Suriye ile İlişkilerin Normalleşmesini Bekliyorlar - Son Dakika
Yerel

Suriye ile İlişkilerin Normalleşmesini Bekliyorlar

"kayıtlarda görünmeyen, yıllık neredeyse 1 milyar doları bulan bir kayıp" söz konusu olduğunu bildirdi.

15.01.2012 14:00

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Suriye'de yaşanan olayların Gaziantep ve bölgeyi etkilediğini,

"kayıtlarda görünmeyen, yıllık neredeyse 1 milyar doları bulan bir kayıp" söz konusu olduğunu bildirdi.

Aslan, yaptığı açıklamada, Gaziantep'in resmi ihracat rakamları dışında Suriye ile karşılıklı ziyaretler çerçevesinde çok ciddi bir ekonomik gelir elde ettiğini belirtti.

Suriye'de yaşananların Gaziantep'e ve bölge illerine olumsuz yansımaları olduğunu, komşu ülkede kriz başlamadan önce Suriye'den ayda 60 bin kişinin başta Gaziantep olmak üzere bölgedeki illere ziyarette bulunup para harcadığını, böylelikle esnafın ticaret yaptığını ifade eden Aslan, şunları kaydetti:

"Ortalama Gaziantep'e ve bölge illerine gelen her Suriyelinin 1000-1500 dolarlık bir harcama yaptığını var sayarsak, hesap ortada. Kayıtlarda görünmeyen yıllık neredeyse 1 milyar doları bulan bir kayıp söz konusu. Şu anda geçişler bin kişiye kadar düşmüş durumda. Bu anlamda çok ciddi bir kaybımız var.

Aynı kayıp, Suriye için de geçerli. Fakat bir şeyin altını çizmekte yarar görüyorum. Ülke politikaları söz konusu olduğunda, ticaret veya ekonomik çıkarlar ikinci plana düşer. Biz de tabii ki böyle hareket ediyoruz. Ama umuyoruz ki bu olay çok uzun sürmez. Suriye bizim hem kardeş, hem de komşu ülkemizdir. Suriye ile akrabalık bağlarımızın yanında yüzyıllara dayanan bir iç içelik söz konusudur. Dolayısıyla Suriye'de yaşanan son gelişmeler bizleri üzüyor."

Aslan, Suriye halkının bugün insan haklarına dayalı, özgürlükçü ve demokratik rejim talepleri olduğunu, bu mücadelenin Suriye halkının isteği doğrultusunda sonuçlanmasını istediklerini vurguladı.

Hükümetin bu anlamdaki politikasını doğru bulduklarını, Suriye halkının mücadelesine düşünce olarak destek vermenin doğru bir politika olduğunu dile getiren Aslan, şu görüşleri dile getirdi:

"Fakat bunu Türkiye'nin veya dış güçlerin fiziki müdahalesine doğru yönlendirmek yanlıştır. Bu mücadeleyi Suriye halkı kendisi verecek, kendi problemini kendi çözecektir. Biz Suriye halkının bu mücadelesini saygıyla karşılıyoruz. Ama herhangi bir dış müdahalenin doğru bir yaklaşım olmayacağını düşünüyoruz. Umarız ki böyle bir noktaya gitmeyiz. Netice itibariyle dünya döndükçe biz Suriye ile komşu olarak yaşayacağız. Ne kadar kısa sürede bu mücadele neticeye ulaşırsa ve Suriye halkının iradesi doğrultusunda yeni rejim oluşturulursa bizim karşılıklı ilişkilerimiz o kadar kısa sürede tekrar gelişir."

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suriye ile İlişkilerin Normalleşmesini Bekliyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement