"Türkan"ın Galası Yapıldı - Son Dakika
Sinema

"Türkan"ın Galası Yapıldı

"Türkan"ın Galası Yapıldı

Prof. Dr. Türkan Saylan'ın hayatı beyazperdeye aktarıldı.

19.05.2011 02:20  Güncelleme: 10:47

2 yıl önce hayatını kaybeden Çağdaş Yaşamı Destekleme ve Cüzzamla Savaş derneklerinin kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan'ın hayatı beyazperdeye aktarıldı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Türkan' isimli filmin galasına pek çok sanatçının yanısıra siyasetçiler de katıldı. Film gösterimi öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Türkan Saylan'ın, hayatını kaybetmeden önce isminin Ergenekon davasında geçmesinin bir insanlık ayıbı olduğunu söyledi. Türkan Saylan'ın Türk kadınına örnek olabilecek bir insan olduğunu belirten Tekin, "Türkan Saylan, milyonlarca Türkan yaratarak hayatını kaybetti. İsminin Ergenekonla anılması ise hem demokrasi, hem de insanlık ayıbıydı. Herşeyden önce kanser tedavisi gören bir insanın böyle bir muameleye tabi tutulması ne insanidir, ne de hukukidir. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bu nedenle de toplumun her kesimi ciddi tepki göstermiştir" dedi.

"TÜRKAN SAYLAN'IN ERGENEKONLA İLİŞKİSİ OLAMAZ"

'Türkan' isimli kitabın yazarı Ayşe Kulin de, Türkan Saylan'ın isminin Ergenekon davasında geçmesiyle ilgili olarak, "Türkan Saylan'ın Ergenekonla ilişkisi olamaz, bunu herkes biliyor. Bu başka nedenlerden dolayı yapılan bir şey. Ama bu güzel gala gecesinde bu tür konulara girmeyelim. Türkan hoca Türkiye için çok önemli bir değerdir" diye konuştu.

"SAÇLARIMIN BU HALİNDEN GURUR DUYUYORUM"

'Türkan' karakterini canlandıran oyuncu Rüçhan Çalışkur ise, senaryo gereği saçlarını kazıtmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Türkan Salyan'ı oynamak son derce gurur verici bir şeydi. Bu filmi yapmamızın bir nedeni de, gelecek nesillere örnek olabilecek bir film bırakabilmek. Türkan Saylan gibi cesur, ilerici ve insan sevgisiyle dolu insanlar yetiştirebilmekti tek amacımız. Kamera arkasında göz yaşlarım oldu ama saçlarım gittiği için değil, Türkan Saylan için. O gözyaşlarını hala döküyorum. Gurur duyuyorum saçlarımın bu haliyle. "

OYUNCULARA PLAKET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Ayşe Kulin, Şevket Çoruh ve Nevra Serezli'nin yanısıra çok sayıda sanatçı ve davetlinin katıldığı gala gösterimi öncesinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, oyunculara plaket taktim etti. Plaket töreninde Türkan Saylan'ın büyük oğlu Çınar'ı canlandıran Ragıp Savaş'a plaketini Türkan Saylan'ın büyük oğlu Çınar Örge, küçük oğlu Çağatay'ı canlandıran Tardu Flordun'a ise plaketini Saylan'ın küçük oğlu Çağlayan Örge taktim etti. Program, filmin gösteriminin ardından yapılan kokteyl ile sona erdi.

'TÜRKAN' FİLMİ

Vizyona 19 Mayıs'ta (bugün) girecek filmin yapımcılığını Koliba Film, yönetmenliğini Cemal Şan üstlendi. Senaryosunu Oya Yüce ve Ayça Mutlugil'in kaleme aldığı filmde Türkan Saylan'ı Rüçhan Çalışkur, oğulları Çağlayan ve Çınar'ı ise Tardu Flordun ile Ragıp Savaş canlandırdı. Bir çok usta oyuncu bu filmde bir araya geldi: Altan Erkekli, Begüm Birgören, Beyza Şekerci, Ahmet Saraçoğlu, Bekir Çiçekdemir, Binnur Kaya, Burak Altay, Burçin Oraloğlu, Deniz Ali Akbaş, Evren Bingöl, Fatih Sönmez, Haldun Boysan, İsmail Hacıoğlu, Özge Özder, Selin Demiratar, Serdar Orçin, Şebnem Sönmez, Şemsi İnkaya, Şevket Çoruh, Tanju Tuncel, Tolga Evren, Uğur Demirpehlivan, Yurdaer Okur, Evren Bingöl.

Kaynak: DHA

Son Dakika Sinema 'Türkan'ın Galası Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement