TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri (1) - Son Dakika
Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri (1)

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri (1)

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın bütçe, kesin hesap ve Sayıştay Raporunun görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe...

05.11.2013 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın bütçe, kesin hesap ve Sayıştay Raporunun görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na bilgi verdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, toplantının başında komisyon üyelerine hadis külliyatı hediye etti, merhum Bülent Ecevit'i andı.

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI CAMİ YAPMAZ, BU İSTİSMAR EDİLEN BİR KONU"

"Asli görevlerinden biri, toplumu din konusunda aydınlatmak olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu görevini ifa ederken doğru dini bilgiyi topluma ulaştırmak, böylece bid'at, hurafe ve batıl inançlara karşı halkımızın daha duyarlı olmasını sağlamak için çalıştığını anlatan Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı çalışmalar hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesinin eleştirilmesini doğru bulmadığını belirten Bozdağ, bütçenin büyük bir kısmının personel giderlerine aktarıldığını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın cami yapmadığını, bunun istismar edilen bir konu olduğunu söyleyen Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hayırsever vatandaşların öncülüğünde yapılan camilere çok küçük miktarda destek sağladığını ifade etti.

"TİKA TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI"

TİKA'nın Türkiye'nin yüz akı bir kuruluş olduğunu söyleyen Bozdağ, TİKA'nın Türk dış politikasını güçlendiren bir kurum olduğunu ifade ederek TİKA'nın yaptığı çalışmaları anlattı. TİKA'nın 2012 yılında bin 879 proje gerçekleştirdiğini, bu projelerin büyük bir kısmının Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya ve Ortadoğu'da yapıldığının altını çizen Bozdağ, "TİKA, 2002-2012 arasında toplam 12 bin 964 proje gerçekleştirmiştir" şeklinde konuştu.

YURT DIŞI TÜRKLER VE AKRABA TOPLULUKLAR BAŞKANLIĞI

Bakan Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla ilgili çalışmalar yapmak ve sorunlarına çözüm üretmek, soydaş ve akraba topluluklar ile sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyetler yürütmek, ülkemize gelen uluslararası öğrencilerin ülkemizdeki eğitim süreçlerinin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için her türlü esası belirleyerek, ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamak amaçları ile 2010 yılında kurulduğunu ifade etti. Türkiye'de okumak için yabancı öğrencilerin başvuru sayısında artış olduğunu söyleyen Bozdağ, Türkiye'nin tercih edilir bir ülke olduğunu anlattı.

Komisyonda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2014 yılı bütçesinin, 2013 yılına göre yüzde 18,34 artırılarak 5 milyar 442 milyon 784 bin 190 liraya, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın bütçesinin 194 milyon 504 bin liraya, TİKA'nın 2014 bütçesinin yüzde 33'lük bir artışla 132 milyon 267 bin liraya yükseltilmesi talep edildi.

Bekir Bozdağ'ın sunuşundan sonra Komisyon Başkanı Lütfi Elvan'ın Meclis TV hariç diğer kameramanların salondan dışarı çıkmasını istedi. Muhalefet milletvekilleri kameramanların dışarıya çıkarılmasına itiraz ederek tepti gösterdi. Elvan, çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesi için böyle bir karar aldıklarını söyledi.

Söz alan CHP'li Aydın Ayaydın, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mevcut taraflı anlayışının toplumsal ayrışmayı derinleştirdiğini belirtti. Ayaydın, Gezi Parkı olayları sırasında bir camiye sığınan eylemcilerin camide içki içtiğini görmediğini söyleyen cami imamı ve müezzininin görev yerlerinin değiştirilmesinin sebebini Diyanet İşleri Başkanlığı'na sordu.

MHP'li Sinan Oğan da, Iğdır Müftüsü hakkında eleştirilerde bulunduktan sonra TİKA ile ilgili konuştu. Oğan, 2011 yılında sorduğu soruyu tekrarlayarak "Esad'a estetik cerrahi merkezi yapmak TİKA'nın görevi midir?" dedi.

Babası Diyanet'ten emekli olmuş birinin oğlu olarak Diyanet camiasına uzak olmadığını söyleyen BDP'li Hasip Kaplan, Diyanet'in devlet adına bir inancın, mezhebin temsiline dayandığı zaman sorun başladığını ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesinde helal olmayan paraların olduğunu belirten Kaplan, TİKA ile ilgili eleştirilerde bulundu.

AK Partili Uğur Aydemir de, Diyanet İşleri Başkanlığı'na güvenilmesi gerektiğini belirterek, Başkanlığın yaptığı çalışmalardan örnekler gösterip, başarılı çalışmalarının devamını diledi. Aydemir, Diyanet İşleri Başkanlığı'na personel alımıyla ilgili muhalefetin yaptığı eleştirilere cevap vererek eleştirilerin yersiz olduğunu söyledi.

CHP'li İhsan Özkes de, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı Atatürk'ün kurduğunu söyleyerek, son 3 yıldır Atatürk'ün camilerde anılmasının yasaklandığını ifade etti. Cemevlerinin yasal statüye geçmesi gerektiğini belirten Özkes, "Türkiye'de Aleviler çoğunlukta olsa Başbakan en ileride Alevici olur" ifadelerini kullandı. Özkes, müftülerin siyasete göre atandığının altını çizerek Trabzon Müftüsünün bir bakanın ricası ile görevden alındığını söyledi. Kendisinin emekli bir müftü olduğunu söyleyen Özkes, çok ciddi adaletsizlikler yaşandığını belirtti.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Hakkari'de 13 PKK'lının öldürüldüğüne yönelik kendilerine bilgi ulaştığını Bekir Bozdağ'a bu konuda bir bilgisi olup olmadığını sordu. Seçer, Bakan Bozdağ'dan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütün inanç gruplarına aynı mesafede olup olmadığını cevaplamasını istedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement