"Türkiye'de Yurttaşlık ve Yurttaşlık Tartışmaları" Paneli - Son Dakika
Yerel

"Türkiye'de Yurttaşlık ve Yurttaşlık Tartışmaları" Paneli

Erzurum Öğrenci ve Gençlik Derneği ile Atatürk Üniversitesi Bilim ve Sanat Topluluğu tarafından "Türkiye'de Yurttaşlık ve Yurttaşlık Tartışmaları" Paneli düzenlendi.

19.11.2013 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Öğrenci ve Gençlik Derneği ile Atatürk Üniversitesi Bilim ve Sanat Topluluğu tarafından " Türkiye'de Yurttaşlık ve Yurttaşlık Tartışmaları" Paneli düzenlendi.

Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen panele, Pamukkale Üniversitesi'nden öğretim görevlisi İkbal Vurucu, konuşmacı olarak katıldı.

Vurucu, dünyada yurttaşlık tartışmalarının ulus devletlerde ortaya çıktığını ve arkasında yatan nedenlerin farklı olduğunu söyledi.

Bir kişinin doğup büyüdüğü yerin yurttaşı olabileceğini belirten Vurucu, şöyle konuştu:

"Yurttaş demek, yurttaş olmak için insanın o devlette doğmuş büyümüş olması gerekir. Yani bir başka ülkede doğup başka bir ülkeye gelip yurttaş olamaz. Günümüzde yurttaşlık tartışmaları ise ulus devletlerde yoğunlukta olur. Ülkemizde bir ulus devlet olması nedeniyle bu tartışmalar fazlasıyla var. Tartışmalarda, ulus devletlerin suçlandığını ve ulus devletinin sorumlu olarak gösterildiğini görürüz. Bütün tartışmaların ortasında ise ulus devleti yer alır. Üstelik bazı eleştirilerde handikaplar var. Ulus devletlerde kavramlar hemen hemen 300 yıl önce olmuş bitmiştir. Yani ulus bir devlet modeli yıllar önce ortaya çıkar. Yani bir zaman diliminde olmuş bitmiştir. 300 yıl önce olmuş bitmiş olan ulus devleti yeniden yapılandıralım veya yerine yeni bir devlet modeli geçirilme tartışmaları da günümüzde fazla olur."

Vurucu, ayrıca tartışmaların göbeğinde ulus devletlerin olması nedeniyle ulus devlet modeliyle ortaya çıkan kavramların ve bireylerin eşitliğinin, hukukun üstünlüğünün gibi önemli konularda gözardı edildiğini sözlerine ekledi.

Panel, soru cevap kısmının ardından sona erdi. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Türkiye'de Yurttaşlık ve Yurttaşlık Tartışmaları' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement