Tokat'ta 13'üncü yüzyıl da Selçuklu vezirlerinden Muiniddin Süleyman Pervana tarafından yaptırılan ve kalede yapılan çalışmalarda bulunan gizli geçitlerin indiği tahmin edilen tarihi Pervane hamamı, 800 yıldır hizmet veriyor.
Mülkiyeti Kabilizade Mehmet ve İbrahim Paşa Vakıfına ait olan hamam, 13'üncü yüzyıl da Selçuklu vezirlerinden Muiniddin Süleyman Pervana tarafından yaptırıldı. Yapımında moloz taş, kemer, kapı ve pencere sövelerinde tuğlan kullanılan hamam, kadın ve erkekler bölümü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Erkekler tarafında sıcaklık kısmı dört mekan, kadınlar bölümünde ise üç mekan bulunuyor. Dikdörtgen bir alan üzerinde kurulan hamam ilin en eski hamamı olarak biliyor. Yaklaşık 800 yıldır hizmet veren hamamda günde 90 ton sıcak su bulunuyor. Tokat kalesinde bu yıl yapılan çalışmalar kapsamında bulunan gizli geçitlerin de bu hamama indiği yönünde bulgular ortaya çıkarılmıştı.
YAPILDIĞI ŞEKLİYLE DURUYOR
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan hamamı 43 yıldır işleten 64 yaşındaki Mustafa Kemal Kaya, Hamamın yapılışında bir metre demir, 10 gram çimento yok. Tamamen kesme taşlardan yapılmış. Senelerce ayakta kaldığına göre bu bizim bildiğimiz depremlerin çoğunu geçirmiş ama bir etki görmemiş. Dış kısmı bir yangın geçirmiş o yangından sonra bir tadilat yapılmış. İç kısmında herhangi bir değişiklik yok. Yapılış şekli ile duruyor. dedi.
KALEDEKİ GİZLİ GEÇİTİ BİLİYORUM
Hamam girişinde bulunan havuz ile ilgili olarak bilgi veren Kaya, Selçuklu sanatlarında genelde zaten hamamlarda mutlaka havuz vardır. Şimdilerde yıkanmak için havuz var eskilerde ise ferahlamak için havuz var. Bu da Selçuklu sanatı, orijinal bir havuz diye konuştu. Tokat kalesinde yapılan çalışmalar kapsamında bulunan gizli geçitlerin Pervane hamamına inildiği yönündeki bulgulara da değenen Kaya, şöyle dedi Bu kaledeki gizli geçit olduğu yönündeki söylemleri ben çocukluğumdan beri biliyorum. Bu bana mantıklı geliyor. Tünelin açılması için çalışma başlatıldı. Neticede ucunun nereye çıkacağını göreceğiz.
Hamam'a olan ilginin her geçen gün azaldığına değinen Kaya şunları söylediHamam bir kültür işi. Hamam parayla, parasızlıkla bir alakası yok. Baban seni zamanında hamam getirdiyse oğlu da devam ediyor. Yoksa yeni gelişen nesil hamamı pek bilmiyor. Onlar parfümle hallediyor bu işi. Türkiye'de kaybolacak mesleklerin başında hamam yer alıyor. Tokat'ta ben bu işe başladığımda 8 hamam vardı şimdi 2 tane hamam kaldı.
Son Dakika › Güncel › Selçuklu Dönemi Eseri Hamam 800 Yıldır Hizmette - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?