ziyaret edin. Size çekici gelmese de ikinci el pazarlarına bir şans verin, emin olun hiç ummadığınız yerlerden tarzınızı tamamlayacak muhteşem parçalara kavuşacaksınız. Bit pazarına hazırlıksız gitmek yerine ihtiyacınız olan 3-4 parçayı not alarak yola çıkın.

    Farklı şeyler denemekten çekinmeyin. Söz konusu erkekler olduğunda çoğunluğun klasikten şaşmamaya çalıştığının farkındayız. Ancak buna bir son vermenin zamanı geldi. Birçok kombinin arasından hisleriniz size neyin sizin için doğru olduğunu hisleriniz size söyleyecektir. Vücut tipinizi iyi tanıyıp her kombininizde yapmanız gerektiği gibi kusurları doğru parçalar ile dengelemenizde fayda var.

    Retro Giyimde Saç ve Aksesuar Detayı

    Kombinlerinizi aksesuarlar ile zenginleştirin. Erkekler için çok aksesuar seçeneği yok deyip kestirip atmak yerine yaratıcılığınızı kullanın. Mutlaka deri bir askılı çantanız olsun! Bunun yanında kravat iğneleri, cep mendilleri, ipek eşarplar, yaka zincirleri ve düğmelere göz atabilirsiniz. Cüzdanınız, saatiniz, hatta güneş gözlükleriniz bile retro bir havaya sahip olabilir. Ray-Ban gözlükler neden bu kadar revaçta sanıyorsunuz? ??

    Eğer parlak renkler denemeye çekiniyorsanız ya da kendinize yakıştırmıyorsanız, retro bir stile bürünmenizin farklı yolları da var. Pantolon askıları ve papyon deneyin. Bu sizin rengarenk bir görüntü sergilemeden retro bir havaya bürünmenizi sağlayacaktır. Böylece resmi ya da yarı-resmi davetlerde tarzınızdan ödün vermeyecek, retro bir görünümde olabileceksiniz.

    Muhteşem derecede farklı bir saç stiliniz olsun! Retro tarzları gözden geçirip beğendiğiniz saç tipini seçebilirsiniz. Erkekler için aksesuar seçenekleri sınırlı olduğu için saç modeli bu tarza sahip olmak istiyorsanız çok önemli bir detay. Tony&Guy gibi ünlü kuaförlerin uzman elleri mükemmel bir retro görünüme kavuşmanız için sizlere seve seve yardımcı olacaktır.

    Uygun bir şapka edinin. Evet, bu sizin retro görüntünüzü adeta tamamlayacak bir detay. Hangi dönemin modasını yansıtmak istiyor olursanız olun, seçeceğiniz şapka sizin mükemmel görünmenizi sağlayacak. Kep şapkalara elveda demenin zamanı geldi. Bunun yerine bej, kahverengi, gri gibi nötr renklere sahip sıcak tonlarda şapkalara merhaba deyin.

    Çizmelerin gücünü keşfedin. Bazı şeyler her zaman modasını koruyacak, retro tarzı erkek çizmeleri de bunlardan bir tanesi. Sıkı bir çift çizme size hem günlük kombinlerinizde retro bir hava katacak, hem de klasik şıklığın tadına yeniden varmanızı sağlayacak. Vintage deri bir çizmeyi onarmayı deneyebilir ya da hızlı giyim mağazalarından kendinize uygun olan retro çizme modelini aramaya başlayabilirsiniz.

    Kasketler ve deri ceketler retro giyim tarzınızı tamamlayacak birkaç diğer detay olacak. Özellikle rock'n roll'un en civcivli zamanlarında herkesin üzerinde gördüğümüz asi deri ceketler erkeklerin retro görünüme bürünebilmeleri için adeta birer kurtarıcı niteliğinde. Eski bir deri ceketi tamir ettirebilir ve vintage ürününüzü güle güle kullanabilirsiniz; ya da hızlı giyim mağazalarının günümüzde üretilmiş deri ceketlerine bir göz atmanızda fayda var.

    Kaynak: Emoji.com.tr

    Son Dakika Komik - İlginç Retro Giyim: Hipsterlar İçin Geniş Çaplı Giyim Rehberi - Son Dakika

    Sizin düşünceleriniz neler ?


    Advertisement