Ttnet 5 Haziran Dünya Çevre Günü - Son Dakika
Güncel

Ttnet 5 Haziran Dünya Çevre Günü

Ttnet 5 Haziran Dünya Çevre Günü

ÇEVKO VAKFI'nın geçen yıl Dünya Çevre Gününde "Dönüşüm iyi gelecek.

05.06.2013 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇEVKO İLE BERABER ZARA, BURHAN ŞEŞEN, REYHAN KARACA, HALİL SEZAİ, YEŞİM SALKIM, GRİPİN VE ZELİHA SUNAL DA "DÖNÜŞÜM İYİ GELECEK… HEPİMİZE…" DEDİLER

Hepimize" diyerek başlattığı projesine bu yıl müzik dünyasının ünlüleri de dahil oldu.

ÇEVKO ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile başlatılan projede gönüllü olarak yer alan müzik dünyasından Zara, Burhan Şeşen, Reyhan Karaca, Halil Sezai, Yeşim Salkım, Gripin, Cahit Berkay ve Zeliha Sunal gibi ünlü isimler, 'Ambalaj Atıkları Çöp Değildir', 'Geri Dönüşüm Gelecek İçin Yatırımdır, 'Geri Dönüşüm Enerji Tasarrufudur', 'Geri Dönüşüm Küresel Isınmayı yavaşlatır', 'Geri Dönüşüm Hammadde Kaynağıdır' mesajlarıyla halkı bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Türkiye'de ambalaj atıklarının ekonomik ve düzenli geri kazanımı için sanayi, yerel yönetim ve tüketicilerin katkı ve katılımları ile sürdürülebilir bir geri kazanım sisteminin kurulması için faaliyet gösteren ÇEVKO Vakfı, geçen yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında tüketicileri bilinçlendirmek adına TC. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte başlattığı TV ve Radyo kamu spotlarına yenilerini ekledi. Kampanyaya müzik dünyasının ünlü isimleri de gönüllü olarak destek verdi.

Zara, Burhan Şeşen, Reyhan Karaca, Halil Sezai, Yeşim Salkım, Gripin, Cahit Berkay ve Zeliha Sunal'ın yer aldığı kampanyayla ilgili ÇEVKO Vakfı Genel Müdürü Mete İmer yaptıkları geri dönüşüm çalışmaları sayesinde 2012 yılında 3 milyon yetişkin ağacın kesilmesinin önlendiğini ve bu rakamın 300 dönüm ormanlık alana denk gelerek, toplamda yapılan tasarrufun geçen yıl 1 milyar 350 milyon TL olduğunu söyledi. İmer, kazanımları verilerle şöyle açıkladı:

· 2012 yılında geri dönüşüme sevk edilen ambalaj atığı miktarları: 180.788 ton kağıt/kartonve kompozit ambalaj, 56.406 ton cam ambalaj, 128.824 ton plastik ambalaj, 28.857 ton metal ambalaj ve 13 bin 500 ton kompozit ambalaj geri dönüşüm sürecine aktarıldı.

· Geri kazanımı sağlanan 180.788 ton kağıt/karton ve kompozit ambalaj atığı ile, 3 milyon yetişkin ağacın kesilmesi önlendi.

· 4,8 milyar litre su tasarrufu sağlandı: Bu da İstanbul'un ortalama 2 günlük su ihtiyacına denk geliyor.

· 774 milyon kilowatt saat elektrik tasarrufu sağlanmıştır. Bu da yaklaşık 270 bin ailenin yıllık elektrik tüketim miktarına eş değerdir" açıklamasında bulundu

· 2012 yılında geri kazanımı sağlanan 56.406 ton cam ambalaj atığı ile 35 bin varil petrol tasarrufu sağlandı: Bu rakam bir aracın 35 milyon kilometre yol gitmesine yetecek miktarda benzine denk geliyor.

· Yaklaşık 17.8 bin ton karbondioksit emisyonunun açığa çıkması engellendi: Bu da 1 uçağın dünyanın çevresini 888 kez dönmesi sonucu açığa çıkan karbondioksit miktarına denk geliyor.

· Geri kazanımı sağlanan 128.824 bin ton plastik ambalaj atığı ile de 2 milyon varil petrol tasarrufu sağlandı: Bu rakam 7.28 milyon aracın bir depo benzin miktarına denk geliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ttnet 5 Haziran Dünya Çevre Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement