Şangay'da En İyi 'Hayde Bre' - Son Dakika
Sinema

Şangay'da En İyi 'Hayde Bre'

Şangay\'da En İyi \'Hayde Bre\'

14. Shanghay Uluslararası Film Festivali'ne katılan 'Hayde Bre' en iyi film ödülüne layık görüldü

20.06.2011 10:30  Güncelleme: 10:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orhan Oğuz'un yönettiği 'Hayde Bre' filmi, Çin'in en büyük uluslararası film festivalinde birincilik ödülünü kazandı.

14. Shanghay Uluslararası Film Festivali'ne katılan 'Hayde Bre' en iyi film ödülüne layık görüldü. Hayde Bre, birincilik ödülünün yanı sıra Şevket Emrullah'ın oyunculuğuyla en iyi erkek oyuncu ödülünü de kazandı.

Juri başkanlığını yapan Yağmur Adam filminin ünlü yönetmeni Barry Levinson, filmin birinciliği hakettiğini belirterek, yönetmen Oğuz'un filmde taşradan göç eden Şaban Ağa'nın şehirde modernleşmeyle boğuşmasına çarpıcı ve cesur bakışından son derece etkilendiğini ifade etti.

47. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü de alan Hayde Bre, kasabada karısı ve arkadaşlarıyla sıradan bir hayat süren Şaban Ağa'nın taşra-kent yaşamı arasında yaşadıklarını konu alıyor.

Toplam 1600 film arasından seçilen 16 filmle birlikte finale kalan Hayda Bre, Makedonya'dan Türkiye'ye göç eden bir ailenin yaşamı anlatılıyor. Altın Kadeh ödülünü alan filmde, Şabanağa rolünü oynayan Şevket Emrullah da En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü.

Rahatsızlığı nedeniyle Çin'e gidemeyen Emrullah'ın ödülünü yönetmen Orhan Oğuz aldı. Jüri eski bir pehlivanı canlandıran Emrullah'ın performansını 'basit ama çok anlamlı' diye niteledi.

Çin kanallarının geniş yer verdiği yarışmanın jüri başkanlığını yapan 1989 yılında Rain Man ' Yağmur Adam filmiyle Oscar ödülünü kazanan Amerikalı yönetmen Barry Levinson, Orhan Oğuz'un 'yalın, dürüst ve cesur' çalışmasının kendisini etkilediğini söyledi.

Törene yönetmen Orhan Oğuz'un yanı sıra başrol oyuncularından Nilüfer Açıkalın ve filmin yapımcısı Yasemin Küçükçavdar katıldı. Orhan Oğuz'un kendi hayatından esinlenerek hazırladığı filmde, Makedonya'da bir kasabada, sade bir yaşantı süren eski bir Türk pehlivanın, İstanbul'a gittikten sonra taşra ve kent yaşamı arasında yaşadıkları anlatılıyordu.

Yarışmanın jüri başkanlığını yapan Amerikalı yönetmen Barry Levinson, Orhan Oğuz'un "yalın, dürüst ve cesur" çalışmasının kendisini etkilediğini söyledi. Levinson, 1989 yılında Rain Man ' Yağmur Adam filmiyle Oscar ödülünü almıştı.

Çinli yönetmen Han Jie'nin Mr. Tree ' Bay Ağaç adlı filmi ise En İyi Yönetmen ve Büyük Jüri ödüllerine layık görüldü. 120 dakikalık 'Hayde Bre' geçen yılın son gününde vizyona girmişti.

Orhan Oguz'un senaryosunu yazıp yönettiği filmin prodektörlüğünü Yasemin Küçükçavdar Güler üstlenmişti. Filmdeki rolleri Ay Doğa Vardar, Ayberk Koşar, Suzan Kardeş, Luran Ahmeti, Perihan Tuna, Mustafa Yaşar, İlker İnanoğlu, Nilüfer Açıkalın ve Şevket Emrulla paylaşmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Sinema Şangay'da En İyi 'Hayde Bre' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement