Sıcaklardan Bunalanlara Daha Serin Bir Ev İçin 7 İpucu - Son Dakika
Emlak

Sıcaklardan Bunalanlara Daha Serin Bir Ev İçin 7 İpucu

Sıcaklardan Bunalanlara Daha Serin Bir Ev İçin 7 İpucu

Yaz mevsiminin o en bunaltıcı, en ağır, en sıcak dönemi geldi ve artık nefes almanın bile zorlaştığı günler maalesef bizi bekliyor. Böyle sıcak günlerde evde oturmak da çok daha zor oluyor haliyle. Ama dışarıda da bizi kavurucu güneş bekliyor ve bu yüzden de çoğumuz tam da bu sıralar evimize bir klima almanın aslında iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz ya da bütün günümüzü vantilatörün önünde bezgin bir halde geçiriyoruz. Ancak klima

23.07.2018 20:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaz mevsiminin o en bunaltıcı, en ağır, en sıcak dönemi geldi ve artık nefes almanın bile zorlaştığı günler maalesef bizi bekliyor. Böyle sıcak günlerde evde oturmak da çok daha zor oluyor haliyle. Ama dışarıda da bizi kavurucu güneş bekliyor ve bu yüzden de çoğumuz tam da bu sıralar evimize bir klima almanın aslında iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz ya da bütün günümüzü vantilatörün önünde bezgin bir halde geçiriyoruz. Ancak klima masrafı yapmadan, elektriğe çok para harcamadan ve daha doğal ve pratik çözümlerle evinizi ve dolayısıyla kendinizi daha serin tutmanın başka yolları da var!

Perdelerinizi kapalı tutun

Bu ipucu size çok basit görünebilir ama aslında perdeler dışarıdan gelen sıcaklığı engelleyen oldukça önemli bir dekorasyon aracı. Yaz aylarında istenmeyen ısıların yüzde 30'unun pencereden girdiğini biliyor muydunuz? Peki ya perdelerinizi etkin bir şekilde güneş engellemek için kullandığınızda evinizin içindeki sıcaklığın 5 dereceye kadar düşebileceğini? Başka bir şekilde ifade edecek olursak, eğer camlarınız açık bir şekilde güneşi evinize davet ediyorsanız eviniz aslında bir sera haline geliyor demektir. Özellikle güney ve batı cephesindeki pencerelerin koyu perdelerinin sabah saatlerinden itibaren kapalı tutulması gerçekten serinlik açısından fark yaratacaktır.

Tekstil ürünleri

Yaz aylarında sıcakları düşünerek özel tekstil ürünleri kullanmak her zaman işe yarar. Oturma odanızdaki koltuklarınızın döşemeleri yaz aylarında yakan ya da terleten bir malzemeden yapıldıysa serinlik hissi veren koltuk örtülerini öneriyoruz. Yatak odanız için de aynı şekilde çarşaf ve pike takımlarını yüzde yüz pamuktan üretilen kaliteli markalardan tercih ederseniz, pamuğun hava alan ve terletmeyen yapısı sayesinde daha serin bir uyku uyuyabilirsiniz.

Makura yastığı da denilen karabuğday yastığı modellerini duydunuz mu? Genellikle horlama sorunu, sırt ve boyun ağrıları için önerilen bu doğal yastıklar, yaz ayları için de ideal. Karabuğday kabukları, aralarında doğal olarak meydana gelen bir hava boşluğuna sahip olduklarından, geleneksel yastıklar gibi vücudunuzun ısısını tutmazlar.

Aspiratörünüzün filtrelerini temizleyin

Yaz aylarında yemek pişirmek büyük bir işkenceye dönüşebiliyor değil mi? Bunun için yemek hazırlama sürecinde içerideki ısınan havayı tahliye etmeniz gerekiyor. Aspiratörler genellikle koku için kullanılsa da aslında yazın bu açıdan da oldukça işlevlidirler. Ama tabii ki filtrelerinin temizlenmiş olması gerekiyor.

Fırın ve ocaktan uzak durun

Aslında bu evde çalışan her türlü elektrikli ürün geçerli. Televizyonunuz, buzdolabınız, çamaşır ve bulaşık makineleri, bilgisayarlar… Yani aslında her elektronik alet çalışırken etrafına ısı yayıyor. Bu yüzden bu aletleri gündüz saatlerinde çalıştırmaktan kaçınmalısınız.

Yemek pişirme işlemi ise fırın ve ocakla birlikte en çok ısı yayan işlemlerin başında geliyor. Bunun için yemekleri bir gece önceden akşam serinliğinde pişirmenizi ve gündüz saatlerinde evinizi daha fazla ısıtmamanızı öneriyoruz.

Işıklandırma

Evinizde hala eski tip ampuller kullanıyorsanız yazın bütün ışıklarınızı flüoresan ya da LED ampullerle değiştirmek için pek çok sebebiniz var demektir. Mümkün olduğunca az enerji harcayan ve dolayısıyla az ısı yayan ampul modellerini tercih edin. Küçücük bir ampulün yaydığı ısının önemsiz olduğunu düşünebilirsiniz ama inanın farkı hissedeceksiniz.

Cam filmleri

Eğer odalarda kalın perdeleri çekip loş ışıkta oturmak istemiyorsanız güneşi engellemek renkli cam filmlerini kullanabilirsiniz. Elbette karartma perdeleri ya da güneşlikler kadar etkili olmaları mümkün değil ama içeri vuran güneşin kavuruculuğunu bir nebze de olsa azaltabilirler.

Geceleri hava akışı, gündüzleri ısıyı koruma

Yaz geceleri özellikle geceyarısından sonra genellikle esintili ve serin olur. Bunun için evinizdeki tüm pencere ve kapıları hava karardıktan sonra açın ve serin havanın dolaşarak tüm evi sabaha kadar serinletmesine izin verin. Gündüz güneş doğduktan sonra ise tam tersini yapmalı ve özellikle güneş alan odaların pencerelerini kapatmalı ve gece soğuttunuz evinizdeki serinliği korumaya odaklanmalısınız.

Daha fazla fotoğraf ve seçenek için:

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Sıcaklardan Bunalanlara Daha Serin Bir Ev İçin 7 İpucu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement