Rize Bu Otomobil Test İçin Erdoğan'ı Bekliyor 1 - Son Dakika
Güncel

Rize Bu Otomobil Test İçin Erdoğan'ı Bekliyor 1

Rize'de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, 28 metre karelik atölyede yüksek verimliliğe sahip elektromobil araç üretti.

12.11.2017 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, 28 metre karelik atölyede yüksek verimliliğe sahip elektromobil araç üretti. Saatte 120 kilometre hıza ulaşabilen ve 100 kilometrede sadece 1.4 lira değerinde yakıt tüketimine sahip 'Atmaca' adlı ektrikli otomobil test için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bekliyor.RTEÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri akademisyen Doç. Dr. Ersen Beyatlı öncülüğünde otomobil üretimi için kolları sıvadı. 28 metre karelik atölyede işe koyulan öğrenciler Berkan Emre İnce, Bünyamin Mete, İbrahim Buldu, Emrah Kapukaya, Raşit Aladağ, Furkan Sarı, Ayetullah Boztaş, Abdullah Bozkurt ve Aydan Burcu Başer'den oluşan 'Atmaca' adı konulan ekip, Nisan ayında üretim çalışmalarına başladıkları yüksek verimliliğe sahip elektromobil aracı 4 ay içerisinde tamamladı. 220 kilogram ağırlığındaki otomobil saatte 120 kilometre hıza ulaşabiliyor.

100 KİLOMETREDE 1.4 LİRA YAKIT TÜKETİYOR

Üretimi tamamlanan elektromobil, TÜBİTAK tarafından Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde bu yıl 13'üncüsü düzenlenen uluslararası Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda da yer aldı. Yarışlarda üniversiteyi temsil eden 'Atmaca' ekibi ürettiği elektromobil aracıyla da dereceye girdi. Kocaeli Körfez Pisti'ndeki 30 tur üzerinden gerçekleştirilen ana yarışmada, 100 kilometrede 1.4 lira değerinde yakıt tüketimine sahip 'Atmaca Elektromobil' yarışı birçok rakibin önünde tamamlamayı başardı. Otomobil, 18 Kasım tarihinde memleketi Rize'yi ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından test edilmeyi bekliyor.

REKTÖR: GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTILAR

RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, üniversitelerinin ve mühendislik fakültesinin yeni olduğunu belirterek öğrenci ve akademisyenlerin kendilerine böyle bir proje ile geldiklerinde destek verdiklerini hatırlattı. Öğrencilerin sadece teorik değil uygulamada kendilerini geliştirmelerini istediklerini ifade eden Karaman, 'Bu anlamda bizde projeyi elimizde geldiğince destekledik. Bir mekan tahsis ettik ve maddi imkan ve ödenek sunduk. Çocuklarda gece gündüz çalıştılar. Bazı sabahlar çocukları tamirhanede kanepede uyurken görüyordum. Sonuçta arabayı biterek yarışmaya katıldılar.TÜBİTAK'ın bu yarışmasına 51 Üniversite katıldı.Bu yarışmamacılar iki farlı ön elemeden geçtiler. Bizim aracımızda bu elemelerin hepsini başarı ile geçti.Yarışmada da 51 üniversite arasında 18'inci olduk. Ben aracı yapan ekibi ve bize destek veren herkesi tebrik ediyor ve onlara teşekkür ediyorum. Bu aracı biraz daha geliştirecekler. Bir sonraki yarışta da daha yukarı ki basamaklara çıkmayı hedefliyoruz. Aracın hem dış görünüşünü hem de kullanılışını daha iyi hale getirmeyi hedefliyoruz.Öğrencilerimiz bu konuda bir tecrübe elde ettiler bunu önümüzdeki süreçte bir adım daha ileriye taşıyacaklardır" dedi.

'28 METRE KARE ATÖLYEDE YAPILDI, KAPI KIRILARAK ÇIKARILABİLDİö

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerli otomobil konusunda sanayicileri yönlendirdiğini kaydeden Karaman, şöyle konuştu:

'Bu güne kadar ülkemiz araçları hep yurt dışından ithal ederek alıyoruz.Üniversiteler bu konuda devlete ve üreticilere destek vermesi lazım.RTEÜ olarak bizde bu işin bir yerinde olalım dedik.Bizde bunu yapabiliyoruz dedik.Burada yapılan çalışmalara devletimiz destek vermeyi arzu ediyor. Bu bize bir ön araştırma, model oldu. Umarım daha gelişmiş daha iyisinde önümüzdeki dönem arkadaşlarımız yapacaktır. Çok dar bir mekanda arkadaşlarımız bu aracı yaptı. Bizim için zordu çünkü ilk di.Hatta aracı yaptığımız 28 metrekare tamirhanenin kapısı dardı biz kapıyı kırarak aracı dışarı çıkarttık. Zor şartlara, kıt imkanlarla bunu başardık.Ama insanlar bunun yapılabildiğini gördüler.Şimdi daha çok destek alacağımızı düşünüyorum.Artık elimiz bu konuda daha güçlenmiş oldu.Karaman, memleketinde kendi ismini taşıyan bir üniversite de yapılan otomobili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görmesini çok arzuladıklarını belirterek bunun öğrencilere ciddi bir moral ve motivasyon kaynağı olacağını da sözlerine ekledi.

SAATTE 120 KİLOMETRE HIZ YAPIYOR

Otomobilin yapılmasında emek veren RTEÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ersen Beyatlı, projeye 28 metre kare bir alanda başladıklarını belirterek şöyle dedi: '4 aylık bir çalışma sürecinde 11 kişilik bir ekip gece- gündüz olarak dönüşümlü bir şekilde çalıştık. Aracımıza isim olarak 'Atmaca' adını verdik. Bu araç sadece elektrik enerjisiyle bataryadan güç alarak ilerleyen bir araç. Bir depo ile yaklaşık 150 kilometre gidiyor. Saatte 120 kilometre hız yapabilme kapasitesine sahip. Çok değişik teknikler deneyerek aracı 220 kilo olarak çok hafif yaptık. Edindiğimiz tecrübeler sonrasında önümüzdeki yıllarda bu ağırlığı daha da düşürmeyi hedefliyoruz. Pilimiz şarjı yarım saate yüzde 80 oranında doluyor tam dolum süresi 4 saati buluyor""AMACA YÖNELİK MÜHENDİSLER YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Yerli otomobil konusunda ciddi atılımlar yapıldığı bir dönemde Türk mühendislerine ihtiyaç duyulacağını düşündüklerini ifade eden Beyatlı, 'Bu çalışmalar sayesin öğrencilerimizi bu alanda iyi yetiştirerek ülkemizin bu konuda varmak istediği sonuçlara daha çabuk ulaşmasını amaçlıyoruz. Bizzat amaca yönelik mühendisler yetiştirmek istiyoruz.Bu konuda donamlı mühendislerin bizzat üniversite sıralarında yetişmesini amaçlıyoruzö ifadelerini kullandı.

Rize Bu Otomobil Test İçin Erdoğan\'ı Bekliyor 1
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize Bu Otomobil Test İçin Erdoğan'ı Bekliyor 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement