Tayvan lideri Tsai, Orta Amerika ülkelerini ve ABD'yi ziyaret edecek - Son Dakika
Güncel

Tayvan lideri Tsai, Orta Amerika ülkelerini ve ABD'yi ziyaret edecek

Tayvan lideri Tsai, Orta Amerika ülkelerini ve ABD\'yi ziyaret edecek

Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ülkeleri Guetamala ve Belize ile ABD'yi ziyaret edeceği bildirildi.

21.03.2023 16:55  Güncelleme: 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ülkeleri Guetamala ve Belize ile ABD'yi ziyaret edeceği bildirildi.

Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı, Tsai'nin 1 Nisan'da Gueatamala'da, 3 Nisan'da Belize'de temaslarda bulunacağını duyurdu.

Tsai, Tayvan'ı diplomatik olarak tanıyan iki ülkeye resmi nitelikte ziyaretlerinin öncesinde ve sonrası "geçiş durağı" olarak ABD'ye uğrayacak.

ABD, Tayvan'ı resmi olarak tanımadığı için Tsai'nin New York ve Los Angeles şehirlerinde temasları ve etkinlikleri resmi nitelikte olmayacak.

Tsai, Guatemala'yı ziyaretinde Devlet Başkanı Alejandro Giammattei ile görüşecek, ülkede yaşayan Tayvanlılarla bir araya gelecek.

Tayvan lideri, Belize'yi ziyaretinde Başbakan Johnny Briceno ile görüşecek, Belize Parlamentosunda konuşma yapacak, Genel Vali Froyla Tzalam'ın onuruna vereceği davete katılacak.

Financial Times gazetesi, Tsai'nin ABD'deki temaslarında, New York'ta Hudson Enstitüsü'nün düzenlediği etkinlikte ödül alacağını, Los Angeles'ta Ronald Reagan Kütüphanesi'nde düzenlenecek toplantıda konuşma yapacağını ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşeceğini ileri sürmüştü.

Tayvanlı yetkililer, gazetenin Tsai'nin gezi programının içeriğine dair iddialarını doğrulamadı.

Çin'den tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD ile Tayvan arasında herhangi resmi temas kurulmasına karşı olduklarını belirterek, ziyareti protesto ettiklerini bildirdi.

ABD'nin Tayvan otoriteleri ile herhangi şekilde temas kurmasının "tek Çin" ilkesinin ihlali olacağını vurgulayan Sözcü Vang, "Tayvan liderinin her ne adla ve ne bahaneyle olursa olsun ABD'yi ziyaret etmesine karşıyız. Burada geçiş, yalnızca bahane. Asıl amaç bağımsızlık fikrini ilerletmek ve yaymak." ifadelerini kullandı.

Vang, ABD'yi, "tek Çin" ilkesine ve ABD ile Çin ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütlerine uyma, Tayvan'ın bağımsızlığı desteklemeyeceği sözünü tutma çağrısında bulundu.

Sözcü, Tayvan otoritelerine seslenerek "Tayvan'ın bağımsızlığının çıkmaz sokak olduğu" ve "dış güçlerin desteğiyle bağımsızlık girişiminin başarısızlığa mahkum olacağı" mesajını verdi.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasındaki savaşta galip çıkan Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek, Taipei'de geçici hükümet kurmuştu.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık ve egemenlik ihtilafı hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayvan lideri Tsai, Orta Amerika ülkelerini ve ABD'yi ziyaret edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement