Roche'un yeni meme kanseri ilacı artık Türkiye'de - Son Dakika
Güncel

Roche'un yeni meme kanseri ilacı artık Türkiye'de

Roche'un HER2 pozitif metastatik meme kanseri tedavisinde kullanılmak üzere geliştirdiği ilaç, hastaların yaşam süresini ve tedavi kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

18.05.2016 16:30

Roche'un, metastatik meme kanseri tedavisinde zaman kazandıran yeni ilacı Türkiye'de de ruhsat aldı.

Avrupa'da her yıl 460 binin üzerinde kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. 130 binden fazla kadın ise kanserin ileri evreye geçmesi nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de de meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü. Kanser Daire Başkanlığı verilerine göre; tanı konulan her 4 kadın kanserinden 1'i meme kanseri.

Roche'un yeni ilacı ile metastatik meme kanserinde yaşam süresi yükseldi

Amerika'da 2012, Avrupa'da 2013 yılından itibaren kullanılan ve Türkiye'de de ruhsat alan Roche'un yeni meme kanseri ilacının, HER2 pozitif metastatik meme kanseri tedavisinde hastaların hayatta kalma süresini 56 aya kadar uzattığı biliniyor. 90'lı yıllarda sadece kemoterapi uygulaması ile hastaların yaşam süresi 15-20 aya kadar uzatılabiliyordu. Son yıllarda anti-HER2 tedavilerle bu süre uzarken, Roche'un yeni ilacı ile medyan sağkalım 56 aya kadar yükseldi.

Akıllı ilaç dönemi

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin tedavisi için, yapılan uzun araştırmalar sonucunda akıllı ilaç kavramı öne çıkıyor. Roche, HER2 pozitif ileri meme kanserinde hedefe yönelik tedaviler ile hastaların yaşam süresini ve kalitesini geliştirme konusunda çalışmalarına ve araştırmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, HER2 üzerinde de 30 yıldan fazla bir süredir inovatif, yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine katkı sağlıyor.

Roche'un meme kanserindeki yeni ilacı HER2 reseptörüne destek olarak HER3 reseptörünün büyüme sinyalini kesiyor

Şu an kullanımda olan ilaçlar HER2 reseptörünü baskı altına alıyor. Ancak son yapılan araştırmalarda HER2 reseptörünün büyüme sinyali engellense de kanser hücresinde HER3 reseptörü aracılı büyüme sinyalinin aktivitesinin devam ettiği ortaya çıktı. Bu noktada etkin bir tedavi sunan yeni ilaç, HER3 reseptörünün aktivitesini azaltarak kanser hücresinin büyümesine engel oluyor. Bu açıdan Roche'un mevcut anti-HER2 ilacından farklı bir mekanizma ile çalıştığından, bu iki ilacın birlikte kullanılması daha kapsamlı ve etkin bir tedavi imkanı sunuyor. Bu kombinasyon ile hem bu agresif tipteki kanserin ilerlemesine kadar geçen süre yaklaşık %50 oranında uzatılıyor hem de hastanın yaşam süresi bu hastalık tipinde bugüne kadar görülmemiş bir süreye kadar uzayabiliyor.

Roche yeniliklere devam ederek meme kanserli hastalara iyi ve kaliteli bir hayat sunmayı amaçlıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Roche'un yeni meme kanseri ilacı artık Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement