"Sufi Objeler" Sergisi - Son Dakika
Güncel

"Sufi Objeler" Sergisi

"Sufi Objeler" Sergisi

"Sufi Objeler' sergisi Küçükçekemece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonunda.

12.12.2011 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

03 Aralık 2011 – 05 Şubat 2012

Açılış: 03 Aralık Cumartesi, Saat: 19.00

Yaşam biçimini örnekleyen mistik objeler, halk resimleri ve günümüz çağdaş sanat eserleri'nin yer aldığı "Sufi Objeler' sergisi Küçükçekemece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonunda sanat severlerle buluşuyor.

Çeşitli koleksiyon ve Müzelerden seçilen objeler, Malik Aksel Taşbaskı Halk Resimleri ve Çağdaş sanatçılardan Erol Akyavaş, Balkan Naci İslimyeli, Hüsamettin Koçan, Ergin İnan, Mehmet Günyeli, Nusret Çolpan, Ali Toy ve Azim Bedri Goki'nin Söz'den Yazı'ya, Yazı'dan Resme geçişin tematik ve sembolik izlerini taşıyan eserleri bir arada görülebilir.

Türkiye coğrafyası üzerinde yaşam bulmuş kültürel yapıların arkeolojik katmanlarını kazımaya çalıştığınızda, 12. Yüzyıldan itibaren toplumsal değişim ve dönüşümlerin en belirgin izlerine rastlanır. Doğu ile batı arasında bir köprü oluşturan bu coğrafya üzerindeki kültürel kodlar aslında yalnızca bu iki farklılığı değil bir bakıma insanlık tarihinin de izlerini sunmaktadır. Karşılaşılan her kültürel iz, günümüzde halen yaşamına devam eden çeşitli inanç, dil, kültür gibi toplumsal yapıların günümüzden geçmişe sosyal, siyasal, iktisadi ve sanatsal çözümlemelerin yapılmasını da sağlar. Elde edilen verilere baktığımızda muhakkak en önemlisi tasavvufi hayatla ilişkili olanıdır. Tasavvufî sembolizm, kul ile Allah arasındaki mistik ilişkinin söz, yazı ve ritüel kalıplarına dökülmüş anlatımıdır. Tasavvuf, bir yolculuktur. Kötü halden iyi hale, günahtan sevaba, güzel işlerden daha güzel işlere yolculuktur. Bu yolculuğun mekânı kalp, aracı zikir ve tefekkürdür. Buradan bir rehbere varmaya çalıştığımızda harflerin ve sayıların dünyasına ulaşırız.

Resim yazıdan öncedir; okuma yazma bilmeyen resim yapabilir ya da baktığı resimden çeşitli anlamlar çıkarabilir. Yazının tarihi de bunu böyle belirtir. Buradan çıkartacağımız anlam yukarda değindiğimiz sistematiğin tam zıddıdır. Yazıdan resme geçiştir. Bu konu Mevlevîlerde de kendisini gösterir. Cami ve medrese dışında tekkelerde resim hayli gelişmiş olmakla beraber bu resimleri sadece tekke mensupları görürlerdi. Bir Bektaşî'nin ya da Mevlevî'nin, dahası bütün tasavvuf ehlinin hayata bakış tarzı, davranışlarını düzenleyen kurallar manzumesi, bu ifade tarzının ürünüdür. "Sufi Objeler" başlıklı bu sergide yer verilen "objeler", karşımızda elinde teber'i, keşkül'ü, teslim taşları, tarak ve musiki aletlerine dek uzayan, dervişlere ait oldukça zengin semboller dilinin günümüzdeki karşılığını aramaktadır. Günümüzde kendilerine arkaik bir yer edinen, ancak müzelerde sergilenen bu mistik objeler aslında kullanımda oldukları dönemde bir seyyah için hayati önem taşımaktaydılar.

Teber, seyyahı her türlü saldırıdan koruyan bir savunma silahı; keşkül, gurur ve kibirlerini yenmek için dilenmeye mecbur edilen dervişlerin, kendilerine verilen her çeşit kuru yiyeceği koydukları kabın adıydı. "Sufi Objeler" başlıklı serginin bütününü oluşturan objeler Bilal Sütçü ve Remzi Gür koleksiyonundan derlendi. Bursa Kent Müzesi Malik Aksel Koleksiyonu'ndan seçilen "Halk Resimleri" ile birlikte Çağdaş Sanatçılarının eserleri sergilenmekte. Çağdaş sanatçılar Erol Akyavaş, Balkan Naci İslimyeli, Hüsamettin Koçan, Ergin İnan ve Mehmet Günyeli bu derinlikli alanın Söz'den Yazı'ya, Yazı'dan Resme geçişin tematik ve sembolik izlerini oldukça güncel yorumlarla günümüz sanat izleyicisinin algısına sunmaktalar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Sufi Objeler' Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement