SETA Vakfı'nda "Dış Habercilik" Paneli - Son Dakika
Güncel

SETA Vakfı'nda "Dış Habercilik" Paneli

SETA Vakfı'nda, "Kim Yapar Dış Haberi-Arap Baharı ve Suriye Bağlamında Dış Habercilik" başlıklı panel düzenlendi.

12.02.2013 16:26  Güncelleme: 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETAV), "Kim Yapar Dış Haberi- Arap Baharı ve Suriye Bağlamında Dış Habercilik" başlıklı panel düzenlendi.

Panelin moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı Sosyal Medya Müdürü M.Mücahit Küçükyılmaz yaparken, NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu, TRT Türk Genel Yayın Yönetmeni Nasuhi Güngör ve Star Gazetesi Dış Haberler Koordinatörü Nuh Yılmaz ise panele konuşmacı olarak katıldı.

NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu, Türkiye'de gazete ve televizyonların dış habere kriz dönemlerinde daha fazla önem verdiğini söyledi. Çubukçu, herhangi bir dış haberin, okuyucuya ya da izleyiciye gerçekte ne olduğunu ve ne olabileceğini aktarabilmesi için, söz konusu haberin öncesini, o anını ve sonrasına yönelik ihtimalleri anlatması gerektiğini belirtti. Türkiye'de, Batı basınında yer alan yorum yazılarından çok daha iyilerini yazabilen alan gazetecilerinin olduğunu dile getiren Çubukçu, dış haberciliğin masa başı ile alanda kurumsallaşma devamlılığı arasında sıkıntıları olduğunu kaydetti. Çubukçu, Batı'da 40 yaşından sonra muhabirlerin daha makbul hale geldiğine dikkati çekerken, Türkiye'de bu durumun tersinin hakim olduğunu kaydetti.

-"Entellektüel kriz var"-

TRT Türk Genel Yayın Yönetmeni Nasuhi Güngör, Türkiye'de henüz aşılamayan entellektüel bir kriz olduğuna işaret etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın altı gün süren ve üç ülkeyi kapsayan Afrika ziyareti öncesinde, "Başbakan Afrika'ya altı günlük bir ziyaret yapacak ama biz basında altı Afrika analizi okuyamayacağız" öngörüsünde bulunduğunu hatırlatan Nasuhi, maalesef bu öngörüsünde yanılmadığını söyledi.

Star Gazetesi Dış Haberler Koordinatörü Nuh Yılmaz ise, Türkiye'de basının iki temel sorunu olduğunu savunurken, bunları yapısal sorunlar ve muhabirlik sorunu olarak nitelendirdi. Türkiye'de gazetecilik yapmaktan daha farklı şeylerin günümüzde bir değer olarak ön plana çıkartıldığını kaydeden Yılmaz, yeteri kadar donanımlı ve kaliteli muhabir olmadığını, olanlara da kıymet verilmediğini ifade etti. Muhabirliğe kıymet verilmediği ve bir ideal haline gelmediği sürece, basının sorunlarının çözülmesinin çok kolay olmayacağına dikkati çeken Yılmaz, yurt dışında 60-70 yaşında hala muhabir olan, hala bunun altını dolduran, pozisyonundan dolayı kıymet gören, iyi para kazanan, statü sahibi olan insanların var olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Medya Müdürü M.Mücahit Küçükyılmaz, "Türk Basınında Dış Habercilik" konulu araştırmalarını yaparken, bir gazeteci arkadaşının, "Dış habercilik anlamında Anadolu Ajansı bir gün servis yapmasa bütün Türk basını dökülür" tespitine dikkati çekti.

Muhabir: Halit Gülşen

Yayıncı: Yusuf Kaya - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel SETA Vakfı'nda 'Dış Habercilik' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement