Tüzmen: ABD ile İhracatta Gerileme Var - Son Dakika
Ekonomi

Tüzmen: ABD ile İhracatta Gerileme Var

Tüzmen: ABD ile İhracatta Gerileme Var

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Dünyada En Çok İthalat Yaptığı Ülkelerden Birinin ABD Olduğunu, Ancak İhracatta Aynı Düzeyin Tutturulamadığını ve Bu Yıl Gerilemeyle Karşılaşıldığını Söyledi.

14.04.2008 07:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin dünyada en çok ithalat yaptığı ülkelerden birinin ABD olduğunu, ancak ihracatta aynı düzeyin tutturulamadığını ve bu yıl gerilemeyle karşılaşıldığını söyledi.

Amerikan-Türk Konseyi (ATC) 27'inci konferansına katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Washington'a gelen Tüzmen, ATC katılımcıları için Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde verilen resepsiyona katıldı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tüzmen, ''ABD ile ticaret hacminde artış olmakla beraber, ihracatta gerileme olduğunu, bunun nedenleri arasında "Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesi, doların uluslararası piyasalarda ve Türkiye'de çok düşük bir para birimi haline gelmesi, ABD'nin ithalatını, özellikle tekstil alanında, ağırlıklı olarak Uzak Doğu'dan temin etmesi ve antidamping soruşturması yüzünden ABD'ye demir-çelik ihracatındaki azalmayı'' saydı. Tüzmen, ''ABD gibi büyük bir ülkede bu kadar düşük, küçük bir pazar payı olmasını, daha önce eyaletler bazında bir çalışmayla aşmaya çalışmıştık. Ürün çeşitlemesini sağladık, fakat belli alanlarda ciddi ürünlerimiz var. O ürünlerin aynı şekilde devam etmesi lazım'' dedi.

Tüzmen bu ürünler arasında tekstil, konfeksiyon ve mücevheri saydı.

Kürşad Tüzmen, ayrıca GPS sisteminden Türkiye'nin daha fazla yararlanmak istediğini belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüzmen: ABD ile İhracatta Gerileme Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement