Sakız'lı İş Adamları İzmir'de Buluştu - Son Dakika
Güncel

Sakız'lı İş Adamları İzmir'de Buluştu

Sakız Adası ve Karditsa Ticaret Odalarından Gelen Çok Sayıda Oda ve Dernek Başkanının İzmir Ticaret Odası'ndaki Buluştu.

21.03.2011 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakız Adası ve Karditsa ticaret odalarından gelen çok sayıda oda ve dernek başkanının İzmir Ticaret Odası'ndaki buluşmasında; mavi pasaporta vizenin kaldırılması, Batı Trakya'ya dikenli tel çekilmemesi gerektiği ve iki ülke arasındaki ikili işbirliği konuşuldu, ilk kez Türkçe olarak basılan Sakız Turizm ve Tanıtım Rehberi katılımcılara tanıtıldı Sakız Adası ve Karditsa ticaret odalarından gelen çok sayıda oda ve dernek başkanının İzmir Ticaret Odası'ndaki buluşmasında; mavi pasaporta vizenin kaldırılması, Batı Trakya'ya dikenli tel çekilmemesi gerektiği ve iki ülke arasındaki ikili işbirliği konuşuldu, ilk kez Türkçe olarak basılan Sakız Turizm ve Tanıtım Rehberi katılımcılara tanıtıldı.

İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, yeşil pasaporta vizenin kaldırılmasının ardından Sakız Adası'nın Türkler'in en fazla ilgi gösterdiği adaların başında geldiğini belirterek, Türkçe hazırlanan Sakız Adası rehberiyle Sakız'ı ve Sakız iş dünyasını Türklere daha yakından tanıtılmak istendiğine dikkat çekti. Demirtaş, rehberin sadece başlangıç olduğunu ifade ederek, "Restoranlarınıza Türkçe menü de koyun ve gümrükte Türkçe bilen personel bulundurun" diye konuştu.

-"EGE'DE SAVAŞ UÇAKLARININ DEĞİL YOLCU UÇAKLARININ SESİNİ SUYMAK İSTİYORUZ"-

Demirtaş geçen hafta Miami'de yapılan Seatrade Kurvaziyer Fuarı'nda Selanik Ticaret Odası üyeleri ile İzmir-Selanik arasında yeni bir yolcu ve yük hattı açılması konusunda olanakları görüştürklerini belirterek, " Ege'yi bir dostluk ve barış denizi haline getirerek dantel gibi örmek istiyoruz" dedi. Demirtaş, Ege Denizi'nin Yunanistan ve Türkiye'yi ayıran değil birleştiren bir deniz olmasını istediklerini ifade ederek, "Ege Denizi'nde savaş uçakları yerine martıların, balıkçı teknelerinin ve yolcu uçaklarının sesini duymak istiyoruz. Ege'de barış bizlere ekonomik olarak da büyük kazanç sağlayacaktır" dedi.

-"EGE'DE PSİKOLOJİK BARİYERLER KALKTI, SIRA FİZİKSEL BARİYERLERDE"-

Ege'deki psikolojik bariyerleri kaldırdıklarını ifade eden Demirtaş, "Sıra fiziksel bariyerleri kaldırmaya geldi. Vize sorunumuzu biliyorsunuz. Yunanistan, diğer Avrupa Birliği ülkerinin aksine yeşil pasaporta da vize istiyordu. Bugün sizlerin de en az bizler kadar vizelerin kaldırılması konusunu desteklediğinizi çok iyi biliyorum. Türk vatandaşlarından Yunasitan'a 1 ile 3 gün olan girişlerinde vize uygulaması kaldırılıncaya kadar ortak mücadelemizi sürdürmeliyiz. Sadece yeşil pasaporta değil mavi pasaporta da vizenin kaldırılması hatta tüm pasaportlara vize uygulamasının kaldırılması gerekmektedir" diye konuştu.

İZTO Başkanı Demirtaş, Batı Trakya'ya iltica edenleri engellemek için tel örgü çekilmesi konusunda ise şunları söyledi: "Bizim dikenli tellere ihtiyacımız yok, bizim kucaklaşmaya ihtiyacımız var. Batı Trakya'ya çekilecek olan tel örgü sembol olarak kalır. Telin çekilmesini engellemek gerekiyor. Türkiye zaten iltica edenleri geri alma anlaşmasına imza attı."

-"TÜRKLER BİZİ ISIRMIYOR"-

Ekrem Demirtaş'ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Sakız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andonis Zannikos, Demirtaş'ın mavi pasaporta vize kaldırılsın önerisine "Elimden geldiğince diğer pasaportlara uygulanan vizeyi de kaldırmak için çaba harcayacağım"derken, Ege'de savaş uçaklarının uçmaması gerektiği konusunda ise, "Türkiye bizi ısırmıyor, bizi korkutmuyor. Savaş uçaklarını halk da istemiyor. Savaş uçaklarını uçuranlar sadece benzin harcıyorlar. Biz ikili ilişkilerimizde ilerleyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Zannikos, Dünya'nın bir mahalle olduğunu söyleyerek, "Komşunun sorunu bizim de sorunumuzdur. Japonya'da yaşanan felaketi doğa yarattı ama insan sorunu büyüttü. Komşumuzda bir sorun yaşanmamalı" dedi.

Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis, Demirtaş'ın vizelerin kaldırılması noktasında haklı olduğunu belirterek, "Yıllar önce yeşil pasaporta vizenin kaldırılması için çaba sarf edip geçen sene bunu başarabildiysek yine yaparız" dedi. Lambrinoudis Batı Trakya'ya çekilecek tel örgüler için ise, "Yunan halkı da bu tel örgünün kurulmasını istemiyor eğer Türkiye ilticayı engelleyebilirse o zaman kurulmaz" diye konuştu.

-"SHENGEN KURALLARININ DEĞİŞMESİ LAZIM"-

Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Yorgos Kasimatis, vize sorununun yalnızca Yunanistan'ın girişimiyle çözülemeyeceğini belirtti. AB kanunlarının ve Shengen anlaşmasının yeniden yazılması gerektiğini söyleyen Kasimatis, "Shengen kurallarının değişmesi lazım. Yunanistan bu teklifi hazırladı. Brüksel'den de değişeceğine yönelik bilgiler geliyor. Türkiye kalkınma dönemini yaşıyor. Her şeyin zamanı geliyor. Kalkınma aşamasında ticaret ilişkisi kuracak "evet' diyecek ülkerin ilki biziz. Eskiden yaptığımız gibi elleri bağlı beklemeyelim" diyerek Ekrem Demirtaş'a yelkenli bir Yunan gemisi maketi hediye etti ve "Yelken açacağız ve hep önde olacağız" derken Demirtaş ise, "Yelken açmak yetmez, yelkenimizi rüzgarla dolrucağız" dedi. - İzmir

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sakız'lı İş Adamları İzmir'de Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement