Sevda Sonay Cinayetinde Karar - Son Dakika
Güncel

Sevda Sonay Cinayetinde Karar

Sevda Sonay Cinayetinde Karar

Ankara 8.Ağır Ceza Mahkemesi, Ankarada'ki evinde birçok yerinden bıçaklanarak öldürülen Sevda Sonay'ın cinayetine karar verdi.

22.01.2013 15:06  Güncelleme: 15:05

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara'da İncirli Mahallesi'ndeki evlerinde 11 Şubat 2012'de birçok yerinden bıçaklanarak öldürülen Sevda Sonay'ın "akli dengesinin yerinde olmadığı" belirlenen katil zanlısı kocası Ali Haydar Sonay'ın, yüksek güvenlikli bir sağlık kurumunda tedavi altına alınmasına karar verdi.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Ali Haydar Sonay ve avukatı Soner Keçeli ile maktulün yakınları, avukatları Evin Konuk ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Avukatı Birsel Kurt katıldı.

Duruşmada, müdahil vekillerine, İstanbul Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu'nca mahkemeye gönderilen sanık Sonay'ın "akli dengesinin yerinde olmadığına" dair rapora karşı diyecekleri soruldu.

Avukat Evin Konuk, bir psikiyatra incelettirdikleri raporun, zayıf olduğunu, içerisinde somut kavramların bulunmadığını savundu.

Sanık Ali Haydar Sonay'ın silahlı güvenlik görevlisi olarak görev yaptığını, iş yerinde de vukuatlarının olması gerektiğini ifade eden Konuk, şunları kaydetti:

"Bu gösteriyor ki kişinin karısına yönelik bir aldatma hezeyanı oluşmuştur. Biz, Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen raporun doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeniden rapor aldırılmasını istiyoruz. Rapor doğru olmuş olsa dahi sanığın aldatılma ile ilgili hezeyanı olduğu raporda belirtilmektedir. Ancak, sanığın karısının kendisini aldattığı için değil, boşanmak istediği için öldürdüğü açıktır."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Avukatı Birsel Kurt da raporun yeterli olmadığını, tartışma ve sonuç kısmının ikna ve ispat edici olmadığını savundu.

Cumhuriyet Savcısı İsmail Karışık, raporda çelişki bulunmadığını, bu nedenle yeniden rapor alınması talebinin reddini istedi.

İstanbul Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu'nca alınan raporu yeterli bulan mahkeme heyeti, avukatların yeniden rapor aldırılması talebini reddederek duruşmaya devam etti.

-"Bu kadın cinayetidir"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Avukatı Kurt, sanık Sonay'ın eşini kasten öldürme suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Avukat Evin Konuk da sanığın, Sevda Sonay'ı boşanmak istediği için öldürdüğünü ileri sürerek, "Bu tipik bir eşi kasten öldürme, kadın cinayetidir. Ayrıca tasarlamanın da olduğunu düşünüyoruz. Olayda tahrik veya başka bir hukuki neden yoktur" ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Savcısı İsmail Karışık, sanık Ali Haydar Sonay'ın akıl hastalığı nedeniyle işlediği suçtan dolayı ceza verilmesine yer olmadığını belirterek, sanık hakkında, akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanmasını istedi.

Karardan önce son sözü sorulan sanık Ali Haydar Sonay, "Benim akli dengem yerinde, ban akıl hastası değilim" dedi.

Türk Ceza Kanunu'nun 57/1 maddesi uyarınca, sanık hakkında akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin alınmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Sonay'ın yüksek güvenlikli bir sağlık kurumunda tedavi altına alınmasına karar verdi.

Mahkeme, sanığın tedavisinin ardından "toplum açısından tehlikenin ortadan kalktığı veya önemli derecede azaldığı" şeklinde rapor düzenlendiğinde, yeniden mahkeme kararı alınarak serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

-Adliye önünde basın açıklaması-

Duruşma öncesinde, Ankara Adalet Sarayı önünde toplanan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, "Kadınlara koruma, katillere ağır ceza" yazılı pankart açtı.

Ellerinde maktul Sevda Sonay'ın fotoğraflarını bulunduran grup adına açıklama yapan platform üyesi Zuhal Kaygısız, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz duruşmada Haydar Ali Sonay'a akli dengesi yerinde değildir raporu geldi. Öyleyse nasıl oluyor da yıllardır devlet memuru olarak çalışabiliyor- Öldürme eğilimi olan bir insana nasıl silahlı güvenlik olabilir belgesi verilebiliyor- Biz bunların cevabını istiyoruz.

Öldürülen kadınların aileleri ile omuz omuza yürüttüğümüz mücadelemizle, nasıl ki Münevver Karabulut'un, Ayşe Paşalı'nın, Öznur Uluişden'in katillerine ağır ceza verdirdiysek, tüm kadınların katilleri de ağır ceza alana dek bu davanın peşindeyiz. Hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek."

Kadınlara destek için bulunan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca hazırlanması gereken yönetmeliğin, hazırlanmamasının birçok kadının hayatına mal olduğunu savunarak, "Kafa yapısı ve anlayış değişmediği müddetçe cinayetlerin sonu gelmez" dedi.

Platform üyeleri daha sonra duruşmayı izledi.

Muhabir: Mehmet Tosun-Barış Kılıç

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sevda Sonay Cinayetinde Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement