TSB Zorunlu Trafik Sigortasındaki Artışı Açıkladı - Son Dakika
Ekonomi

TSB Zorunlu Trafik Sigortasındaki Artışı Açıkladı

TSB Zorunlu Trafik Sigortasındaki Artışı Açıkladı

TSB, son zamanlarda basında da yer alan, trafik sigortası primlerinde meydana gelen artışlara açıklık getirdi.

09.01.2013 14:19  Güncelleme: 14:20

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), son zamanlarda basında da yer alan, trafik sigortası primlerinde meydana gelen artışlara açıklık getirdi.

TSB Başkanı Recep Koçak, son altı yıllık sürece bakıldığında, bu zorunlu sigorta ürününde şirketlerin her yıl zarar açıkladığını ve bu zararın giderek daha da arttığını belirtti. Koçak, bahsi geçen üründe, son 6 yıllık dönemde sigorta şirketlerinin açıkladığı zarar tutarının 2,8 milyar TL olduğunun altını çizerek, "Sigorta şirketleri, trafik sigortasının toplumsal işlevini dikkate alarak, ortaya çıkan bu zararı 6 yıl gibi uzunca bir süre sigortalılarına yansıtmadan çözmek konusunda tüm çabayı sarf etmişlerdir. Ancak 2012 yılının ilk dokuz ayında ortaya çıkan 652 Milyon TL tutarındaki zarar, trafik sigortasının sürdürülebilirliği açısından, başta prim artışı olmak üzere bazı önlemlerin alınmasını kaçınılmaz kılmıştır" dedi.

100TL'YE 135 TL GİDER

Trafik sigortasından alınan primlerle oluşturulan havuzdaki tutarların, ödenen tazminatlar ve yapılan giderlere yetmediğine dikkat çeken Koçak, "Trafik sigortasında tahsil edilen her 100 TL karşılığında sigorta şirketleri, 105 TL tazminat, 30 TL tutarında genel gider ve acente komisyonları gibi masraflar olmak üzere toplamda 135 TL gidere katlanmaktadır. Maddi hasarlı kazalarda tarafların kendi aralarında anlaşarak tutanak düzenlemelerine olanak veren düzenlemeden sonra, tazminat taleplerinde ortaya çıkan artış ve fiyat rekabeti nedeniyle oluşan düşük prim seviyeleri, bu zarara neden olan faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Yedek parça ve tamir fiyatlarındaki artışlar, trafik kazaları nedeniyle ortaya çıkan tedavi giderlerinin SGK tarafından ödenmesine yönelik olarak 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklik, Yargıtay Hukuk Daireleri'nin ve Mahkemeleri'nin almış oldukları kararlar ile "Destekten Yoksun Kalma Tazminatı" hesaplamalarında mahkemelerce farklı kriter ve formüllerin kullanılması da trafik sigortası priminin artışına neden olan unsurlar arasında bulunuyor. - İstanbul/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi TSB Zorunlu Trafik Sigortasındaki Artışı Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement