Savcı Sarıkaya Hakkındaki İncelemeye İlk Tepki Yine Yargıdan Geldi - Son Dakika
Güncel

Savcı Sarıkaya Hakkındaki İncelemeye İlk Tepki Yine Yargıdan Geldi

YARSAV, Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya hakkında HSYK tarafından başlatılan incelemeyi "Adalet Bakanlığının hiyerarşi zincirindeki sıradan bir hakim-savcı bürosuna dönüşen HSYK, bunun aksini kanıtlayamazsa tarih huzurunda yargılanacak ve"...

14.02.2012 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YARSAV, Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya hakkında HSYK tarafından başlatılan incelemeyi "Adalet Bakanlığının hiyerarşi zincirindeki sıradan bir hakim-savcı bürosuna dönüşen HSYK, bunun aksini kanıtlayamazsa tarih huzurunda yargılanacak ve bu utançla anılmaya mahkum olacaktır" sözleriyle değerlendirirken, YARGI-SEN, HSYK'nın varlık nedenini hatırlaması gerektiğini, yargı bağımsızlığı için tehlike olmak yerine, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi için var olduğunu unutmaması gerektiğini belirtti YARSAV, Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya hakkında HSYK tarafından başlatılan incelemeyi, "Adalet Bakanlığının hiyerarşi zincirindeki sıradan bir hakim-savcı bürosuna dönüşen HSYK, bunun aksini kanıtlayamazsa tarih huzurunda yargılanacak ve bu utançla anılmaya mahkum olacaktır" sözleriyle değerlendirirken YARGI-SEN, HSYK'nın varlık nedenini hatırlaması gerektiğini, yargı bağımsızlığı için tehlike olmak yerine, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi için var olduğunu unutmaması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın KCK soruşturmasından el çektirilmesinin ardından HSYK tarafından inceleme başlatılmasına ilk tepki yargı mensuplarından geldi. Yargıçlar ve Savcılar Birliği ile Yargıçlar ve Savcılar Sendikası kararı yazılı birer açıklamayla eleştirdi. YARSAV, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu 5 MİT elemanını ifadeye çağırılması konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'nin Deniz Feneri, Şike Yasası ve son olarak KCK Soruşturmasında, güç sarhoşluğu ile malul siyasal iktidarın, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı değerlerini ayaklar altına alışına sahne olduğunu iddia eden YARSAV, Savcı Sadrettin Sarıkaya hakkında başlatılan incelemeyi şu sözlerle değerlendirdi:

"HSYK, Cumhuriyet savcısına soruşturmadan el çektiren Başsavcı yerine, soruşturmayı yürüten savcı hakkında inceleme başlatmıştır. Önce, "Başsavcılığın tasarrufu" gibi ancak kötü bir espri olarak hatırlarda kalacak olan bir söylemle sahaya çıkan HSYK bunun yetmemiş olacağını düşünmüş olmalı ki savcı hakkında inceleme başlatarak, hakim-savcı güvencesinin tabutuna son çiviyi çakmaya hazırlanmaktadır. Bırakın siyasi vesayet altında olmayı, Adalet Bakanlığının hiyerarşi zincirindeki sıradan bir hakim-savcı bürosuna dönüşen HSYK, bunun aksini kanıtlayamazsa tarih huzurunda yargılanacak ve bu utançla anılmaya mahkum olacaktır."

-"İKTİDARIN İSTEMEDİĞİ ALANDA SORUŞTURMA YAPILAMAYACAK"-

Siyasi iktidarın, özel yetkili savcılıkların ve mahkemelerin eli Başbakanlığa bağlı MİT Müsteşarı'na uzandığında "kendi iyi çocuklarını koruma noktasında adeta etten bir duvar ördüğü"nü savunan YARSAV, özel yetkili mahkemelerin acilen kaldırılması gerektiğini kaydetti. Cumhuriyet Savcısının dosyadan el çektirilmesini, yargının siyasi iktidarın istemediği bir alanda soruşturma yapabilme imkanının kalmadığının, yargının bağımsız bir erk olmaktan öte siyasi iktidarın yargıyı ancak muhaliflere yönelik bir silah olarak kullanılmak üzere tasavvur ettiğinin en açık ve somut göstergesi olarak değerlendiren YARSAV'ın açıklamasında şu tespitte bulunuldu:

"HSYK'nın durduğu yeri dikkatli nazarlara arz ediyoruz. HSYK açısından sözün bittiği ve çoklukla vurguladıkları Anayasal bir kuruma yakışan dik duruşun ortaya konulup konulmayacağının sınanacağı bir kavşaktayız. Yargı bağımsızlığını ve yargıç güvencesini korumak için var olan HSYK, varlık nedenini unutmuş ve hakim ve savcıların özsaygılarının ve özgüvenlerinin tarumar edilmesi için kraldan çok kralcı bir yaklaşımla; yasal olmayan gerekçelerle Cumhuriyet savcısına soruşturmadan el çektiren Başsavcı yerine, soruşturmayı yürüten savcı hakkında inceleme başlatmıştır. Önce, 'Başsavcılığın tasarrufu' gibi ancak kötü bir espri olarak hatırlarda kalacak olan bir söylemle sahaya çıkan HSYK bunun yetmemiş olacağını düşünmüş olmalı ki, savcı hakkında inceleme başlatarak, hakim-savcı güvencesinin tabutuna son çiviyi çakmaya hazırlanmaktadır. Bırakın siyasi vesayet altında olmayı, Adalet Bakanlığının hiyerarşi zincirindeki sıradan bir hakim-savcı bürosuna dönüşen HSYK, bunun aksini kanıtlayamazsa tarih huzurunda yargılanacak ve bu utançla anılmaya mahkum olacaktır. Hukukun egemen olmadığı bu düzlemde, yargıyı derin siyasi amaçlara yönelik araç kılmaktan ve yasa parmağıyla adaletin terazisi ile oynamaktan vazgeçmeleri için siyasi iktidara açık çağrı yapıyor, HSYK' yı da görevini yapan Cumhuriyet savcısı hakkında inceleme başlatmak yerine, etkin bir soruşturmanın önüne yasal olmayan gerekçelerle geçenler hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaları için göreve davet ediyoruz."

-"HSYK YARGI BAĞIMSIZLIĞI İÇİN TEHLİKE OLMAK YERİNE, GÜVENCE İÇİN VAR OLDUĞUNU UNUTMAMALI"-

HSYK'nın inceleme kararını değerlendiren YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise, Kurulun dosyayı Sarıkaya'dan alanlar hakkında işlem yapması beklenirken, Milli Güvenlik Konseyi'nin 1981 tarihli ve 52 sayılı darbe bildirisinin 4 Nolu bendini birebir uygulamaya geçirmesinin yargı tarihi yönünden ibretlik bir durum olduğunu kaydetti. Eminağaoğlu, "HSYK varlık nedenini hatırlamalı, siyasi iradenin beklentilerini karşılamaktan uzak durmalı, bu beklenti ve isteklere karşı koymalı, yargı bağımsızlığı için tehlike olmak yerine, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi için var olduğunu unutmamalıdır. Bu tablo HSYKnın Anayasa değişikliği ile çekildiği konumu göstermektedir. Ayrıca bir an önce kaldırılması gereken özel yetkili mahkemelerde, bu yaklaşımla 1960 öncesi tahkikat komisyonları konumuna itilmiştir" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Savcı Sarıkaya Hakkındaki İncelemeye İlk Tepki Yine Yargıdan Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement