"Uluslararası Gelibolu Sempozyumu" Başladı - Son Dakika
Yerel

"Uluslararası Gelibolu Sempozyumu" Başladı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof.Dr.Sedat Laçiner, "Gelibolu'yu bilmeden Türkiye'yi anlamaya çalışmak, Fransız İhtilali'ni bilmeden Fransa'yı, Magna Carta'yı bilmeden İngiltere'yi anlamaya çalışmaya benzer" dedi.

09.05.2013 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, " Gelibolu'yu bilmeden Türkiye'yi anlamaya çalışmak, Fransız İhtilali'ni bilmeden Fransa'yı, Magna Carta'yı bilmeden İngiltere'yi anlamaya çalışmaya benzer" dedi.

Laçiner, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Tarih Bölümü ve Çanakkale Valiliği işbirliğinde düzenlenen "Uluslararası Gelibolu Sempozyumu"nun açılış konuşmasında, bu ülkenin nasıl kurulduğunu anlayabilmek için Gelibolu'nun bilinmesi gerektiğini söyledi.

Sempozyum süresince Gelibolu'nun binlerce yıllık arkeolojik ve tarihi yönlerinden Çanakkale Savaşları'na ve modern Gelibolu'ya kadar çok çeşitli bilgilerin sunulacağını ifade eden Laçiner, toplantı sayesinde Gelibolu'ya dair özel bir ilgi alanının oluşmasını umduklarını belirtti.

Sempozyumla uzmanlaşma alanı içinde Gelibolu'nun yeni bir sayfa olarak açılması arzusunda olduklarını dile getiren Laçiner, Gelibolu denince akla Piri Reis, Namık Kemal, Çanakkale Savaşları ve boğazlar meselesinin geldiğini vurgulayarak, "Gelibolu'yu bilmeden Türkiye'yi anlamaya çalışmak, Fransız İhtilali'ni bilmeden Fransa'yı, Magna Carta'yı bilmeden İngiltere'yi anlamaya çalışmaya benzer" diye konuştu.

Vali Vekili Hüseyin Kulözü de Gelibolu'da yetişmiş kültür insanlarının Türk ve dünya medeniyetine olan katkılarının ele alınacağı sempozyumun, Çanakkale ve Gelibolu'ya önemli katkılar sağlayacağını bildirdi.

Gelibolu'nun, Piri Reis, Gelibolulu Mustafa Ali gibi Türk tarih ve kültürüne damga vurmuş isimlerin yetiştiği yer olmasının yanı sıra Bizans İmparatorluğu'ndan, antik dönemlere kadar giden zengin bir tarih ve kültürel mirasa sahip olduğunu vurgulayan Kulozü, UNESCO'nun, Piri Reis Haritası'nın 500. Yılı münasebetiyle 2013'ü, Piri Reis Yılı ilan ettiğini, bunun da Gelibolu'nun tarihsel ve kültürel öneminin tüm dünya tarafından fark edilmesine vesile olacağını anlattı.

Aynı anda birden fazla oturumun çeşitli salonlarda gerçekleştirileceği sempozyum, iki gün sürecek. - ÇANAKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Uluslararası Gelibolu Sempozyumu' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement