Şarbon Aşısı Geliştirme Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Şarbon Aşısı Geliştirme Çalışmaları

Türkiye, Gürcistan, İngiltere ve ABD'den bilim adamlarının şarbon hastalığına karşı aşı geliştirme çalışmalarına başladığı, projenin Türkiye koordinatörlüğüne Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim...

26.09.2012 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, Gürcistan, İngiltere ve ABD'den bilim adamlarının şarbon hastalığına karşı aşı geliştirme çalışmalarına başladığı, projenin Türkiye koordinatörlüğüne Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay'ın getirildiği bildirildi.

ERÜ'den yapılan yazılı açıklamada, yabancı akademisyenlerden oluşan grubun, şarbon hastalığına karşı yeni bir aşı geliştirme çabası içine girdikleri kaydedildi.

Projenin NATO'nun "Science for Peace and Security Programme" çerçevesinde desteklendiği belirtilen açıklamada, "Bu çalışmanın ana merkezi Gürcistan'ın başkenti Tiflis olarak belirlenmiştir. Projenin direktörlüğü Kardif Üniversitesi'nden Prof. Dr. Les Baillie tarafından yapılmakta. Türkiye koordinatörlüğüne ise ERÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay tarafından yürütülmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Prof. Dr. Mehmet Doğanay da şarbon hastalığını sporlu bakteri türü

"Bacillus Anthracis"in oluşturduğuna dikkati çekerek, şunları anlattı:

"Bu bakteri dış çevre koşullarında son derece dayanıklı sporlar oluşturmaktadır. Bu ve birçok diğer özellikleri nedeni ile biyoterorizmde ön plana çıkan bir mikroorganizmadır. 2001 yılında ABD posta sistemi ile bu bakteri sporları dağıtılarak birçok insanı etkilemiş ve ölümlere yol açtığı görülmüştür. Ayrıca şarbon hastalığı, gelişmekte olan tarım ülkelerinde insanlarda ve hayvanlarda hastalık oluşturmaktadır. Bu projenin başarıya ulaşması durumunda dünyada bir çok insanın bu enfeksiyona karşı korunması sağlanmış olacaktır."

Muhabir: Orhan Canbulatel/ İsmail İçer

Yayıncı: Kemal Kaymak - KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Şarbon Aşısı Geliştirme Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement