Rory Peck Ödülleri 2017'de Ödüllendiriliyor - Son Dakika
Güncel

Rory Peck Ödülleri 2017'de Ödüllendiriliyor

Google sponsorluğundaki Rory Peck Haber Ödülü, Channel 4 News için hazırladığı Halep'in İçinde: Son Hastane çalışması ile Suriyeli kadın kameraman Waad Al Kateab'a verildi.

01.11.2017 17:03

Rory Peck Ödülleri 2017, haberlerde ve güncel olaylarda kamera arkasında yer alan serbest çalışanların yaptıkları işlere yönelik övgülere sahne olurken, Londra Sadler Wells'te Halep'in doğusundan iki, Musul'dan ise bir film ödül aldı. Burma'dan bir fotoğraf çalışması da BBC'den Lyse Doucet ve NBC'den Katy Tur'un ev sahipliğini yaptığı seremonide onurlandırıldı.

Kasım 2016'da Kudüs Hastanesi'nde çekilen çalışma, şehrin giderek daralan yaşam alanında kısılıp kalmış sivillerin ve ailelerin her gün yaşadığı dehşeti yansıtıyor. Jüri "Bir gazetecilik örneği" olarak adlandırdığı habere ilişkin olarak, "Bir el bile ateş edilmiyor, ama Waad bize savaşın dehşetini çok güçlü bir şekilde gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Google Stratejik İlişkiler, Haberler ve Yayıncılar Bölümü Başkanı olan Benedicte Autret şöyle dedi: "Bu yılın Rory Peck Haber Ödülü finalistlerinin hepsi Irak ve Suriye'de savaşın vahşetini ortaya seren inanılmaz işler üretti. Onları ve tüm dünyadan serbest çalışan video gazetecilerin önemli konular hakkında hızlı, doğru bilgiler sağlanması konusunda oynadıkları paha biçilmez rolü desteklemekten gurur duyuyoruz."

Rory Peck Hikaye Ödülü, Musul halkını sözde İslam Devleti'nden kurtarmak için yürütülen ağır ve yıldırıcı çatışmanın, Irak'ın 1. Taburundaki bir grup gencin gözünden anlatıldığı, içten ve yalın bir çalışma olan Musul Muharebesi ile Fransız serbest kameraman ve film yapımcısı Oliver Sarbil'in oldu. Channel 4 News tarafından yayınlanan çalışmada jüri, "inanılmaz çekimleri ve Musul'daki gerçek yaşama dair samimi içgörüleri" nedeniyle Oliver'ı "mükemmel bir gözlemci" olarak övdü. Jüri, "Etkileyici, mükemmel bir çalışma" yorumunda bulundu.

Sony Güncel Olaylar Etki Ödülü, BBC Arap filmi Elveda Halep ile Siraj Al Deen Al Omar, Mojahed Abo Al Jood, Basim Ayyoubi, Ahmad Hashisho adındaki dört genç Suriyeli video gazeteciye verildi. 2016'nın sonunda Doğu Halep'in düşüşü ile ilgili kendi hikayelerini anlattıkları film, düşmekte olan, işgal altındaki bir şehirde halkın yaşamını gösteriyor. Jüriye göre film, "Halep'teki bu son günler ile ilgili görebileceğimiz en samimi, etkileyici ve duygulu çalışma. Şehirle ilgili bir aşk hikayesi, bir aşk günlüğü gibi. Muhteşem, muazzam bir film."

Sony Profesyonel Çözümler Avrupa Medya Çözümleri Başkanı Richard Scott şöyle dedi: "2017 haber ve güncel gelişmeler açısından bir başka unutulmaz yıl oldu. Bu yılın Sony Etki Ödülü finalistlerinin tümü, uluslararası olaylara dair kendi eşsiz bakış açılarını sundu ama üç film de görüntülerinin gücü ve bizi duygulandırabilmeleri noktasında birleşti. Onları ve Rory Peck Vakfı'nın çalışmalarını desteklemekten gurur duyuyoruz."

Hexagon sponsorluğundaki Martin Adler Ödülü, Myanmar'daki çalışması nedeniyle Birmanyalı fotoğrafçı Minzayar Oo'ya verildi. Bu özel ödül, tek bir hikaye veya tam bir çalışma ile haber almaya önemli bir katkı sağlayan, fakat uluslararası haber medyası tarafından tanınmayan, yerel bir serbest çalışanı ödüllendiriyor. Oo, bu ödülü alan ilk kişi oldu.

Rory Peck Vakfı Direktörü Tina Carr şöyle dedi: "Bu ödüllerin hedefi serbest çalışanlar ve ürettikleri güçlü işler. Ancak başarılarını kutlarken bir yandan karşılaştıkları zorlukların değiştiğini, arttığını ve yeni kaynaklardan geldiğini de biliyoruz. Rory Peck Vakfı'nın misyonu 22 yıldan sonra da aynı: serbest gazetecileri bu zorluklar karşısında desteklemek ve daha güçlü ve esnek olmalarına yardımcı olmak."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Rory Peck Ödülleri 2017'de Ödüllendiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement