ABD Başkanı Donald Trump, Taliban'ın müzakere teklifini reddetti - Son Dakika
Güncel
BBC

ABD Başkanı Donald Trump, Taliban'ın müzakere teklifini reddetti

Taliban'ın başmüzakerecisi, ABD'yle durma noktasına gelen müzakerelerle ilgili Trump isterse yeniden görüşebileceklerini duyurdu; Trump, teklifi "Saldırılar devam ettiği müddetçe görüşme yapılmayacak" diyerek reddetti.

18.09.2019 04:49  Güncelleme: 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'daki Taliban örgütünün başmüzakerecisi Şir Muhammed Abbas Stanikzay, aylardır süren müzakereleri anlaşmaya varmak üzereyken durduran ABD Başkanı Donald Trump görüşmelere devam etmek isterse "kapılarının açık olduğunu" duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump ise Afganistan'daki saldırıları nedeniyle Taliban ile barış görüşmesi yapılmayacağını bildirildi.

"BARIŞ İÇİN TEK YOL MÜZAKERE"

Taliban müzakere heyetinin başındaki isim Şir Muhammed Abbas Stanikzay, BBC'ye verdiği özel röportajda, Afganistan'da barışın tesis edilmesi için tek yolun müzakerelerden geçtiğini söyledi.

ABD tarihinin en uzun savaşı olan Afganistan savaşını sonlandırmak için Taliban'la aylar süren müzakerelerin ardından, 8 Eylül'de bir Tweet atarak Camp David'de yapılması planlanan gizli görüşmeyi iptal ettiğini duyuran Trump, "Taliban ile imzalanması beklenen anlaşmanın çıkmaza girdiğini ve müzakerelerin öldüğünü" savunmuştu.

Camp David görüşmesinin iptali için ise, 6 Eylül'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen, bir ABD askerinin de öldüğü saldırıyı gerekçe göstermişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Taliban'ın müzakere teklifini reddetti
Şir Muhammed Abbas Stanikzay

"MÜZAKERE İÇİN KAPILARIMIZ AÇIK"

Örgütünün başmüzakerecisi Stanikzay her iki tarafın da ateşkes sözü vermediğini vurgulayarak, "Onlar binlerce Talibanlıyı öldürdüğünü söylüyor. Ama aynı zamanda bir ABD askeri ölürse, böyle bir tepki vermeleri gerektiği anlamına gelmiyor. Çünkü iki taraf da ateşkes sözü vermemişti. Bizim açımızdan müzakere için kapılar açık. Umarım onlar da müzakerelerle ilgili kararlarını bir kez daha gözden geçirirler" şeklinde konuştu.

ANLAŞMA NELERİ KAPSIYORDU?

Üzerinde uzlaşılan anlaşmanın tam hali ve detayları henüz bilinmiyor.

Washington'ın başmüzakerecisi Zalmay Halilzad, 3 Eylül'de verdiği bir röportajda prensipte uzlaşılan bazı maddeleri açıklamıştı. Buna göre ABD, Afganistan'dan 20 hafta içinde 5400 askerini geri çekecekti. Taliban da karşılığında Afganistan topraklarının 'terör faaliyetleri' için kullanılmamasını garanti altına alacaktı.

BBC'ye konuşan Stanikzay'a göre, anlaşma imzalandıktan sonra ateşkes de yürürlüğe girecekti.

Ancak Taliban ve Afgan hükümeti arasında böyle bir ateşkes anlaşması bulunmuyor.

Bugün Afganistan'da, 2001'de başlayan ABD işgalinin öncesinden daha büyük bir bölgeyi kontrol eden Taliban, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'yi meşru hükümet olarak kabul etmediğini söylüyor. Bu sebeple, ABD ile anlaşma imzalanana kadar Afganistan hükümetiyle müzakerelere başlamayı reddediyor.

Anlaşmanın imzalanması halinde, Afganistan hükümetiyle görüşmelerin 23 Eylül'de başlamasının planlandığını belirten Stanikzay, ancak o şartlarda daha geniş çaplı bir ateşkesin konuşulabileceğini de söyledi.

Stanikzay, müzakereler sırasında Çin ve Rusya'nın yardımına başvurduklarını da doğruladı.

BBC'ye konuşan Afganistan Ulusal güvenlik Danışmanı Hamdullah Mohibt ise "Taliban'ın sindirme politikası işe yaramayacak" açıklaması yaptı:

"Afganistan'da barışın tek yolu olarak, Afgan hükümetiyle müzakereleri görüyoruz. Taliban'ı destekleyen ve maddi yardımda bulunan komşularımızla açıkça yapılan görüşmeler, arkadan yürütülmemeli."

GÜNDE ORTALAMA 74 KİŞİ ÖLÜYOR

Afganistan'da ağustos ayı boyunca her gün ortalama 74 kişi hayatını kaybetti.

Anlaşma için yapılan görüşmeler boyunca, saldırılar aynı yoğunlukta devam etti. Son olarak bu hafta Salı günü yapılan iki bombalı saldırıda, aralarında çocukların da olduğu en az 48 kişi hayatını kaybetti. Saldırıları Taliban üstlendi.

Stanikzay ise, sivil ölümlerinden "yabancı güçleri" sorumlu tutuyor ve 2019'da Afganistan ve ABD ordularının, Taliban'a kıyasla daha fazla sivilin ölümünden sorumlu olduğunu belirten nu örnek gösteriyor.

Taliban'ın sivillerin evlerinde sığındığı hatırlatıldığında, yapılması gerekenin bu olduğunu savunuyor.

TRUMP, YAPILAN TEKLİFİ REDDETTİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Afganistan'daki saldırıları nedeniyle Taliban ile barış görüşmesi yapmayacağı bildirildi. Beyaz Saray Basın Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Afganistan'ın başkenti Kabil ve Parvan vilayetlerinde düzenlenen ve 48 kişinin öldüğü saldırıların kınandığı belirtildi.

Açıklamada, "ABD, Taliban'ın Afgan halkını hedef alan korkakça saldırılarını güçlü bir şekilde kınamaktadır. Başkan (Donald Trump), Taliban bu tür saldırılarına devam ettiği sürece onlarla herhangi bir barış görüşmesi yapmayacağını açıkça ortaya koymuştur" ifadelerine yer verildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Taliban'ın müzakere teklifini reddetti
Donald Trump

NE OLMUŞTU?

Başkent Kabil ve Parvan vilayetlerinde Taliban tarafından düzenlendiği belirtilen iki ayrı intihar saldırısında 48 kişi ölmüştü.

Birinci saldırı Kabil yakınındaki Parvan vilayetinde gerçekleştirilmiş, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin katıldığı seçim mitingine yönelik düzenlenen intihar saldırısında 26 kişi hayatını kaybetmiş, 42 kişi yaralanmıştı. Saldırıdan Cumhurbaşkanı Gani yara almadan kurtulmuş, hayatını kaybedenlerin çoğunun sivil olduğu açıklanmıştı.

Öte yandan birinci saldırının hemen ardından başkent Kabil'deki ABD Büyükelçiliği yakınında ikinci intihar saldırısı düzenlenmiş, bu saldırıda da 22 kişi yaşamını yitirmiş, 38 kişi yaralanmıştı. İkinci saldırıda hayatını kaybedenlerin de çoğunun sivil olduğu öğrenilmişti.

Her iki saldırıyı da Taliban üstlenmişti.


ABD Başkanı Donald Trump, Taliban\'ın müzakere teklifini reddetti
Kaynak: BBC

Son Dakika Güncel ABD Başkanı Donald Trump, Taliban'ın müzakere teklifini reddetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

BBC

Advertisement