Türk Mitolojisi ve Şamanizmi" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Türk Mitolojisi ve Şamanizmi" Konferansı

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çobanoğlu: "Türk dünyasının bir araya gelişinde, birbirini bilişinde, birleşmesinde en önemli katkı unsurlarından birisi Türk mitolojisi olarak karşımıza çıkacaktır"

25.03.2014 12:27

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Türk dünyasının bir araya gelişinde, birbirini bilişinde, birleşmesinde en önemli unsurlardan birisinin Türk mitolojisi olacağını söyledi.

Geleneksel Türk Okçuluğu Topluluğu tarafından Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen "Türk Mitolojisi ve Şamanizmi" konferansında konuşan Çobanoğlu, mitlerin bir toplumun geleneğini, göreneğini, örfünü, adetini, töresine yön veren ve mutlak doğru olduğuna inanılan temel kutsal metinler olduğunu anlattı.

"Dil, yetenek olarak Tanrı tarafından bize verildi ama paket program olarak verilmedi" diyen Çobanoğlu, "Bir dil doğarken o dile bağlı, onun etrafında insanlar tek tek, kelime kelime, adlandırıldı. İşte o sürecin çocuklarıdır mitoloji" ifadesini kullandı.

Çobanoğlu, sözlüklerin ve dilin mitolojinin en önemli kaynaklarından biri olduğuna dikkati çekerek, kimliğini ortaya koymada ve onu saklamada mitolojinin son derece önem taşıdığını kaydetti.

Millet olarak mitolojiden istifade edilmediğini öne süren Çobanoğlu, "Mitolojiden yeterince istifade etmenin yolunu bulmalıyız çünkü küreselleşme bir kader gibi dayatıyor. Amerikan kültürünü bir kader gibi dayatan globalleşme karşısında ne yapacağız? Böyle bir sonuç milletimizin nükleer felaketle karşı karşıya kalmasından hiç farklı değildir. Ha hepimiz İngilizce konuşup o şekilde yaşıyoruz ha nükleer bir faaliyetin kurbanı oluyoruz. Biz, biz olmak ve biz kalmak istiyorsak, en önemli kaynağımız mitlerdir, mitolojidir" şeklinde konuştu.

Çobanoğlu, eğitim sisteminin tarih, kültür şuuru ve kimlik duygusu vermediği için eleştirildiğine işaret ederek, "Türk dünyasının bir araya gelişinde, birbirini bilişinde, birleşmesinde en önemli katkı unsurlarından birisi Türk mitolojisi olarak karşımıza çıkacaktır" diye konuştu. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Mitolojisi ve Şamanizmi' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement