Trabzon Bu Yolda Sadece Yalın Ayak Yürünüyor - Son Dakika
Güncel

Trabzon Bu Yolda Sadece Yalın Ayak Yürünüyor

Bu yolda sadece yalın ayak yürünüyorTrabzon'un Ortahisar ilçesinde belediye tarafından 1,4 milyon liraya mal olan 12 bin 300 metre kare alan içerisinde endemik bitki türleri, biyolojik gölet ve yağmur bahçelerinin de yer aldığı 'Ekopark' inşa edildi.

21.03.2018 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yolda sadece yalın ayak yürünüyor

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde belediye tarafından 1,4 milyon liraya mal olan 12 bin 300 metre kare alan içerisinde endemik bitki türleri, biyolojik gölet ve yağmur bahçelerinin de yer aldığı 'Ekopark' inşa edildi. Park içerisinde 'Yalın Ayak Yolu' oluşturuldu. Yolun girişine konulan tabela da yalın ayakla yürüyüşün vücut denge sistemi için iyi bir egzersiz olduğu ve vücudun elektron dengesi sağlanarak stresten kurtulmanın sağlandığına vurgu yapıldı. Parka gelen vatandaşlar ayakkabı ve çoraplarını çıkararak parkta yalın ayak yürüyüş yapıyor.

Ortahisar Belediyesi tarafından geliştirilen proje ile 12 bin 300 metrekare alan üzerinde endemik bitki türleri, biyolojik gölet ve yağmur bahçeleri ile çocuk oyun parklarının yer aldığı 'Ekopark' inşa edildi. Trabzonspor'a yıllarca ev sahipliği yapan Hüseyin Avni Aker Stadyumunun çimleri de sökülerek parka monte edildi. 1.4 milyon liraya mal olan park içerisinde en çok ilgiyi oluşturulan 'Yalın Ayak Yolu' çekiyor. Yolun girişine konulan tabela da yalın ayakla yürüyüşün vücut denge sistemi için iyi bir egzersiz olduğu ve vücudun elektron dengesi sağlanarak stresten kurtulmanın sağlandığına vurgu yapıldı. Parka gelen vatandaşlar ayakkabı ve çoraplarını çıkararak yolda yalın ayak yürüyüş yapıyor. Orman ekosistemini andıran parkta her yaştan insanlar eğlenceli vakit geçiriyor.

TABELADA YALIN AYAK YÜRÜMENİN FAYDALARI ANLATILIYOR

Parktaki 'Yalın Ayak Yolu' girişine konulan tabelada yalın ayakla yürümenin faydaları şu ifadelerle anlatılıyor;

-Ayak tabanı ile alışık olmadığı yüzeyleri ve farklı noktalarda farklı baskıları hisseden insanın vestibüler (denge) sistemi uyarılmış olur. Bu uyarılmalar insanın daha zinde hissetmesine neden olur, denge sistemi için iyi bir egzersizdir.

-Günlük yaşamda daha önce uyarılmamış kas gruplarına alışık olmadığı küçük yükler biner ve bunların uyarılmasıyla kişide fiziksel toparlanmalar, daha güçlü kas yapısına yönelik ilk adımlar atılmış olur.

-Vücudun elektron dengesi sağlanarak stresten kurtulmanın en önemli şartlarından biri yerine getirilmiş olur.

-İnsanın alışık olduğundan farklı bir tonda ayaklarının uyarılmasıyla kan dolaşımında küçük değişiklikler yaşanır. Düzenli egzersizle ayak ağrılarında azalma görülür.

-Kullanıcıları eğlenceli bir yolla fiziksel egzersize teşvik ederek çağımızın en önemli sorunlarından biri olan hareketsizliğe karşı önemli bir cephe oluşturulmuş olur.

-Tansiyonun düzenlenmesi yönünde pozitif etkiler görülür.

'RADYOAKTİF IŞINLARA MUHATAP OLAN İNSANLARA İYİ GELİYOR'

Projeyi hayata geçirten Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yoğun yapılaşmadan dolayı şehir merkezinde azalan yeşil alan miktarını artırmak için çalışmalar yürüttüklerini belirterek vatandaşları doğa ve toprak ile buluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Ekolojik bir alan oluşturduklarını kaydeden Genç, Projemiz 2016 yılı Antalya EXPO Fuarı'nda ekolojik özellikleri de dikkate alınarak 521 proje arasından 15'inci seçildi. Özellikli bir park. Parkta, yağmur suyunun emilerek topraktaki yer altı sularına karışımı açısından mini bir gölümüz mevcut. Park alanında yalın ayak yürüyüş yolu oluşturduk. İnsanlarımız günlük hayatta çeşitli yollarla radyoaktif ışınlarla muhatap oluyor. Toprakla beraber insanın vücudunu, bedenini buluşturduğumuzda bununda sağlığa bilimsel manada katkı sağladığı kanıtlanmış. Bu amaçla yalın ayak yürüyüş yolu oluşturduk? Trabzon'un değerlerine yer ayırmaya da özen gösterdiklerine değinen Genç, Trabzonspor'a yıllarca ev sahipliği yapan Hüseyin Avni Aker Stadyumunun çimleri özel ekiplerle parka taşındı. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen 'Zeytin Dalı' operasyonunda şehit olan askerlerin hatırasını yaşatmak için parka vatandaşlarla beraber zeytin fidanı diktik. Parkımızı milli, manevi, sportif müşterek değerlerimizle birlikte donatmaya da özen gösteriyoruz ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR MEMNUN

Vatandaşlarda orman dokusundaki parkta vakit geçirmekten keyif alıyor. Günal Aykanat parkta herkesin çok eğlendiğini belirterek Benim ve torunlarım için vazgeçilmez bir nimet. Her hafta sonu buraya yürüyüşe geliyorum. Çam kokusu eşliğinde burada yürüyüş yapıyorum. Stresimi atıyorum ve temiz hava alıyorum dedi. Parka ilk defa geldiğini belirten en Hatice Aktan ise Çok güzel bir park. Çok beğendik. Trabzon zaten yeşilliği ile meşhur bir yer. Lakin son dönemlerde şehirde yapılan yapılar yüzünden betonlaşma iyice artmıştı. Şimdi biz burayı görünce çok mutlu olduk. Şehrin içinde ve her an gelebilecek olduğumuz bir yerde ifadelerini kullandı.Parka çocuk ve torunları ile geldiğini anlatan Ayşe Akpınar streslerini yalın ayak yolunda yürüyerek attıklarını söyledi.

Trabzon Bu Yolda Sadece Yalın Ayak Yürünüyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trabzon Bu Yolda Sadece Yalın Ayak Yürünüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement